Челси чака американци, Турция посреща Роман

Двама са фаворитите за най-голямата сделка във футбола

Челси чака американци, Турция посреща Роман | StandartNews.com
  • Двама са фаворитите за най-голямата сделка във футбола
  • Олигархът вкарва 30 милиона в британския клуб за последно, преговаря за Гьозтепе

Фенове на Челси продължават да скандират името на досегашния си благодетел Роман Абрамович, а доскорошния любимец на руския олигарх се превърна в най-големия му враг. Британското правителство прави отчаяни опити да стабилизира клуба още преди подготвяната продажба. Американски и британски инвеститори започнаха влязоха в битка за новите акции. Яхтите на руснака-милиардер акостираха в Турция, за да го отведат до следващата му футболна придобивка - турският Гьозтепе.   

Събитията в Челси се развиват със скоростта на светлината след санкциите срещу Русия и олигарсите, които изхвърлиха Абрамович от британския футбол и поставиха клуба в идиотската ситуация да печели милиони от участието си в Шампионската лига, а да няма право да си плати пътуването и хотела за мачовете като гост в нея (ако разходите надхвърлят 20 000 евро).

Властите на Острова бяха принудени да взимат

светкавични мерки, за да стабилизират отбора

още преди да бъде продаден.

Правителството на Великобритания вече внесе изменения в специалния лиценз на клуба. Един от големите проблеми на лондончани бе, че досега замразяването на активите на руснака пречеше на клуба да продава билети, пише Спортал.

След промените Челси получи правото да продава пропуски за определени мачове - гостуванията за първенството, двубоите за купите и срещите на дамската формация. Това означава, че клубът ще може да продава билети за домакинството си от 1/4-финалите на Шампионската лига срещу Реал Мадрид, както и за полуфинала за ФА Къп срещу Кристъл Палас.

Така тимът на Томас Тухел ще има подкрепата на своите привърженици за едни от най-важните мачове през сезона.

Феновете на отборите, които гостуват на "Стамфорд Бридж" в срещите от първенството също ще могат да си купуват билети, като приходите от тях ще отидат в Премиър лийг, след което ще бъдат дарени на благотворителни организации, подпомагащи бежанците от войната в Украйна. Самият клуб е помолил Премиър лийг за това.

Приходите от билетите за мачовете от ФА Къп и Шампионската лига отново ще преминат през Премиър лийг, след което ще отидат към съответния организатор на състезанието или към клуба, който е домакин, а не към Челси, за да бъдат спазени настоящите санкции.

Въпреки това Челси не може да продава допълнително билети за домакинствата си във Висшата лига, в които засега ще могат да присъстват само привържениците на "сините", които имат сезонни билети, закупени преди началото на кампанията.

За радост на играчите клубът вече има достъп до фонд в размер на 30 милиона паунда. Те могат да бъдат преведени от компания майка Fordstam Ltd, която също е собственост на Роман Абрамович. Получените пари от този фонд се очаква да посрещнат текущите проблемите с ликвидността на отбора, пред които е изправен.

Това стана известно само ден след като капитанът на Челси Сесар Аспиликуета призна, че има голяма несигурност в отбора и

на практика всички в клуба живеят ден за ден

Той говори пред медиите на сбора на националния отбор на Испания, пише Гонг.

"Несигурността в Челси е голяма, но ние, футболистите, просто трябва да работим. Влизаме в решителната фаза на сезона и тази ситуация е извън нашите възможности.

Срещу Реал Мадрид в Шампионската лига ще бъдат трудни мачове. Ще се изправим срещу Реал, който видяхме на какво е способен с Пари Сен Жермен. Живеем в несигурност, но сме много единни", заяви испанският национал.

По същото време Андрий Шевченко, легендата на украинския футбол, говори пред английската медия "Дейли Мейл" за ужасите от случващото се в родината му.

Носителят и на "Златна топка" призова феновете на Челси да спрат скандирането на името на Роман Абрамович, което редовно се случва в последните мачове на отбора.

Самият нападател бе най-големият любимец на Абрамович, който го привлече от Милан през лятото на 2006 г., като преговорите бяха на яхтата на руснака.

Никой играч на Челси в тази епоха не се е радвал на по-голям комфорт и лично отношение от боса, но днес това е вече без значение.

"Това, което става около Челси, не ме радва. Не искам клубът да страда и да бъде наказван. Феновете му са много, те не са виновни за случващото се, но това е част от механизма, за да бъде спряна тази лудост", заяви Шевченко.

Играчите и феновете са вперили очи в над 20-те оферти, които прииждат за клуба след като 33-годишния олигарх го обяви за продажба на 2 март, шест дни след началото на войната в Украйна.

Досега най-скъпата сделка в света на футбола за момента е покупката на "Манчестър Юнайтед" от семейство Глейзър за 790 млн. паунда.

Разбира се все още има голяма вероятност сделката да пропадне, след като Абрамович намекна, че по никакъв начин

няма да продава клуба на американци и британци

заради санкциите, които му бяха наложени.

В същото време точно тези две оферти засега са фаворити, а не консорциумите от Корея  и Саудитска Арабия. Затова и се заговори, че  след броени дни тимът може да попадне под администрация. Написа го дори "Daily Mail".

Първоначално се предвиждаше сделката, която се движи от американска банка, избрана лично от Абрамович, да приключи до 2 април, когато е следващият двубой на лондончани в първенството заради предстоящата пауза заради националните отбори.

Един от консорциумите, които поиска клуба, веднага бе ударен от връзка с руски олигарх. Става въпрос за този, в който са замесени шефът на световната атлетика лорд Себастиан Коу и бившият шеф на "Бритиш Еъруейс" сър Мартин Бротън.

Според депутата Крис Брайънт фирмата на Себ Коу е продължила да продава скъпи билети за различни състезания на руския олигарх Андрей Черняков, който бе осъден във Великобритания за измами на стойност 150 милиона лири.

В момента олигархът се намира в затвор в Москва, след като бе екстрадиран от Полша в Русия, за да отговаря за парите, които е задигнал от ВТБ или "Внешторговбанк".

Според медиите на Острова фаворит остава

собственикът на бейзболния Чикаго Къбс - фамилия Рикетс

а като "много солидна" се категоризира и офертата на консорциум от британски и американски бизнесмени, оглавяван от Лорд Коу и Ник Канди. И двамата са уважавани в страната, дългогодишни фенове на Челси и притежатели на ложи на стадиона.

Предполага се, че в понеделник ще започне пресяването и надеждите са продажбата да се извърши до края на месеца или най-късно през април.

Легендата на клуба Джон Тери пък обяви, че е водил доста успешни преговори с всички евентуални купувачи от името на своя консорциум, който иска 10% от акциите след сделката. Тери направи фирмата "Истински сини", в която да влязат фенове на отбора и срещу 100 лири годишно да придобият собственост.

Идеята е с този дял да се държат изкъсо бъдещите собственици, които да не допускат грешки. Според Тери абсолютно всички, които са дали оферта, са приели идеята, и то доста добре.

Сега обаче спешно трябва да се съберат 250 милиона лири, колкото ще струват 10% от акциите.

Турският бизнесмен Мухсин Байрак, за когото се твърдеше, че също проявява интерес към закупуването на английския гранд, обяви официално, че компанията му AB Group Holding не е отправяла оферта. Той заяви пред "Ройтерс", че е разочарован, че не е успял да участва в процедурата.

Турската връзка може да не е свързана с Челси, а с Роман Абрамович.

Олигархът вече планира новия си ход във футбола

Абрамович планира да остане във футбола и след продажбата на Челси, пишат в Турция. Според турското издание "Фанатик" руският милиардер е стартирал преговори за купуването на местния елитен отбор Гьозтепе.

"Фанатик" пише още, че представители на руския милиардер вече са се срещнали с хора от екипа на Мехмет Сепил - собственик на Гьозтепе, който преди няколко дни напусна поста си на президент и на председател на борда на директорите заради слабата форма.

Гьозтепе е в серия от седем поредни загуби в уперлигата и се намира в зоната на изпадащите.

Но това едва ли стряска руския милиардер. Макар да беше посрещнат от група протестиращи на турския бряг, той пристигна в Мармарис със 164-метровата си луксозна лодка "Еклипс", а ден по-късно край бреговете на Бодрум акостира и 140-метровата му "Соларис".Респектиращо начало преди личната му среща с Мехмет Сепил. А очевидно и не само с него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай