Гонзо: Закъсняхме със Стойчо

Гонзо: Закъсняхме със Стойчо | StandartNews.com

Батков е най-големият фен на "Левски"
Смея се на Херо и авантаджиите, отсече Гонзо

Ще успее ли "Левски" да се подсили с нужните играчи и да се справи с финансовите си проблеми? Спортният директор Георги Иванов говори по наболелите въпроси в интервю за "Спортал" в Анталия.

- Г-н Иванов, "Левски" продължава да е без нов централен нападател, след като освободихте Осман Джалоу?

- Имаме варианти, но става въпрос за играчи с договори. Те първо трябва да се освободят от клубовете си, за да ги вземем. Това са качествени футболисти, а не свободни агенти, които просто ще минат през "Левски". Отдавна да сме готови със селекцията, ако трябваше да вземем който и да е. До средата на идната седмица ще приключим с трансферите.

- Как ще оцените свършената досега работа от началото на подготовката в Турция?

- Отборът се представя добре. Държим ниво в мачовете, изиграни досега. Но това е нормално, защото от шест месеца вече има изградено ядро. Новите се адаптираха бързо към него. Освен крило и нападател повече играчи не ни трябват, за да може Стоев да работи спокойно. Ако вземем повече хора, ще се наруши синхронът на терена и в съблекалнята.

- Треньорът не се ли притеснява, че селекцията позакъснява?

- Истината е, че закъсняхме с назначаването на Стоев, а не с привличането на футболистите. И много други неща като отказа на Херо. Започнахме да правим планове за подготовка и селекция чак на 17 декември.

- Защо се разминахте с Димитър Димитров?

- Той се уплаши от ситуацията, не мога да го обясня с друго, защото доводите му бяха смешни. Аз лично съм ходил три пъти до Бургас. Виждали сме се на мачове, той гледа 3-4 срещи, коментирахме ги. Помощник ми беше Петьо Колев, добър треньор, той знаеше какво се случва. Аз като спортен директор направих всичко възможно той да дойде.

Просто го беше страх да не се провали

Загуби ни доста време.

- Наистина ли това е причината?

- Ситуацията в "Левски" в момента не е лесна. Не можеш да вземеш играчите, които искаш по финансови причини. Целите пък си остават като резултати и трофеи. Бил готов със селекцията?! Не съм видял това. Нещо е объркал нещата. Той трябваше да ми предлага играчи, а аз да говоря с тях. Списък обаче нямаше. Смешно е да твърди как щял да привлече играчи с договори за малко пари.

- Нещата ще се подобрят ли с влизането на феновете в управата?

- Надявам се. В момента УС не работи, трябва да почне и да направи така, че клубът да се стабилизира финансово. Само с лозунги - не става. Има идеи, но трябва да видим дали те ще бъдат реализирани.

- Иво Тонев обяви, че спешно трябва да се намерят 1,7 млн. лв.

- Той е опитен ръководител. Той е човек, който може да помогне много на "Левски". Аз говорих за тези неща от шест месеца. Питаха ме постоянно защо са такива резултатите, а този отбор бе направен с минимални средства. Бюджетът бе намален на половина. Нормално бе качеството бе да падне, но въпреки всичко се опитваме да го вдигнем и с малко пари. Смятам, че направихме добър отбор. С нужните попълнения сега и през лятото, "Левски" ще бъде завършен тим. Но най-реалната цел тази година е място в евротурнирите.

- Защо се стигна до тук, след като в "Левски" има добра организация?

- Защото се разчита изцяло на собственикът Тодор Батков. Когато един човек финансира клуба и има проблеми с бизнеса, това се отразява. Има няколко пера, от които можем да печелим - телевизионни права, но те са малки, евротурнири, които пропуснахме, продажба на билети и абонаментни карти, средствата от тях обаче също малко. Призовавам феновете да започнат да си купуват такива. Парите от тях не идват в мен или в Тодор Батков, а за издръжката на отбора. На дербито с "Лудогорец" имаше 7000 души, а продадените билети бяха 2000.

Друго перо са артикулите за фенове, надявам се, че с идването на запалянковците то ще се подобри. "Левски" може да направи много там, защото е марка.

- Ще могат ли феновете наистина да помогнат за издръжката на клуба?

- Аз казах, че УС трябва да започне да работи.

В последно време гледаме само пресконференции

Аз още преди шест месеца съм си говорил с Тодор Батков, че там трябва да влязат заможни хора. Едно е един човек да дава по 500 000 лв. на месец, друго е 5 по 50 000. Трябват финансово независими, успели хора. Хем ще могат да помагат финансово, хем ще могат да решават управленски въпроси. Трудно е един човек да дава, а останалите да викат - няма да даваме на Тодор Батков. Първо той е най-големият фен на "Левски", защото от години дава по 4-5 млн. лева. Отношението към него не е такова, което трябва да бъде. Той не печели от "Левски". Той само губи. Всеки, който се занимава с футбол, знае, че от него не се печели.

- "Лудогорец" обаче показа обратното?

- При предишния ми престой на "Герена" и ние печелехме. Когато влизаш в евротурнирите обаче, трябва да надграждаш. Взели сме 7 млн. от играчи, но е трудно да гониш титла, когато продаваш. Печели се от Европа, а не от вътрешното първенство. Дори при отпадането от "Дебрецен" взехме 3,5 млн., за това, че продължихме в Лига Европа. За да се издържаш от трансфери, трябва да купуваш качество, за да го продадеш за милиони.

Който мисли, че може да вземе "Ферари" за 10 000 евро, е луд

- Сегашната ви политика обаче е друга?

- Работим по план, който трябва да развие школата. И там нещата се случват. Хора, които не обичат мен или Тодор Батков, не искат да говорят за това. Направихме изкуствен терен, ремонт на съблекалните. Имаме методисти, които са най-добрите в България. Ако нещата продължават така, до 1-2 години ядрото на тима ще бъде от школата. Ще имаме сериозен отбор за малко средства, който ще знае какво е "Левски". Но нещата ще стават стъпка по-стъпка, иначе правим мечешка услуга на момчетата.

- Често влизате в конфликти с играчи, треньори, легенди.

- Защото защитавам "Левски". Не смятам, че мнението на хора, които са далеч, е меродавно. През тези шест месеца освободихме доста играчи, направихме отбор с 12 нови. Нормално е да има върхове и спадове.

- Както и критики, все пак сте шести?

- Да, но има и още три кръга до края на редовния сезон. Имаме мачове с "Марек" и "Хасково" у дома. За мен реалното място, което можем да гоним е третото.

- Очакваше се много от Пепе Мурсия, но го освободихте?

- Признавам си грешката, но имахме и параметри., Иначе щях да взема човек, който е водил "Виляреал" в Шампионската лига. Преди това ми отказаха българи. След това имах 4-5 дни, за да реша кой да води отбора. През тези шест месеца каних Херо три пъти. След мача с "Литекс", други. Той дори не дойде на срещата, която трябваше да имаме с Тодор Батков. По тази причина не приемам реакцията му и твърдя, че е страхливец. Думите ми дори са меки, защото бях обещал на Тодор Батков, да пазя достойнството му. Хората обаче трябва да знаят каква е истината, а не да се правят интерпретации. Много лесно е да се говори, а аз трябваше да освободя 14 души с големи заплати, платих компенсация само на Кевин Бру. Да събера футболисти, да направя отбор и колектив.

- С какъв бюджет разполагате?

- 200 000 лв на месец, лятото бе 400 000. Аз съм се вместил в него. Никой не знае колко безсънни нощи съм имал. Хората искат да виждат само негативни неща. Със сигурност имам много врагове. Някои не обичат мен, собственика, обслужват чужди интереси. Но хората, които работят с мен, знаят истината.

За да спя вече вземам хапчета

Да, "Левски" е шести, но имам потенциал да се развива. Има и хора, приятели, които помагат. Дават пари като дарение, за да може нещата да се случат. Те трябва да са повече. Моята работа не е само спортен директор, а аз търся и пари. Затова не ми е било леко. В момента мениджъри ходят по играчите, обещават им три пъти повече пари, но никой не си е тръгнал. Това е доверие, което се гради с времето. Трябва да се отблагодарим на хората, които помагат. Но най-вече искам да кажа едно - феновете да купуват билети и карти. Смешно ми е, когато бивши футболисти, ВИП-ове, гости или фенове, започват да звънят от сряда, за да дойдат на мач без пари.

- Феновете ви докараха и доста главоболия?

- Смятам, че някои неща са ги направили от любов, а знаем че тя дори убива. Затова нека да бъдат по-умерени, защото това са големи загуби като подкрепа и пари. Но имам и претенции към БФС. На други стадиони съм чувал далеч по-страшни неща, но само "Левски" е глобяван за расизъм. Не смятам, че наказанията са адекватни. Ще казвам истината докрай, за да защитя "Левски". В личният си живот може да правя компромиси, но не и в името на клуба. Нищо че някой ще се сърди.

- От "синята" общност обаче се иска много - да помогне на футбола, баскетбола?

- С лозунги нищо не става. Не случайно говоря за УС и тръст "Синя България", които всеки ден пускат декларации. Трябва да работиш, а не само да говориш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай