Ивет Лалова: Пак мога да избягам този финал

Ивет Лалова: Пак мога да избягам този финал | StandartNews.com

Ивет Лалова спечели два сребърни медала от Евро 2016 в спринтовете на 100 и 200 м и накара всички на шампионата на Стария континент отново да говорят за България. След втория си успех в Амстердам - на 100 м красавицата отговори и на въпросите на българските журналисти на Евро 2016.

- Ивет, втори медал от Евро 2016 и то отново в сериозна конкуренция. Как се чувстваш след успешния край?

- Много съм доволна. Още веднъж да ме пуснат да бягам този финал, пак ще го направя. Това беше възможно най-доброто развитие, тъй като знаем, че Дафне се намира в невероятна форма. Затова аз в случая по-скоро играех на максимум за медалите. Знаех, че някой от младите, казвам го с добро чувство, ще сгреши. И така и се случи. „Старото" куче издържа до края (смее се).

- Преди финала каза, че си уморена и създаде впечатление, че ще ти е много трудно. Какво направи в тези два часа между двете бягания?

- В тези два часа си дадох сметка колко съм работила, колко съм подготвена, в каква добра форма съм. И всъщност, се събудих след първото бягане на 100 м, сякаш получих шамар. Тогава си дадох сметка, че това не е бягане на 200 м, а вече бягаме 100 м. Знаех, че трябва добре да направя старта си. Освен това си дадох сметка, че всички тези момичета, освен Дафне – тя е почти непобедима, съм ги побеждавала, дори и този сезон. Това са едни дребни неща, които дават самочувствие и сила. А и знаех, че те се страхуват от мен. Всичко беше в моя полза.

- Днес атмосферните условия бяха съвсем различни от предните два дни.

- Проблем, разбира се, имаше с вятъра. В момента, в който застанах на старта се опитах максимално да се абстрахирам от това, че усещам пак този страничен насрещен вятър. Трябваше да се абстрахирам от цялата лудница, която съпровождаше Дафне до последните метри. Дори в колрума идваха деца, които крещяха „Дафне, Дафне". Изобщо, тези три дни ми побеля косата.

- На тръгване за европейското очакваше ли, че ще спечелиш два медала и то сребърни?

- Аз дойдох наистина за два медала. Знаех, че ще бъде много трудно. Зная конкуренцията, зная моите възможности, зная колко тежко и колко много работих именно за това нещо. Тези четири бягания в три дни са много трудни. Независимо какви са условията, а пък и тук непрекъснато се сменя топло със студено, попътен вятър, насрещен, сухо, мокро. Пистата е много особена, мека е и дава по-късно крампове. Инна се контузи, дори. Има и много фактори, които остават зад завесата. Но смятам, че с този медал днес, като че ли компенсирах за малкия яд, който ми беше останал от това, че изпуснах златото вчера.

- След Амстердам накъде?

- Трябва само и единствено да предстои подготовка за Олимпиадата. Там залогът е много голям. Ще гоня още по-добри резултати. Два пика на формата в един сезон са много трудни. Аз все още тренирам с голям обем и да видим. Дай боже, търся лично постижение поне на 200 м. Знаем, че пистата ще бъде бърза в Рио, програмата е направена по друг начин. И да се надявам само да съм здрава, нищо друго не ми трябва.

- Усетила си каква подкрепа има Дафне Схипърс. А усещаш ли каква подкрепа имаш ти?

- Аз усещам огромна подкрепа. Самият факт, че тук сега при мен са президентът на нашата федерация (б.а. Добромир Карамаринов) и спортният министър на стараната ни (б.а. Красен Кралев) - това за мен е изключителна подкрепа. Благодаря и на всички вас, на всички, които гледат, постват, обаждат се. Много благодаря, защото без вашата подкрепа ние няма как да сме тук и няма да има смисъл за какво да правим всичко това.

- Ще се върнеш ли до България след европейското?

- (Смее се) Сега може би ще трябва да се върна. Доколкото знам, награждаването е утре чак вечерта. Първо ще се радвам пак да се кача на тази стълбичка за медала си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай