Петък,

БФС решава идната седмица за рестарт

От: Пламен Вълков -
БФС решава идната седмица за рестарт
A
A
A

Следващата седмица в Българския футболен съюз ще се проведе работна среща, на която ще се умува относно бъдещето на сезона в efbet Лига. На нея ще участват представителите на експертната група, включваща представители на БФС, ПФЛ, АФЛ и АБФ. От "Спортал" информират, че към момента шефовете на родния футбол клонят към междинен вариант - изиграване на двата оставащи кръга от редовния сезон, плюс половината (пет) мача от плейофите. Някои от клубовете са за приключване на сезона след края на редовния дял, а други искат довършване по пълна програма от кампанията.
Твърде вероятно е, заради скъсените срокове, и следващият сезон в efbet Лига да се проведе във вариант със съкратени плейофи. Полуфиналите и финалът от турнира за Купата на България влизат в сметките на БФС за задължително провеждане. Засега не е ясно какво става с Втора лига, но по пътя на логиката тя или трябва да се доиграе, като на отказалите се отбори се присъжда служебна загуба, или да бъде обявена за приключена. Медицинската комисия към БФС иска всички треньори над 65 г да са на повече от 7 метра от футболистите при подновяването на тренировките идвата седмица. При подновяване на сезона през юни да има две междинни почивки, които да са по средата на първото полувреме и по средата на второто. Ето и всички препоръки на медицинската комисия към БФС:

 Провеждане на PCR-тестове на всички футболисти три дни преди стартиране на организираните групови тренировки.

- Провеждане на извънреден задължителен периодичен преглед в клинична лаборатория със задължителен CPR, рентгенография на бял дроб и консултация с интернист ТРИ дни преди стартиране на контактни тренировки. Бланките за извършените прегледи следва да бъдат предоставени на дежурния делегат и лекар непосредствено преди старта на футболен мач заедно с картотеките на футболистите.

- Играчи без контакт с COVID 19 тренират без ограничения;

- Играч с контакт с COVID 19, асимптоматичен и с отрицателен PCR тренира;

- Играч с контакт с COVID 19, с леки симптоми, не тренира и минава преглед след седмица;

- Играчи с активна инфекция (IgM+), CPR положителни, независимо дали са асимпотоматични или симптоматични се поставят под карантина и не тренират.

- Ежедневно измерване на температурата с безконтактен термометър преди тренировъчни занимания.

- Спазване на стрикна хигиена, вкл. дезинфекция на съблекални и затворени помещения преди и след тренировка, след тренировка - миене на ръце (в продължение на 20 секунди и с правилна техника), както и спазване на 5 метра разстояние между отделните футболисти.

- Забранява се споределянето на бутилки и спортна екипировка.

- Футболистите следва да пристигат на тренировка със собствени автомобили и облечени в състезателен екип. След заниманието съблекалните не следва да се ползват за къпане.

- По време на тренировката топката трябва да се докосва само с крак, като задължително се избягват докосвания с ръце и с глава по време на първия микроцикъл (една седмица).

- По време на тренировката се препоръчва присъствието на минимален брой представители на треньорския щаб; представителите на медицинския екип следва да бъдат оборудвани със защитни маски, ръкавици и шлемове, а на служителите над 60-годишна възраст се препоръчва да нямат никакъв контакт с футболистите и да поддържат дистанция от поне 7 метра.

- Препоръчва се създаване и поддържане на присъствен журнал за всички лица, участващи в тренировъчния процес.

2. Възстановяване на състезателния процес

- В деня преди мача всеки състезател от групата плюс членовете на спортно-техническия щаб трябва да премине бърз тест за антитела. Документацията задължително следва да бъде съхранявана от клубния лекар заедно с цялата документация, свързана с COVID 19.

- Медицинската комисия препоръчва регламентирани прекъсвания за почивка на 30-ата и 75-ата минути на двубоите, както и обмисляне на вариант с позволяване на допълнителни смени.

- Техническите конференции преди мачове, както и пресконференциите преди и след тях, следва да се провеждат на открито пространство и със задължително носене на маски.

- Медицинските екипи за спешна помощ следва да бъдат належно екипирани.

- Бройката на децата, гонещи топката, следва да бъде отимизирана, а децата да носят ръкавици и маски.

- На футболистите се забраняват ръкостискания и прочее поздрави, както и размяната на фланелки.

- На съдиите се препоръчва да спазват същите изисквания, които касаят и състезателите.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички