Градът на липите събира най-добрите атлети на Балканите

Градът на липите събира най-добрите атлети на Балканите | StandartNews.com

Стара Загора. Дванайсетте балкански страни ще участват с най-доброто, с което разполагат, на Балканиадата по лека атлетика този уикенд в Града на липите. Това обявиха домакините от общината и клубът по лека атлетика „Берое" на нарочен брифинг в понеделник.

Състезанието е последна проверка за тези, които не са покрили норматива за световното първенство на атлетите в началото на август в Москва. Освен това след края на надпреварата щsял да бъде сформиран и лекоатлетическият отбор на Балканите за т.н. среща на гигантите в края на август във Франция. Тази битка на най-добрите атлети на планетата се организирала за пръв път в този формат. Поканени са сборни състави на 5-те континента и на някои свръхсили в Царицата на спортовете като САЩ, Русия, Англия и др. Ще участват и отбори на географски региони като Балканите и Скандинавия.

На Балканските игри нашата най-добра състезателка, европейската шампионка Ивет Лалова, ще бяга в коронните си дисциплини 100 и 200 м гладко бягане и в шафетата 4х100 м.

Балканиадата ще бъде първия тест и за обновената лекотлетическа писта на градския стадион в Стара Загора. Цялостната подмяна на настилката и ремонтът бяха извършени с финаносвото рамо на спортното министерство за рекордно кратко време. Те глътнаха над 1,2 млн. лв, но след пробните изпитания специалистите били категорични, че това е най-добрата лекоатлетиическа писта у нас. И с основания всички се надяват на много силни резултати. Домакините пък все още живеят със спомените за феноменалното бягане на Йорданка Донкова на 100 м. с препятствия преди 25 години на същия този стадион под Аязмото. Нейните 12,21 сек все още се непостижим рекорд.

Дали ще паднат рекорди и на Балканиадата ще стане ясно в събота и неделя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай