Гаф с "Лазур" оставя "Лудогорец" в София

Домусчиев: Държавата да се сети за футбола

Гаф с "Лазур" оставя "Лудогорец" в София | StandartNews.com

София. "Базел" попари мечтите на "Лудогорец" за място в Лигата на богатите. Целта изглеждаше близко до 59-ата минута. Тимът от Разград обърна резултата до 2:1, но не издържа. Швейцарците си тръгнаха със солидна победа 4:2. Така почти предрешиха реванша в Швейцария във вторник. В "Лудогорец" се надяват на чудо, иначе ще се утешават с участие в групите на Лига Европа. Босът Кирил Домусчиев призна, че на този етап "Базел" е висока топка за родните клубове.

"Аз много мразя да губя. Имаше един период от мача, в който играхме добре и имахме положения. Трябва да сме реалисти. Играхме с отбор, който наказва всяка грешка. Това, че стигнахме дотук, пак е някакво постижение. Разликата в бюджетите е огромна. От днешния двубой най-много ме зарадва, че хората дойдоха да ни подкрепят", каза Домусчиев, който дълго коментира мача в ложата, преди да застане пред медиите.

Бизнесменът разкри, че решил мачовете на "Лудогорец" от Европа да се играят в София. Освен това другият стадион в страната, който покрива изискванията на УЕФА - "Лазур", е загубил лиценза си. "Така ще се отблагодарим и на публиката, която ни подкрепяше днес. Но дори "Васил Левски" трудно покрива критериите. Имахме огромни неприятности, вложихме средства, за да изиграем мача тук. Сменихме електронното табло - надявам се да ви харесва. Помните какво беше на мача за Суперкупата. Имаше само две цифрички за резултата долу на "В" сектор. Трябваше и интернет да пускаме. Няма държава, която да не оказва подкрепа за футбола. В Словакия "Слован" е получил 27 млн. евро за стадиона си. Ако не видя държавна политика в тази област, за какво да си давам парите. Така че стадионът в Разград ще го ремонтирам, когато видя някакви действия. Ако някой даде 1 лев, аз ще дам 5. Но не може да съм като някакъв последен мохикан и да давам навсякъде пари", сподели благодетелят на "орлите".

"Никой не трябва да очаква чудеса от тези момчета. Ако Безяк, Платини и другите бяха от някаква много висока класа, щяха да са в "Барса" и "Ман Юнайтед". За техните възможности това е почти максимумът. Някои от тях бяха разстроени и плачеха. Сега трябва да се настроят за мача с "Берое", а другата седмица се стягаме да не се изложим в Швейцария. Стойчо Стоев тепърва има много работа и той го знае. Винаги гласувам пълно доверие на хората, които съм назначил на работа. Нито се бъркам в селекцията, нито в състава", допълни Домусчиев, който непосредствено преди мача пусна вход свободен за закъснелите фенове. Около 14 000 души викаха за "Лудогорец". На трибуните се появи агитка на "Локо" (Сф) с транспарант - "Стойчо напред, "Локо" е с теб". В края на първото полувреме се появи и бригада от Сливница с подобен плакат. Тя закъсня заради контролата между "Сливнишки герой" и ЦСКА. Стара Загора също бе представена сериозно на националния стадион. Имаше и детска агитка. Група от 20 малчугани разсмя зрителите по трибуните с викове "Мафия", след като останаха съмнения за засада при третия гол на "Базел".
На трибуните бяха още министърът на спорта Мариана Георгиева, волейболната легенда Любо Ганев и баскетнационала Деян Иванов.

Иван Стоянов разкри пред "Стандарт", че при 2:1 "Лудогорец" е допуснал сериозна грешка. "Прибрахме се да пазим положителния резултат с идеята да ги ударим на контри. Вместо това обаче те ни убиха с няколко атаки". Националът обаче не губи оптимизъм за реванша. "Не мислим още за "Лига Европа". Искаме да отидем в Базел и да ги бием. Вижда се, че те са по-грамотният отбор. Вкараха си положенията. Стояхме почти равностойно. Надеждата умира последна", добави авторът на втория гол за шампионите.

Треньорът Стойчо Стоев пък заяви, че е горд от играчите си. "Няма как да не съм доволен. Видяхме, че все още има какво да се учим. Липсва ни този опит, тази рутина, това самочувствие, което показаха "Базел". Те са организиран отбор, който умее да сменя темпото на играта. Неслучайно играе в Шампионската лига от толкова години. Но в интерес на истината аз съм доволен от моя отбор", коментира легендата на "Локо" (Сф).

Делегат нападна Платини докато даваше интервюта след мача с "Базел". Заради лошата организация на работа пред стадион "Васил Левски" български и швейцарски журналисти се лутаха наляво-надясно, тъй като никой не каза на футболистите откъде трябва да минават за интервюта. Играчите излизаха от съблекалните, а после ги връщаха централното фоайе, където се оказа миксзоната. Мишел Платини не бе разбрал това и започна да говори пред медиите, когато един от помощниците на делегата на мача Георг Пандл го дръпна силно за ръката, за да го вкара вътре. "Ти луд ли си, бе, давам интервю", скара му се Мишел.

"Ние сгрешихме четири пъти и ни вкараха. Не мисля, че "Базел" бяха по-силни. Големите отбори се възползват от положенията си. Ние трябва да покажем във втория мач, че сме добър отбор. Много ми хареса публиката", каза Платини след мача. "Няма шега, няма майтап. Той наистина е Мишел Платини", обявиха швейцарските медии.

Президентът на БФС Боби Михайлов заяви, че е силно впечатлен от публиката, която подкрепи "Лудогорец" срещу "Базел". "Стана празник. Публиката беше страхотна", сподели Боби. "Резултатът не е реален. Изпускаме гол, а в следващата атака ни вкарват. Апетитът идва с яденето, с опита. Това все пак е отбор на 3 години", добави Михайлов. Той не подмина и проблемите с лицензите на стадионите за Европа.

"Винаги правим стъпки, но това е държавно решение. Имах разговори с настоящия и с предишния премиер, за да видя какво е нужно да участваме с 2 мача от групите Евро 2020. Няма значение къде ще е стадионът", сподели още Михайлов. Столична община вече е намерила терен - 700 декара около бившата спортна школа на ЦСКА на 4-и км. "Само на 2-3 души е интересно, кога ще има конгрес. Ще има, когато каже съдът", завърши Михайлов.

Президентът на "Базел" Бернард Хьослер бе на седмото небе след победата в София. Той обяви, че това е най-силният му мач, откакто пое клуба от Гизела Оери. Хьослер постави успеха в София над тези над "Зенит" и "Тотнъм", които изведоха "Баби" до 1/2-финал в Лига Европа.

"Представихме се страхотно. С един крак сме в групите. Отборът показа отлични качества", сподели Хьослер. "Но трябва да признаем, че можеше и да паднем 1:3. Тогава всички щяха да говорят, че ще отпаднем. Но аз съм доволен от момчетата", добави Хьослер.

Треньорът Мурат Якин пък обърна повече внимание на българския шампион.

"Те имат интересни и качествени футболисти. Мачът бе много труден и напрегнат. Започнахме го добре, но после нещо се обърка. Спряхме да играем. Вкараха ни два гола, за които много ме е яд. От там мачът стана много луд. Искам да ви кажа, че този български отбор има бъдеще", каза Якин след мача. Героят за "Базел" Мохамед Салах пък заяви, че не е очаквал да вкара цели 2 гола.

"Исках да отбележа веднъж, а го направих на два пъти. Сега сме в много добра позиция за влизане в групите на ШЛ. Но има и втори мач. Това е футбол, всичко се случва. Като е цяло е възможно да загубим, но в отбора не искаме и да си го помислим", каза Салах.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай