Ето кой стана Кралят на бокса!

Тайсън Фюри приспа отново Дионте Уайлдър с нокаут и влезе в архива на боксовите шедьоври

Ето кой стана Кралят на бокса! | StandartNews.com

Вече няма съмнение кой е боксьор №1 на нашето време в тежката категория, след като Тайсън Фюри нокаутира отново Дионте Уайлдър в третия епизод от трилогията между двамата. И той, както и другите два, влиза направо в архива на боксовите шедьоври, защото мачове като този в Лас Вегас рано тази сутрин българско време, осмислят това да се гледа бокс изобщо.

Фюри нокаутира Уайлдър в 11-ия рунд и запази титлата си във версия WBC, като по номинал сега ще излязат въпроси за това как да обедини всички пояси. Останалите са в Олександър Усик, победил изненадващо Антъни Джошуа преди седмици.

Но с оглед на видяното и в неделя сутринта, а и в предишните две битки с Уайлдър, както и при детронирането на непобедимия Владимир Кличко по-рано в кариерата му, несъмнено Фюри е номер едно, пише dir.bg.

Циганския крал още е непобеден на ринга, като единствената му "загуба" дойде след отстраняването за 2 години заради употреба на кокаин.

Тогава му отнеха и поясите, спечелени срещу Кличко. На ринга никой не може да му отнеме нищо.

Боят в "T-Mobile Arena" бе класика, след като самият Фюри падна в нокдаут два пъти в четвъртия рунд, но показа още веднъж невероятната си способност да се възстановява, да намира отнякъде запаси от енергия и да доминира над съперника.

Британецът стартира силно мача и прати на въжетата Уайлдър, преди в третия рунд за първи път да го свали на пода. Американският Бронзов бомбардировач обаче се вдигна, а в четвъртия рунд два пъти намери тежко с убийствената си дясна ръка главата на Фюри. Два нокдауна и само гонгът за край на рунда вероятно спаси боя и шампиона. Изглеждаше, сякаш това е моментът на Дионте.

Тайсън обаче никога не може да бъде отписан. Той се прероди, отърси се от ударите и нокдауните, за да започне методично да надиграва съперника с боксовата си култура и поведение на ринга, със стратегия, удари от всякакви ъгли в тялото и главата, по-добра игра с краката...

В петия и шестия рунд Фюри налагаше волята си без да търси завършек, а в седмия видяхме най-доброто от него. Уайлдър отвръщаше, но бе надигран, а ударите на Тайсън едва не приключиха всичко още в този рунд. Вероятно това бе и моментът, в който мачът бе наклонен в полза на англичанина, след като до него той още се отърсваше от случилото се в четвъртия.

Нататък Уайлдър отслабваше като физически сили, увереност и съпротивителни сили. Но боят продължи да е зрелище, защото дори недотам уверен Дионте може да събере сили за един удар с фатални последствия за съперника. Най-добрият нокаутьор в категорията обаче отново, както и в предишните им две срещи, не можеше да се справи с класата на Фюри във всеки аспект от бокса.

В рундове 8 и 9 Тайсън изнесе лекция по игра с крака, по постепенно подчиняване на противника и подготовка на завършващия удар. В десетия обаче доминацията бе поставено под съмнение, след като американецът отнякъде намери сили за тежък удар почти с гонга, разклатил видимо Фюри.

В 11-ия рунд всичко приключи с класически нокаут, който приспа Уайлдър. Фюри изглеждаше учудващо свеж след изтощителната битка, сякаш бе успял и да поспи и да си почине - а ние знаем, че не се е случило, защото това бяха 11 рунда на велика битка пред очите ни. Циганския крал вдигна победно ръце, той продъжава да е непобеден и след 32-рия си бой на професионалния ринг. 20 месеца след спечелената титла отново с нокаут срещу Дионте, той я защити по класически и неоспорим начин.

На 33 години Фюри може да слезе от сцената и утре, като ще остане в историята редом до Роки Марчиано, непобедимия.

Но защо да го прави? Той има шанс да доминира тежката категория още дълго време.

За нас остава надеждата да има повече съперници като Уайлдър, за да гледаме мачове като този - сложил достоен край на трилогия, която вече е класика в бокса.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай