Борисов втрещи Европа, Бербатов шашна ФИФА

Резилът с двамата председатели на БФС тепърва ще отеква в Доха

Борисов втрещи Европа, Бербатов шашна ФИФА | StandartNews.com
  • Резилът с двамата председатели на БФС тепърва ще отеква в Доха  

Докато Европейската комисия и прокуратура продължават да са в шок какво се случва в политическия живот на България, кой е крив и кой прав в показния арест на бившия премиер Бойко Борисов, любимият му спорт - футбола потъна още по-сериозно в блатото на чутовен скандал. И то не заради войната, санкциите или кризата, а заради мераците за власт в БФС. Предисторията е известна, както и главните действащи лица в сапунената вече сага - между президентът на футболния съвет Борислав Михайлов и Димитър Бербатов, избран на същия пост от алтернативен конгрес.

Случайно или не, точно в деня на най-голямата политическа какафония - миналия петък, 76 клуба, без значение колко са известни, решиха да направят сбирката, въпреки решението на Изпълнителния комитет на БФС да отложи предварително планираното за същата дата общо събрание. Мотивите бяха известни - очакваното решение на съда дали е легитимно провеждането на извънреден конгрес.

След като няколко дни политиците оставиха футбола на много заден план, в сряда хората на Борислав Михайлов отвърнаха подобаващо на изненадващия бербатов удар. На извънредно заседание на Изпълкома бе взето решение няколко клуба, начело с ЦСКА, да заплатят глоба в размер на 15 хиляди лева за участието си в алтернативния конгрес на 18 март.

Но европейската бомба избухна малко по-късно, когато се появиха остри писма на ФИФА и УЕФА до Министерството на младежта и спорта и до БФС. В него двете централи изразяват опасения и тревоги от случващото се в българския футбол като искат пояснения за случващото се. От тях се разбира, че причината за недоумението им е, че са били сезирани за алтернативния конгрес. Ясно от кого - от Бербатов, като според него той вече си е действащ шеф на футболния съюз.

Ще бъдем благодарни да ни информирате за всяко развитие в ситуацията", пише в писмото, подписано от Жан-Мари Кени, главен директор на отдела "Членуващи асоциации" на ФИФА, и Зоран Лакович, директор "Национални асоциации" на УЕФА. Двамата са единодушни, че чакат отговорите в най-кратък срок като за тях е най-важно каква е позицията "на българските държавни власти по създадения казус". Но в същото време остават дистанцирани от Бербатов като пишат, че "се надяват проблемът ще бъде решен в пълно съответствие с Устава на БФС и предвид задълженията на БФС като член на ФИФА и УЕФА".

Писмото е пореден шамар за имиджа на българския футбол, но се задава още по-голям роден резил. На 31 март в Доха, Катар, ще се проведе конгрес на ФИФА и е много вероятно българската делегация да е най-голямата атракция на форума.

Борислав Михайлов отдавна обяви, че ще пътува за конгреса. Но е много вероятно там да го посрещат не домакините, а самия Бербатов. От щаба му вече са отправили запитване за евентуална покана, тъй като твърдят, че е новият легитимен президент на БФС.

Посредственият български футбол отдавна ни  направи последна резерва на футболния терен. С грандиозните скандалите около футболното ръководството му обаче окончателно излизаме от играта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай