ФИФА изрита Блатер и Платини от футбола за 8 години

ФИФА изрита Блатер и Платини от футбола за 8 години | StandartNews.com

Президентът на ФИФА Сеп Блатер и президентът на УЕФА Мишел Платини са отстранени от фубола за 8 години. Това съобщи Комисия по етика. 

Ето и становището на Комитета по етика към ФИФА.

"Съдебната камера на Комитета по етика, председателствена от г-н Ханс Йоахим Екерт, изключва от футбола г-н Блатер, както и  г-н Мишел Платини, вицепрезидент и член на Изпълнителния комитет на ФИФА и президент на УЕФА. Продължителността на наказанието трае 8 години, като забраняваме на лицата да упражняват каквито и било дейности свързани с футбола - административни, спортни или всякакви други, на национално и международно ниво. Забраните влизат в сила веднага.", заявява категорично камерата.

"Наказанието е заради това, че г-н Блатер е превел 2 милиона швейцарски франка през февруари 2011 година на г-н Платини. Блатер, в позицията си на президент на ФИФА, е одобрил този паричен трансфер, който е абсолютно нелегален и няма никакво правно основание, съгласно писмения договор подписан между двете страни през 25 август 1999г. Нито в писмената си декларация, нито при личното му изслушване, г-н Блатер успя да посочи някакво законно основание за този транфер. Твърдението му, че споразумението за паричния превод между двамата е било устно, е определено като неубедително и отхвърлено от камерата.", посочват от Комисията.

"Незачитайки интересите на ФИФА от страна на г-н Блатер, той е нарушил задължението си за лоялност към организацията и нарушил член 15 от FCE (Лоялност). Действията на г-н Блатер не показват лоялността, която се изисква от толкова високопоставен човек, нарушавайки приложими закони и разпоредби, както и регулаторната рамка на ФИФА и е злоупотребил с поста си на президент на ФИФА, следователно нарушава член 13 от FCE (Общи правила за поведение)", се казва в съобщението.

"В резултат на това, г-н Блатер е наказан за 8 години да не може да изпълнява никакви дейности свързани с футбола, както и глоба от 50 000 швейцарски франка", завършва обръщението на Комисията.

Сеп Блатер

От 1975 година Блатер е на работа в Международната футболна федерация (ФИФА) - първо като технически директор (1975-1981), а после дълго е генерален секретар на ФИФА (1981-1998). Избран е за президент на ФИФА през 1998 година.

От 1999 г. е член на Международния олимпийски комитет. През 2001 г. името му в център на скандал, свързан с банкрута на компанията ISL/ISMM (партньор на ФИФА).

Той е преизбран като ръководител на ФИФА през 2002 г., побеждавайки Иса Хайоту в изборите Отново е избран за лидер на световната футболна централа за още 4 години на 31 май 2007 година, въпреки че само 66 от 207-те членове на ФИФА го номинират, най-вече поради подозрения за корупция.

През 2015 г., в навечерието на изборите за президент на ФИФА, Йозеф Блатер отново е подложен на нападки от редица средства за масова информация във връзка с корупционен скандал в ръководството на федерацията.


На 29 май 2015 г. е преизбран за президент на ФИФА за пети мандат, след като на изборите Али бин ал-Хусейн оттегля кандидатурата си след първия тур, като на Блатер не му достигат 7 гласа за пълно мнозинство.

На 2 юни 2015 г. обявява, че напуска поста президент на ФИФА (само 3 дни след преизбирането му), но ще изпълнява задълженията до новите избори за президент на ФИФА.

Разведен е, има дъщеря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай