Бербатов смекчи тона, заговори за обединение

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед предлага нов конгрес

Бербатов смекчи тона, заговори за обединение | StandartNews.com

Единственият изход от създалата се ситуация около избора за президент на Българския футболен съюз, както и в родния футбол като цяло, преминава през нов обединителен конгрес.

Това обяви кандидатът за шеф на родния футбол Димитър Бербатов пред БНТ, след като на 18 март свика "алтернативен конгрес", след който БФС изхвърли участвалите в него аматьорски клубове.

„Ситуацията e абсурдна, тъжна и разочароваща. Продължаваме да се борим с всички законови мерки“, категоричен бе Димитър Бербатов.

Относно т.нар. конгрес на Бербатов, проведен на 18 март в НДК, той сподели:

„За мен казус няма, конгрес се проведе. Конгрес не може да бъде отменен, трябваше да се спази законът, клубовете направиха така, че да го спазим. Бездействието също е съучастие. Разбира се, че и на мен не ми е приятно на конгреса на 18 март да дойдат само част от клубовете. Едно от първите неща, които трябва да направя, когато бъда вписан в Търговския регистър, е да направя общ конгрес. Клубовете, които присъстваха, бяха тези, които успяха в срок да изпратят документите си, а сроковете бяха много малки. От БФС направиха всичко възможно да не се случи конгрес. Затова беше такава бройката, и аз искам залата да е пълна“.

„Всеки отбор е в правото си да реши какво е добро за него и за българския футбол. Всеки има право на избор. Трябва един обединителен конгрес. Но трябва да бъде честен и прозрачен. Да не се срамуват, както беше на миналия  през октомври 2021 г.)“, коментира още Бербатов.

Той и екипът му ще подпомогнат клубовете, които бяха санкционирани от Дисциплинарната комисия към БФС заради участието им в конгреса на 18 март. 104 аматьорски клуба бяха изхвърлени от БФС.

"Хората от БФС трябва да знаят, че с тези наказания си мислят, че ще накажат клубовете, но те ги обединяват още повече. Онзи ден научих за протестите и аз ще подкрепя такова нещо, защото става дума за неправомерно наказание на клубове, които са членове на БФС. Ще протестират преди или по време на мачовете, има много клубове, които ще изкажат несъгласието си. Солидарността е най-важното за малките клубове. Важното е да се покаже подкрепа към по-малките клубове. Разбрахме, че ще се организира протест, който ще се състои в София. Аз подкрепям, защото това е израз на всички клубове, които искат да променят нещо. Да, аз подкрепям, но не ги организирам“, обясни Бербатов.

От днес в знак на протест срещу БФС започва палатков лагер пред футболната база в „Бояна“ в София.

„Ние по принцип трябва да сме в Бояна, но в момента не можем да встъпим в длъжност, но се надявам да стане и това. Омагьосан кръг, от който никой не печели. Затова единственото нещо е, един обединителен конгрес. Но когато изключиш 104 клуба, ти осакатяваш шансовете един човек да бъде избран“, коментира бившият нападател на Манчестър Юнайтед.

Относно представянето на националите и загубата с 1:2 в приятелски мач от Катар Димитър Бербатов сподели:

„Момчетата от националния отбор нямат вина за това, което се случва извън терена. На моменти наистина влияе, за което се извинявам, но ако погледнем футболно, не са добри резултатите. Това обаче е процес, който е започнал по-рано във времето. Необходими са 10 години и нагоре, вече видяхме стратегията от 16 години. Пожелавам успех на момчетата. Другото ние се опитваме да го оправим“.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай