Хамилтън спечели Гран При на Япония

Хамилтън спечели Гран При на Япония | StandartNews.com

Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън спечели Гран При на Япония. Състезанието за Голямата награда на Япония бе прекратено в 46-ата от 53 обиколки заради силния дъжд на пистата, който направи видимостта невъзможна.

Тежък инцидент с пилота на "Маруся" Жул Бианки прекрати състезанието шест обиколки преди края.

Французинът излетя от мократа писта "Сузука" в седми завой и удари трактор, който извеждаше от зоната за сигурност катастрофиралия обиколка преди това "Заубер" на Адриан Сутил.

Останалите пилоти бяха прибрани в бокса и състезанието бе прекратено. За победител бе обявен лидерът във временното класиране Люис Хамилтън с "Мерцедес", следван от своя съотборник Нико Розберг и Себастиан Фетел с "Ред бул". Британецът вече има 10 точки аванс в подреждането.

Инцидентът с Бианки помрачи вълнуващата надпревара на "Сузука", която беше връхлетяна от тайфуна Фанфоне. В последните няколко дни по различни причини промотърите отхвърлиха предложенията за по-ранно начало на състезанието.

В крайна сметка стартът бе даден зад автомобил за сигурност, а червените флагове бяха прекратени само две обиколки по-късно. Условията на трасето се подобриха и след двадесет минути пилотите получиха разрешение да се състезават. Сред тях обаче вече не бе Фернандо Алонсо, който получи срив в електрическата система на своя болид "Ферари" и отпадна.

Нико Розберг задържа водачеството след спечеления в събота полпозишън и взе 3-секундна преднина спрямо Хамилтън, докато не изчерпи ресурса на гумите си. Британецът подложи лидера под напрежение и в 27-ата обиколка допусна грешка в спирането за първи завой, която можеше да му струва скъпо.

Краткото излизане извън пистата не се отразиха на световния шампион за 2008 г. и само два тура по-късно той реализира смела атака от външната страна на същото място и оглави колоната.

До финала Хамилтън нямаше никакви проблеми и за пореден път показа високото си темпо на дъжд, като имаше 10-секунден аванс до инцидента с Бианки. Розберг трябваше да се задоволи с втората позиция, а до тях на подиума се качи носителят на титлата Себастиан Фетел, наваксал пасив от деветото място на старта.

Неговият съотборник в "Ред бул" Даниел Рикардо се нареди четвърти след оспорван двубой с Дженсън Бътън. Пилотът на "Макларън" се движеше трети след изтегленото си първо спиране в бокса, а поставените гуми за екстремно мокър асфалт точно преди засилването на дъжда го поставиха дори в ролята на възможен победител. Катастрофата на Бианки обаче прекрати състезанието и Бътън остана пети.

Тандемът на "Уилямс" Валтери Ботас и Фелипе Маса заложиха на настройки за суха писта и заеха съответно шеста и седма позиция. Зоната на точките допълниха Нико Хюлкенберг и Серхио Перес от "Форс Индия", между които се вмъкна Жан-Ерик Верн с "Торо Росо".

Следващият кръг е само след седмица на изцяло новата писта в Сочи, която ще маркира дебюта на Русия във Формула 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай