"Дейли мейл": Англия - 6, Расизмът - 0

Расистките обиди на мача България-Англия потресоха британските медии

"Дейли мейл": Англия - 6, Расизмът - 0 | StandartNews.com

Расистките обиди на снощната европейска квалификация между България и Англия в София са основна тема в днешните издания на водещите британски медии.

ВВС отбелязва, че играта е била спирана два пъти заради расистки прояви, включително нацистки поздрав и обидни скандирания. Британската медия цитира думите на председателя на футболната асоциация Грег Кларк, който заяви, че случилото се видимо е разстроило играчите на Англия. Той изразява надежда, че УЕФА ще извърши пълно и цялостно разследване на инцидента.

Вестник "Дейли телеграф" излиза със заглавие "Отвратително" и снимка на играчите на терена по време на едно от прекъсванията на мача. "Англия се изправя твърдо срещу лицето на отвратителния расизъм, докато победи България в една срамна нощ в София", допълва изданието.

Вестникът отбелязва, че играчите на Англия са реагирали с изключително достойнство и професионализъм, въпреки че играта беше прекъсвана два пъти и така са изпратили послание към света. "Сега натискът трябва да бъде безмилостен върху властите да предприемат действия и не говорим за дребни глоби или отнемане на точки. Беше крайно ужасяващо и единствената мярка е да изхвърлят България със смешните им отричания от състезанието. Това е, беше и винаги ще бъде напълно неприемливо. Не трябва да има компромиси", допълва изданието в остър коментар. Все пак "Дейли телеграф" отбелязва реакцията на капита на българския тим Ивелин Попов, който в полувремето спори с феновете.

С големи букви "Стар спорт" определя случилото се като "Срам".; "Мирър" също настоява България да бъде изхвърлена от квалификациите, а УЕФА да предприеме спешни действия.

Заглавието в днешния брой на "Дейли мейл" гласи: Англия – 6, Расизмът - 0.

Заглавието на престижния вестник "Гардиън" е "София, срам". Изданието цитира думите на наставника на Англия, който е похвалил играчите за реакцията им по време на обидните скандирания. Вестникът отбелязва, че капитанът на българския отбор Ивелин Попов е бил забелязан да води разгорещен спор с български фенове, докато отборите влизали в съблекалнята на полувремето. "Да се изправиш сам и да направиш правилното нещо изисква смелост и подобни действия не трябва да останат незабелязани", цитира "Гардиън" думите на Маркъс Рашфорд – един от тримата тъмнокожи играчи, с които Англия излезе на терена.

В свой обширен материал "Дейли експрес спорт" публикува снимките на младежите с черни качулки, забелязани да правят нацистки поздрави на националния стадион "Васил Левски", а заглавието с големи букви гласи "Загубеняци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай