Вторник,

Исторически успех на К2

От: Пламен Вълков -
242
Исторически успех на К2
A
A
A

Исторически успех на К2 и трагедия, разиграла се там - нещо типично за височинния алпинизъм, при който често големите успехи са съпътствани от трагични инциденти, съобщава БНР.

10 непалци осъеществиха дългочаканото изкачване на връх К2 в Пакистан. Вторият по височина връх на планетата беше последният осемхилядник, който нямаше зимно изкачване, въпреки проведените досега 7 експедиции за няколко десетилетия. Най-голямата височина, достигана някога на високия 8611 метра връх през зимата, беше 7650 м - от Денис Урубко през 2003 г.

Атаката започна снощи в 23 ч. българско време при ветрове със скорост 60 км/ч. Докато се изкачваха, непалците опъваха въжетата към върха, за да може след тях в следващите дни да се изкачат и десетките участници в експедициите там този сезон. Тежък труд за шерпите, на изтощително голяма надморска височина.

Днес, минути преди 12 часа българско време беше съобщено, че първите непалци ще изчакат на 10 метра от върха останалите от екипа, за да стъпят заедно на К2. Това се случи два часа по-късно, a непалците вече са в Лагер 4, където ще прекарат нощта.

Дни по-рано непалският рекордьор Нирмал Пурджа заяви, че няма да тръгне от Базов лагер, докато К2 не бъде изкачен от непалци. Бурни ветрове унищожиха палатки и складирана екипировка в Лагер 2, но непалците възстановиха загубите и предприеха атаката - 10 души от различни екипи и експедиции, обединени в името на голямата цел.

Истински урок по работа в екип! И по патриотизъм, разбира се.

Въпреки дългогодишната традиция шерпите да са в ролята на носачи и работници на терен, в помощ на клиентите на туроператорите и поемайки риска в името на чуждия успех, сега успехът е техен и той е за цялата непалска шерпска общност, която сериозно пострада от Ковид-кризата и липсата на експедиции миналата година. Очакваме подробности, но се предполага, че върхът е изкачен с помощта на допълнителен кислород. 

Междувременно, ръководителят на голямата комерсиална експедиция на К2 Сержи Минготе загина при падане по време на слизане към Преден базов лагер. След аклиматизационно изкачване към по-ниските лагери, вече на слизане 49-годишният каталунец е паднал между Лагер 1 и Преден базов лагер. Оказана му е била помощ, като дори е бил задействан Симоне Моро - алпинист, който в момента е на експедиция на връх Манаслу, но е много опитен пилот на хеликоптер. Италианецът е щял да помага на Мингите, който, обаче е починал след загуба на съзнание в Преден базов лагер. 

Минготе ръководеше на терен експедицията, в която участва и Атанас Скатов. Българинът е слязъл в Базов лагер след аклиматизационна нощувка в по-горен лагер и е добре. 

Още по темата: Скатов с ужасяващ разказ за ситуацията под К2

Утре непалците ще продължат слизането си към Базов лагер, предстои да се изясни и какво се случва с останалите участници в експедициите и дали ще има нова атака. В следващите дни прогнозата е за силни ветрове.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички