Балканите отиват към кандидатура за Европейското

В Солун бе подписан меморандум и създаден организационен комитет

Балканите отиват към кандидатура за Европейското | StandartNews.com

Балканите се ориентират все повече към кандидатура за европейското първенство по футбол през 2028 година, отколкото за световното 2 години по-късно. Това стана на срещата на министрите на спорта и футболните президенти на България, Гърция, Сърбия и Румъния в Солун днес. На следващата среща в Букурещ на 14 и 15 юни ще бъде направено предложение към правителствата на четирите държави какво решение да се вземе. Окончателното решение ще вземат правителствата до края на годината.

В Солун бе подписан и меморандума за създаването на инициативен организионен комитет, който да започне работа. Той е със статут на международен договор, за да пречат евентуални политически сътресения в която и да е от четирите държави.

Меморандумът е в сила за 3 години. Следва автоматично подновяване за още две, ако някой не се откаже. Това обаче става единствено с 3-месечно предизвестие.

Първите три задачи на комитета са да се изяснят изискванията за правилата за кандидатстване, да се опише съществуващата нацонална инфраструктура и да се установят допълнитените потребности на всяка страна.

Първи председател на комитета е България, защото то е ротационно на 6 месеца по азбучен ред. Всяка държва има по шестима представители - миистърът на спорта и президентът на футболния съюз по още двама представители от структурите. Засега България ще номинира шефът на Национална спортна база Пламен Манолов и директорът на междунардната дирекция на министерството Виктория Славкова, както и Борис Станков от футболния съюз.

"Това е една нова страница за отношенията на Балканите. Защото до момента всички се отнасяха към нас като проблемен район. Сега заедно можем, отбеляза гръцкият представител.

Румъния е готова да инвестира всичко, което е необходимо, за да успеем. Във всички сектори, гарантираха от северните ни съседи. Те са представили и всичко, което е било необходимо, за да спечели мачовете от европейското догодина, когато са домакини.

"Посланието ни е, че на Балканите да има общ живот. Това е една преспектива за 10 години напред. Най-важното е да осигурим на младите нов живот. А това ще стане, защото искаме да има бъдеще за нашия регион", твърд сръбският представител.

"Изключително важен ден за този изключинелен проект. За първи път се официализира обявихме ясно намерението да се огранизира голямо футболно първенство на Балканите. Случиха се обаче още две важни неща. На първо място бе безкомпромисната презентация на фуболните федерации, които ни показа точно състоянието в момента. Никога не сме имали илюзии, че ни предстои малко работа. Наясно сме с всичко. Изключително съм обнадежден от факта, че сме реалисти. Знам, че има подръжници и скептици на тази идея. Но искам да подчертая, че Балканите не отстъпват на никой като организатори. Знаем какво ни липса като спортна, транспортна, хотелска инфраструктура. Но трябва да имаме самочувствието, че сме сред най-доблите организатори. Защото по някога проблемът е, че не си вярваме сами. Така ще вдигнем самочуствието на нашите народи. Другото важно нещо е, че само след 2 месеца ещ сме наясно за како точно ще кандидатстваме", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Днес е Великден за балканския футбол и се радвам, че съм част от него. България е една от страните, които има спешна нужда от футболна инфраструктура. И се радвам, че имаме подкрепата на държавата. Защото тя ще остане и след кандидатурата", заяви Борислав Михайлов, президентът на БФС.

"Моето лично мнение е, че трябда да заложим на кандатура за европейското, защото е по-олекотено като изисквания. Но ще дискутираме след два месеца", допълни Красен Кралев.

България има много добра инфраструктура като летища. Магистралите също трябва да са готови до този период. Хотелите също са ни достатъчно. "Няма точна сметка, защото не е ясно за какво окончателно ще кандидатстване. Проблемът не е в инвестицията, а в наследството, което ще оставим. Не ни трябват пустеещи стадиони. Наистина сме най-зле като спортна инфратруктура сме добре в другите показатели", допълни министър Красен Кралев.

Гърците направо засипаха своите представители как ще се гарантира, че няма да се повтори историята с олимпиадата, когато държавата фалира. Успокоението е, че ще оправят стадиони, които след това се ползват.

Всичките държави, които участват в кандидатурата искали точно това. Да няма пустеещи игрища след приключването на работат по кандидатурата.

Домакитите имат и много сериозни проблеми с футболното хулиганство. "Това не е само наш проблем. Той се разширява. Имаше и нахлуване на мач за купата на Швеция. Но кандидатурата ще помогне и за това. Защото и инфраструктурата има значение", обясниха домакините. А въпросът за наследството е в центъра на всяка една среща. Половината от времето се отделя точно на това.

"Една от причината да липсата на интерес към първенството в България е спортната инфраструктура. Защото в тези условия трудно можеш да заведеш дете. Искам да подкрепя думите на колегата, че никой не е застрахован от футболно хулиганство. Ние също работим по нов закон. В държави, където е имало такива първенства са доста напреднали в решаването и на този въпрос с хулиганите", допълни още министър Красен Кралев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай