Доха приема Световното по лека атлетика през 2019 г.

Доха приема Световното по лека атлетика през 2019 г. | StandartNews.com

Доха. Столицата на Катар Доха ще бъде домакин на световното първенство по лека атлетика през 2019 г., реши днес Международната федерация по лека атлетика (IAAF).

Катарската столица спечели правото да организира шампионата в конкуренцията на Барселона и американския град Юджийн след тайно гласуване в Монако.

Подобно на първенството по футбол в Катар през 2022 г. и това състезанието ще има нетрадиционни дати за провеждане. Заради високите температури в катарската столица през август, когато обикновено се провежда шампионата, първенството в Доха ще бъде между 28 септември и 6 октомври. По това време средните дневни температури са около 35 градуса. Най-късно започналото от досегашните 14 първенства бе това в Рим през 1987 г. - 28 август. Доха беше предпочетена пред американския Юджийн и Барселона.

Много сериозни остават опасенията за състезателите по маратон, защото дори през октомври средните дневни температури са около 35 градуса.

Доха загуби битката с Лондон за световното първенство през 2017 г., но при втория си опит успя да добие право да бъде първият град от Близкия изток, който ще приеме световно първенство по лека атлетика на открито.

Светът на спорта реагира остро на решението на Международната федерация по лека атлетика. Според „Chicago Tribune" централа е поредната, която е продала душата си на арабските милионери. „Доха 2019 ще бъде: анти-гей, анти-семити, анти-жени, ползване на робски труд", твърди изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай