Килде спечели и спускането във Вал Гардена

Рожденникът Томба гледа на живо състезанието

Килде спечели и спускането във Вал Гардена | StandartNews.com

Носителят на големия кристален глобус в алпийските ски за миналия сезон Александър Омод Килде (Нор) излезе начело в генералното класиране на Световната купа при мъжете, след като спечели днес и спускането във Вал Гардена (Ит). Вчера норвежецът триумфира в супергигантския слалом в италианския курорт. Тези две победи му донесоха и трофея "Южен Тирол" и чек за 5000 евро. Отделно за първото място днес взима и 43 000 швейцарски франка от наградния фонд. Гост на състезанието бе легендата Алберто Томба, който днес празнува 54-ия си рожден ден. Ла Бомба бе в компанията на Флавио Рода, президент на италианската федерация по ски.

Днес в спускането Килде слезе по пистата "Саслонг" за 2:01.45 мин. Втори на 0,22 сек остана Райън Кохран-Сийгъл (САЩ), а трети на 0,56 сек е носителят на световната купа в спускането Беат Фойц (Швейц). С победата днес 28-годишният Килде вече има 335 т и измести от първото място в генералното класиране за Световната купа Марко Одермат (Швейц), който не стартира днес. Норвежецът поведе и в класирането в спускането със 150 точки, 44 повече от словенеца Мартин Чатер, който спечели първия старт в дисциплината във Вал д'Изер (Фр) миналата седмица. В топ 3 на дисциплината е и Фойц със 100 точки, какъвто е и активът на Кокран-Сийгъл. 

До края на календартата 2020 белият керван остава на италианска територия. Утре и в понеделник има гигантски слалом и слалом в Алта Бадия, на 22 декември им слалом н аосветление в в Мадона ди Кампильо,  на 28 и 29-и с спускането и супергигантския слалом в Бормио. 

фото ЕПА/БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай