Кралев: Държавата спира кранчето за участието на олимпийския принцип

Кралев: Държавата спира кранчето за участието на олимпийския принцип  | StandartNews.com

София. Спортният министър Красен Кралев заяви в ефира на БНТ, че "държавата спира кранчето за участието на олимпийския принцип."

"Досега 500 души са получавали финансиране по неясни критерии. В момента оформихме един проекто олимпийски отбор от 120 човека, които ще получат максимално финансиране. Тези, които имат шансове за медали, ще получат и допълнително финансиране. По тази система всички ще имат реалистичен бюджет. Субективният фактор е изключен", каза още той, цитиран от Гонг.

"Имаме своите шампиони, с които се гордеем и не сме се отказали да ги подпомагаме. Може би не са толкова, колкото ни се иска, но трябва да свикнем с реалностите – като не сме си написали домашното, няма как да очакваме резултати", добави той и поясни, че "домашното" започва от инфраструктурата в училището и усилията да се работи с децата. Министър Кралев посочи, че най-модерната практика в страните от ЕС в момента е да се ангажират професионални треньори, които да повишат интереса на децата към различните видове спорт.

"Дори в проектозакона за училищното образование е залегнала клауза, според която се допуска треньори да водят заниманията по физическото възпитание в училище. Целта е да се увеличи физическата активност и да се създаде двигателна култура при децата, тъй като данните за нетипични заболявания у подрастващите са притеснителни – говорим за наднормено тегло, хипертония, изкривявания на гръбначния стълб", обясни спортният министър за БНТ.

Според него му няма проблем с кадрите и професионални треньори ще могат да започнат работа с учениците, но трябва да се реши проблемът с инфраструктурата в училищата. На въпрос как ще се плаща на треньорите, Кралев каза, че пари ще се осигуряват от Министерството на спорта, от федерациите, от Министерство на образованието. Самите клубове ще имат интерес да им осигуряват финансиране, защото на тях ще се разчита да откриват бъдещите таланти, които ще се присъединят към професионалните отбори.

Министър Кралев каза, че бюджетът на Министерството не е редуциран, но е крайно недостатъчен. По тази причина се разчита на подпомагане от страна на бизнеса.

Законът за спорта ще включва и регламентиране на дейността на Българския спортен тотализатор, който е единственият източник на финансиране. Спортният тотализатор работи в сериозна конкуренция от частния сектор и ситуацията там не е много добра, с оглед на факта, че системата за взимане на решения е по-тромава. В този закон ще залегнат и изискванията, на които трябва да отговарят фитнесите и фитнес инструкторите, за да се занимават с тази дейност и да предлагат анаболи, защото е недопустимо това да се случва по досегашния начин.

Министър Кралев заяви, че в Спортния тотализатор е върнат стария екип, който работеше по времето на първия кабинет "Борисов", тъй като той е показал много добри резултати.

Относно черното тото Красен Кралев заяви, че в България може да се говори за манипулиране на резултатите. Той уточни, че това деяние бе инкриминирано през 2010 година по времето на мандата на ГЕРБ. Той призна, че резултати се манипулират не само във футбола, но и в другите спортове. По данни, с които разполага Министерство на спорта, през 2013 г. сигнали са получени за около 47 срещи, за които е доказано, че няма манипулации. За миналата година сигналите са само 4. България полага максимални усилия да не допуска манипулации, но подчерта, че подобни твърдения трябва да бъдат първо доказани, за да се търсят виновни и те да бъдат наказвани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай