Дъжд и вятър спряха наша звезда за рекорд в маратона

Само 1 секунди не стигна на Милица Мирчева

Дъжд и вятър спряха наша звезда за рекорд в маратона | StandartNews.com

Сензационната една секунда не достигна след 42.195 км на Милица Мирчева да подобри държавния рекорд в атлетическия маратон. Куриозът се оказа главното събитие на тазгодишния Wizz Air София маратон, в който зрителите видяха най-бързото бягане на българка на родна земя. Милица финишира за 2.35:03 ч., а секунда по-бързо бе бягала Галина Горанова през 1996 г. в Хюстън. Въпреки това Мирчева получи най-много аплодисменти и поздравления за невероятната битка и върховото постижение, което регистрира, като остави след себе си 4 представителки на елитната кенийска школа в маратона.

 

Въпреки студеното, дъждовно и ветровито време, 38-ото издание на най-масовото и популярно бягане у нас събра на старт над 3000 атлети от 32 държави, а стартиралите на 10 км бяха рекордните 1700.

Точно в 9.30 от площад Александър Батенберг пред Национална художествена галерия потеглиха участниците в класическия маратон на 42.195 км. Стартът бе даден от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и президента на БФ волейбол и члена на Изпълкома на БОК Любомир Ганев. „Всеки един от вас днес тук е шампион. Искам да ви поздравя и да ви пожелая успех от името на кмета на нашия град Йорданка Фандъкова. Всички ние обичаме спорта и обичаме София. Благодаря на организаторите, на доброволците и на стотиците, което правят това емблематично за града ни събитие възможно, като го надграждат от година на година,“ каза Георги Георгиев преди старта на маратона.

По-късно старт на по-кратките дистанции дадоха зам.-кметът на София Дончо Барбалов и членът на Изпълкома на БОК Пламен Кръстев, както и Анатоли Илиев - зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, всички те също приветстваха участниците и зрителите.

Изключително драматично премина борбата по трасето при жените. Милица Мирчева се откъсна още в началото със силната амбиция да подобри брадатия държавен рекорд, поставен преди четвърт век отвъд Океана. По-късно тя бе застигната от туркинята Ердал Тубай, която в последните километри се оказа по-свежа и спечели, но с това помогна на българката да запише много силен резултат. Мирчева остана втора с 2.35:03 ч., само на една секунда от рекорда на Галина Горанова от Хюстън през 1996 г. Специалистите на фотофиниша дълго разчитаха записа, но в крайна сметка това бе потвърдено като официален резултат. Все пак, всички на финала приветстваха Милица като победителка, тъй като тя регистрира най-доброто време на българка у нас. В тази връзка получи от организаторите и специална премия за себераздаването и целеустремеността си.

При мъжете с 2.15:47 ч. Дънкан Коеч от Кения финишира на близо минута пред мароканеца Мохамед Шабо, бронзът остана за Ахмет Алканоглу от Турция с 2.19:47 ч. И при мъжете, и при жените рекордите на трасето не бяха подобрени.     

Състезанието бе валидно и за държавно първенство по маратон, което при дамите естествено бе спечелено от Милица Мирчева, докато при мъжете триумфира Мирослав Спасов – и двамата са представители на СК „Атлет“ Мездра. 

В полумаратона най-бързи бяха украинците Наталия и Богдан Семьонович, спечелили съответно с 1.17:47 ч. и 1.04:22 ч. В по-кратката дистанция на 10 км Лиляна Георгиева грабна титлата с 40:44 мин. при жените, докато при мъжете победител е Сава Тодоров с 34:54 мин.

За втора поредна година кенийката Наом Джабет спечели големия Джакпот, предвиден за най-добро представяне във провежданата вече шеста година верига „Бягането като начин на живот“, включваща три маратона. Кенийката остана днес пета, но заради двете си победи преди това в Стара Загора и Варна, остана недостижима в крайното класиране

Победителите бяха поздравени от министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов, който връчи лавровите венци на шампионите в маратона, останалите призьори бяха отличени от Владимир Гълъбов - старши мениджър „Комуникации” на „Софийска вода” АД, Анатоли Илиев, Диян Драшков – спортен директор на БФЛА, Даниел Дуков – спортен директор на софийския маратон и др.

Организаторите Wizz Air София маратон са едни от малкото по света, които вече втора година съумяват да проведат надпреварата в условията на стриктни противоепидемични изисквания. За тази цел отново бяха взети специални мерки за спазване на здравните разпоредби. Преди старта участниците преминаваха през дезинфекционни арки, след което потегляха от т.нар. буферни зони. Всички подкрепителни пунктове предлагаха за освежаване само опаковани продукти и течности, тази есен отново бе отменен масовият старт на 3 км. За първи път Столична община осигури ваксинационен център за всеки желаещ в зоната на старт-финала, инициативата се радваше на повишен интерес.

И тази година Маратонът бе част от инициатива „София – Европейска столица на спорта. Всеки стартирал получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции бяха отличени с много красив паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Шампионите пък си тръгнаха с внушителните премии от по 6000 лв., парични награди имаше за ветераните в класическата дистанция, както и за всички медалисти на 21 км, на 10 км и в държавното първенство.

За трета поредна година маратонът бе с ново рекламиращо града трасе, нови авторитетни признания и нов стимулиращ рекорди джакпот. Всичко това спомогна емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти. Новият маршрут с дължина 21 км преминава през основните символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм. Многобройните участници бяха приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което се виеше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

Огромен интерес отново предизвика специалната „Арка на победителя“ изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографираха за спомен, правиха се селфита, включвания на живо и се събираха автографи от героите на маратона. Организатори на маратона са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

За трета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани, както и в календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени

ПРИЗЬОРИТЕ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2021

42.195 КМ

МЪЖЕ: Дънкан Коеч (Кен) 2.15:47 ч., Мохамед Шабод (Мар) 2.16:42, Ахмет Алканоглу (Тур) 2.19:47 ч.

ЖЕНИ: Ердал Тубай (Тур) 2.34:30 ч., Милица Мирчева 2.35.03, Лилиан Джелагат (Кен) 2.38:31 ч.

21 КМ

МЪЖЕ: Богдан Семьонович (Укр), 1.04:22 ч., Иван Сребков (Укр) 1.04:52, Николае Соаре (Рум) 1.05:24 ч.

ЖЕНИ: Наталия Семьонович (Укр) 1.17:47 ч., Девора Аврамова 1.19:51, Анна Стефанова 1.30:03 ч.

10 КМ

МЪЖЕ: Сава Тодоров 34:54 мин., Генади Тембалист (Мол) 35:36, Тенчо Жеков 36:25 мин.

ЖЕНИ: Лиляна Георгиева 40:44 мин., Билшерин Сюлейман 41:00, Памела Ени 41:45 мин.

ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО МАРАТОН 42.195 КМ

МЪЖЕ: Мирослав Спасов (СК Атлет Мездра) 2.27:17 ч., Илия Куцаров (Локомотив София) 2.35:56, Росен Лилов (Локомотив София) 2.37:54 ч.

ЖЕНИ: Милица Мирчева (СК Атлет Мездра) 2.35:03 ч., Маринела Нинева (Локомотив Дряново) 2.44:43, Таня Димитрова (СК Атлет Мездра) 2.58:39 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай