Ето ги най-големите богаташи във футбола

Които изкараха нагоре клубове средняци

Ето ги най-големите богаташи във футбола | StandartNews.com

Мнозина хора по света отдавна осъзнаха и се дразнят с основание, че футболът е най-големият бизнес сред спортните надпревари и вече сякаш позабравихме времената, в които романтиката все още бе жива.

Някогашните средняци в лицата на Манчестър Сити, ПСЖ и Челси вече са на нивото на Реал Мадрид, Байерн Мюнхен и Манчестър Юнайтед, що се отнася до силата им на трансферните пазари. Но във футбола разходите за играчи не са единственото перо в бюджета. Там са още стадионите, спортните бази, изграждането на публичния образ и всички онези детайли, които отличават обикновените спортни клубове от най-големите. Сега сме решили да ви представим най-богатите собственици в любимия ни спорт, макар част от тях да са познати до болка на мнозина.

Жан Дзиндон, Интер, €6,7 млрд. - През годините италианският гранд Интер имаше доста финансови проблеми, но сякаш от пристигането на Дзиндон нещата отново влязоха в релси и дори клубът стигна до финала в Шампионската лига през миналия сезон. Китайският милиардер сякаш обезпечи издръжката на „нерадзурите“ и те се завърнаха към най-добрите си дни.

Насер Ал-Хелайфи, ПСЖ, €7,2 млрд. - Пари Сент Жермен отдавна се превърна във водеща сила из Европа, благодарение на този човек. Мечтата му обаче за успех в Шампионската лига все още не може да се материализира, независимо от трансферите на Неймар, Меси и Мбапе. Едва ли шейхът ще се откаже, де, тъй че ни предстоят още много подобни гигантски сделки.

Филип Аншуц, ЛА Галакси, €9,9 млрд. - Сред всичките арабски инвестиции напоследък малко позабравихме, че първият подобен проект бе в MLS с отбора на ЛА Галакси. Аншуц направи така, че футболът в САЩ да премине на следващото ниво, но сякаш го прави по малко по-разумен начин, отколкото колегите му в Китай или Саудитска арабия, защото националният отбор на страната вече се превърна във фактор на световната сцена с оглед инвестициите в младото поколение.

Шахид Хан, Фулъм, €10,5 млрд. - Изненада? Да, Фулъм не е типичният пример за клуб с богати собственици. „Котиджърс“ дори продължават да са от онзи тип клубове, които се борят за оцеляването си. Това е доказателство, че финансите не са панацея, а и все пак босът би следвало да има някакви амбиции във футбола преди да смятаме, че с лекота ще пръска милиардите си.

Стан Крьонке, Арсенал, €14,3 млрд. - Имаше години, в които феновете на английския гранд протестираха против американеца, но се оказа, че той има план за развитие без непременно да замеря с пачки служителите в клуба. „Артилеристите“ винаги са били един от най-стабилните във финансово отношение отбори в Европа и Крьонке изглежда е харесал точно това, когато инвестира в клуба.

Джим Ратклиф, Ница, €18,6 млрд. - Скоро изглежда ще го причислим и към Манчестър Юнайтед, така че любовта му към футбола е повече от убедителна. Междувременно във френския си клуб не личи да е толкова всеотдаен, макар да е видимо, че разполага със сериозни възможности.

Дейвид Тепър, Шарлът, €18,8 млрд. - Това е още един от големите босове на клуб от американската лига. Плановете му обаче нямат нищо общо с представите за инвестиции във футбола на колегите му из Европа. У нас обичаме да казваме, че богатството не се изкарва, като се разхищава.

Шейх Мансур, Манчестър Сити, €19,6 млрд. - Благодарение на него футболът бе разтърсен из основи, когато през 2008 г. някои от най-талантливите футболисти в света решиха да се присъединят към „гражданите“, за да разчупят хегемонията на Манчестър Юнайтед. 15 години по-късно проектът му достигна своя пик, но тепърва предстои да разберем, дали са спазвани финансовите правила на УЕФА за целта.

Франшон-Анри Пино, Рен, €28 млрд. - Ето ви още една изненада, защото Рен така и не се превърна в бехемот от ранга на ПСЖ, въпреки несметното богатство на собственика. Той си ръководи кротко в сянка от 1998 г. насам и сякаш си поддържа отбора, за да има с какво да се развлича през уикендите.

Марк Матещиц, РБ Лайпциг, €33,8 млрд. - Наследникът на Red Bull е един от най-младите богаташи в този списък. Той е едва на 31 години, но вече ръководи над €33 млрд. активи. Спортът със сигурност е голямата му страст, но изглежда няма намерение на всяка цена проектите му да носят същите успехи на терена, както в банковата сметка.

Public Investment Fund, Нюкасъл Юнайтед, €369 млрд. - Като за финал ви представяме собствениците на Нюкасъл и половината клубове от саудитската Супер лига. Зад компанията стои кралското семейство, чието богатство е съизмеримо с това на всички останали участници в тази класацията взети заедно. Тук вече парите за футбол текат, като реки, така че очаквайте в следващите 4-5 години „свраките“ да достигнат нивото на Манчестър Сити и ПСЖ и без проблеми да го задминат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай