Кой се крие зад усмивката на Юлияна Дончева

Кой се крие зад усмивката на Юлияна Дончева | StandartNews.com

Велико Търново. Нечистоплътна битка за наследството на кмета на Велико Търново д-р Румен Рашев - така определят предизборната кампания в старата столица жителите на общината. Властта привлече юнаци с напомпани мускули, позабравени хубавици от националния ефир, дори и местния шут, самоопределил се като огнестрелно оръжие, посочва dartsnews.bg. Понатрупали пари и слава, част от кандидатите за кметския стол се устремиха към властта, защото решиха, че досега са яли само гарнитурата към основното ястие.

Над 7 милиона лева е получил от общината за няма и четири години кандидатът за общински съветник Любен Велчев, който е трети в листата на партия „Новото време”, издигнала кандидатурата на Юлияна Дончева за кмет на града. Най-голямата сума, която е влязла в семейния бюджет на фамилия Велчеви, е от договори за поддръжка на зелените площи в общината – около 6 000 000 лева. От дейности по физическа охрана на общински мероприятия и охрана на общински обекти семейството е взело над 1 500 000 лева. Това става чрез фирмите „Скорпион инвестстрой”, „Скорпион секюрити” и „Глобус ЛВ”. 
 
Глоби за над 100 000 лева грозят сега охранителната фирма на семейство Велчеви. Куп нарушения в дейността на „Скорпион инвестстрой”, по-късно станала „Скорпион секюрити”, е установила полицията. Точно тази фирма не е проверявана три години, а се оказва, че не спазва нито една разпоредба на Закона за частната охранителна дейност, твърдят полицаи.

„Любен Велчев фигурира в полицейските сводки от 1991 година, но след въвеждането на криминалистичната регистрация през 2000 г. него го няма в масивите ни и по-специално  в система АФИС”, признават полицаи. Ръководни кадри от ОД на МВР във Велико Търново недоумяват как изобщо фирмата, която охранява предимно общински обекти, е получила лиценз за охранителната си дейност. 
 
През годините назад Велчев има натрупани глоби за хулиганство, за причинена телесна повреда, лишаван е от шофьорска книжка за алкохол, залавян е да шофира с фалшив документ. Това са само част от нарушенията му, сочи полицейската сводка. През 1993 година Любен Велчев е разследван за грабеж. „Престъплението е отчетено като разкрито, но две години по-късно делото е било прекратено”, възмущават се полицаи днес. Бизнесменът има и наказания за притежаване на незаконно оръжие и взривни материали. Въпреки тези факти, сега той има издадени разрешителни за 6 пушки и лиценз за охрана. От нея и другите си дейности Любо Велчев е спечелил от общината над 7 000 000 лева.

Тази сума обаче е само около 4% от общата стойност на обществените поръчки на общината, които възлизат на 180 000 000 лева. Запознати твърдят, че местният охранител се разсърдил на сегашните управляващи, защото не спечелил поръчки по хубавите европроекти. Е, как кандидатът за общински съветник да не си помисли, че години наред е вечерял само с гарнитурата, още повече, че през следващия мандат предстои общината  да реализира проекти в пъти повече от досегашните. Затова и търновци смятат, че Велчев финансира предизборната кампания на Юлияна Дончева, чрез която реално ще може да влезе във властта, за да вкуси от основното ястие.

Паметливи си припомнят и времето, когато името на Любен Велчев се свързваше с това на Кръстника. Той се сочеше като човекът на Иво Карамански в старата столица. Сега Велчев иска да види името си сред местните парламентаристи на Велико Търново. И не просто като общински съветник, а като човек, който, заедно със съпруга на Юлияна Дончева, се кани да управлява старата столица.

Подобно на Любен Велчев, и Станислав Недков – Стъки, съпруг на Юлияна Дончева, не се ползва във Велико Търново единствено със славата на шампион, прославил България. Първият българин с победа в UFC, който вкара страната ни в картата на световния ММА е познат в региона не само като един от най-добрите бойци в света, но и като човек с присъда за изнудване и рекет.
 
През март 2003 г. антимафиоти арестуват Станислав Недков – Стъки. Обвинението срещу боеца е за изнудване и рекет на търговка от Долна Оряховица. Близо месец семейството на жената било подложено на тормоз, заплахи и закани за палеж на имота им. На 25 март 2003 г. служители на РЗБОП във Велико Търново арестуват Стъкито и съучастника му Спартак Игнатов с 500 белязани лева – първият транш от рекета. В автомобила на здравите момчета са открити белезници, метален бокс, бухалка, огнеупорен шнур, ръкавици без пръсти, брадва, празни бланки за записи на заповед, черна шапка, разпечатки от вътрешната информационна система на МВР с лични данни на бизнесмени и тефтери с имена.

По същото време в старата столица вече върви и разследване за рекет на тогавашният приятел на фолкзвездата Вероника. Цели три месеца гаджето на певицата Недялко Недялков е бил тероризиран със заплахи по телефона, бит и тормозен заради дълг от 2000 лева. Мъжът също се жалвал на полицията, но след като научили за това, рекетьорите му „сложили” глоба от 1000 лева. Малко по-късно, Недялко и Вероника намират пред жилището си отразяната глава на кучето си.
 
Година по-късно Окръжната прокуратура във Велико Търново внася в съда обвинителен акт срещу Стъкито и Игнатов за двата случая. Делото обаче тръгва едва през 2005г., защото от страх потърпевши не се явяват в съда като свидетели. През 2006 г. съдът одобрява споразумение между прокуратурата и двамата подсъдими, които се признават за виновни и за двете престъпления. Станислав Недков получава 4 месеца затвор, а Спартак Игнатов – три.

Преди година името на Стъкито бе забъркано в сканадал с изнудване на собственици на каравани на плажа край Черноморец. Преди няма и месец Стъкито и Любен Велчев бяха разпитвани в полицията по жалба на кметицата на търновското село Пчелище, която твърди, че двамата са я заплашвали, защото се кандидатирала отново за поста, издигната от партия ГЕРБ.

Вероятно скъсали завинаги с престъпното си минало, Любо Велчев и Стъкито сега атакуват властта в старата столица чрез Юлияна Дончева. Търновци обаче се питат кого точно ще изстрелят в управлението на Велико Търново усмивката и щедрите предизборни обещания на една бивша депутатка и неуспяла кандидатка за кмет на София. Схемата -  Юлияна Дончева - кмет, Любен Велчев – председател на Общинския съвет, Стъкито – градоначалник в сянка -  стряска избирателя. Защото зад фалшивата миловидност на Дончева, прозират грубите икономически интереси на здрави момчета с нечисто минало. Момчета, които се опитват да влязат в политиката, не за да  изпълнят с грижа и любов към хората кухите послания на куклата си на конци, а за да сложат алчна ръка върху наследството, което оставя на общината сегашният кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай