Контузия спря Габи за медал от Евро 2014 (ОБЗОР)

Контузия спря Габи за медал от Евро 2014 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Българката завърши пета, Ваня Стамболова си тръгва с рекорд от Цюрих

Цюрих. Нелепа контузия попречи на 22-годишната Габриела Петрова да донесе първия медал за България от Евро 2014 в Цюрих. Родената в Харманли дебютантка записа личен рекорд на открито - 14,13 м още в първия опит на финала. Травма в десния глезен, получена в квалификацията, обаче й попречи да направи нов успешен опит и така тя остана пета. Титлата взе Олха Саладуха с 14,73 м.

"Благодаря на президента на БФЛА Добромир Карамаринов, че без резултат тази година ме взе на европейското, и на треньора ми, че ме подготви", каза след финала Петрова. "Доктор Лозанов и масажистът Симоне Колио също направиха чудеса, за да съм на финала", добави тя.

Универсалната Ваня Стамболова завърши участието си на първенството с шесто място на 800 м и личен рекорд от 2:00,91 мин. "Няма как да не съм доволна, след като тренирам тази дисциплина от едва 9 месеца. Ако някой може да се похвали, че за толкова кратко време може да стане шести в Европа, нека да заповяда", коментира след финала Ваня.

Щафетата ни на 4 х 100 м (Карин Околие, Инна Ефтимова, Мария Данкова, Ивет Лалова) завърши шеста в полуфинала с рекорд за сезона от 44,53 сек.

Силно участие в Цюрих записа и дебютантът в скока на височина Тихомир Иванов. Плевенчанинът зае престижното седмо място с 226 см. Шампион с 235 см стана Богдан Бондаренко (Укр). "Чувствам се невероятно. С този дъжд изобщо не очаквах да стигна почти до личното си постижение", коментира Иванов.

От участвалите на Европейското до момента български състезатели с пети места са Ивет Лалова (100 м) и Габриела Петрова (троен скок), Ваня Стамболова е шеста (800 м), Тихомир Иванов е седми (скок на височина), а девети са Румен Димитров (троен скок) и Митко Ценов (3000 м с препятствия). Общо от 21 атлети които участват за България на Евро 2014 имаме 10 финалисти, което не се е случвало на такъв шампионат от 20 г.

Бивш футболист носи радост на Швейцария

Бившият футболист Карим Хюсейн донесе най-голямата радост на домакините, като спечели титлата на 400 м с препятствия от европейското в Цюрих. Атлетът, чийто баща е от Египет, убедително взе златото с 48,96 сек и взриви трибуните на "Лецигрунд". 25-годишният Карим е тренирал футбол до 20 г., след което решава да продължи да бяга, но вече без топка. Преди 2 г. той стигна до полуфинал на европейското в Хелзинки.

Другата изненада на Евро 2014 бе титлата на 200 м на Адам Джемили (Вбр). Той спечели златото с 19,98 сек, резултат номер 1 в Европа за сезона. Среброто взе шампионът от Евро 2010 Кристоф Льометр (Фр), който остана втори и на 100 м.

При дамите Дафне Шипърс (Хол) продължи наказателната си акция в спринта. След златото на 100 м тя триумфира и на 200 с национален рекорд от 22,03 сек. Шипърс стана първата двойна шампионка в Цюрих. Днес тя ще гони трето злато с щафетата на 4 х 100 м.

Българите в неделя:
10,00 ч. (бъл.вр.) маратон - Йоло Николов,

16,00 ч. гюле, финал - Радослава Мавродиева,

17,08 ч. 3000 м с преп. - Силвия Дънекова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай