Франция за Евро 2016: Стопроцентови гаранции не даваме

Франция за Евро 2016: Стопроцентови гаранции не даваме | StandartNews.com

Въпросът дали Франция ще се справи с охраната на европейското първенство догодина продължава да се коментира след кървавите атентати в Париж. "За шампионата догодина и преди имаше притеснения, а сега те станаха още по-сериозни", обобщи "Екип". "Седем месеца преди началото на турнира рискът от терористично нападение по време на първенството е достигнал върха си", допълни "Евроспорт". Най-големите притеснения са заради фензоните, в 10-те градове, в които ще се играят мачовете. Организаторите уверяват, че освен полицейското присъствие, в тях ще има непрекъснат видеоконтрол, както и ще бъдат използвани цивилни охранители. "Никой не може да гарантира на 100% безопасността в своята държава", предупреди обаче Жак Ламбер, президент на Организационния комитет.

"Като поставяте под въпрос провеждането на Евро 2016, вие вдъхвате гордост у терористите", предупреди Ламбер. - Засега нямаме информация, че турнирът е на мушка, но въпреки това от няколко месеца сме наясно, че рискът е максимален. Франция е страна, която е взета под прицел. Моето основно притеснение е да осигуря максимална безопасност. Пък ако това ще означава да се предприемат мерки, които не са чак толкова "приятелски" - така да бъде. Това, което е от значение, е хората да се приберат вкъщи живи и здрави."


Историята на европейските първенства вече има печален прецедент - през 1996 г., когато по време на турнира в Манчестър избухна бомба, поставена от Ирландската революционна армия, която рани 212 човека. Въпреки това полицията прояви хладнокръвие, а шампионатът приключи без повече инциденти. През следващото лято във Франция ще гостуват 31 нации, като Париж е домакин с 2 стадиона - "Стад дьо Франс" и "Парк де Пренс", а сред градовете, в които ще се играят мачове, е и емигрантската Марсилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай