Бивш депутат наклепал Джокович, че манипулира ковид тестове

Съмненията, че тенисистът е манипулирал тестовете дойдоха след разследване на Би Би Си

Бивш депутат наклепал Джокович, че манипулира ковид тестове | StandartNews.com

Тенис звездата Новак Джокович наистина е дал положителен тест за коронавирус на 16 декември, а отрицателен - на 22 декември. Твърдението е на прокуратурата в Белград, която беше сезирана по случая и излезе с официална позиция.

"Прокуратурата беше известена от министерството на здравеопазването на Република Сърбия, че е извършена проверка и резултатите от тестване за вирус SARS-CoV-2, за които има съмнение, са автентични", се казва в официалното съобщение.

От прокуратурата обявяват още, че Джокович е тестван няколко пъти и в електронната система правилно са въведени данни за положителната му проба на 16 декември и отрицателната му на 22 декември.

Съмненията, че тенисистът е манипулирал тестовете дойдоха след разследване на Би Би Си. Британското издание показа, че има несъответствие в серийните номера и датите на пробата, на база на която Джокович получи медицинско изключение и виза за Австралия. Впоследствие този документ беше анулиран, а сърбинът - екстрадиран от страната. Той не успя да защити титлата си от Откритото първенство на Австралия, където триумфира Рафаел Надал.

Прокуратурата в Белград съобщава и кой я е сезирал. На 12 януари, дни преди да излезе статията в Би Би Си, документи за разглеждане на случая е подал Будимир Гром. Според сръбските медии това е прякор, използван от бившия народен представител Никола Тулимирович (депутат между 2021 и 2014 г.). Той има съмнително минало, а няколко издания в западната ни съседка припомнят, че е основател на партията на унгарското малцинство в страната и по време на изборите през 2012 г. името му е забъркано в скандал със събиране на лични данни за избиратели на конкурентна партия.

В същото време авторът на биографичната книга за Новак Джокович - Даниел Мукш, разкри, че близки от обкръжението на тенисиста са му съобщили, че той сериозно обмисля да се ваксинира, за да няма проблем с участието на следващите турнири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай