Българка и мароканец са №1 в маратона на София

Българка и мароканец  са №1 в маратона на София | StandartNews.com

София. Звездата ни в средните и дълги бягания Силвия Дънекова и мароканецът Ласен Мокраджи спечелиха 30-ото издание на Софийския маратон. Дънекова измина 42 195 м за 2:52,27 ч. При мъжете победителят завърши с 2:22,42 ч. Втори е неговият сънародник Тиар Абдихади с 2:23:19 часа, а трети с личен резултат от 2:23:25 часа завърши Йоло Николов, който триумфира с титлата на България.

Дънекова и Мокраджи си тръгнаха с чекове за по 5000 лв от генералния спонсор „Изи Кредит".

„Малко ме е срам, че с този резултат - 2:52 часа ставам шампионка в България, защото ми се иска да има бегачки с постижения от 2:35 часа и да са конкурентноспособни на световния елит в тази дисциплина, заяви за „Стандарт Нюз" Дънекова. Тя призна, че е уморена от дългия сезон и дори не е очаквала на завърши маратона. „Не тръгнах за победа, тръгнах просто, за да завърша, но явно днес ми е било ден и наистина се получи едно прекрасно бягане и спечелих. Моят сезон беше дълъг с изключително голямо напрежение и дори не очаквах, че днес ще стигна до финала. Все още не ясно дали ще стартирам на европейското по крос през декември, защото по това време има и световен шампиона за полицай, където трябва да бягам. Не съм си направила програмата, но ще се опитам да участвам и на двете състезания", каза още Дънекова след финала.

„Хареса ми Софийският маратон, за първи път бягам толкова голямо разстояние с толкова много обиколки. Беше любопитно, за мен това е голям опит. Исках да дойда тук още през миналата година, но не успях да си оправя документите," допълни шампионът при мъжете Мокраджи.
Старта на маратона даде лично министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. Гости на откриването бяха председателят на БОК Стефка Костадинова и вицепрезидентът на БФВ Любо Ганев, който през цялото време получаваше поздравления за рождения си ден. Гост на старта бе и треньорът на националите ни по волейбол Камило Плачи.

Участие в маратона, който бе под егидата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, взеха 2600 атлети от 19 държави. Чужденците бяха единодушни, че организацията е перфектна и догодина пак ще участват. В рамките на Маратона беше организирана и развлекателна програма с демонстрации на атрактивни спортове. На ул. „Гурко" се проведе градски шампионат по баскетбол 3 на 3, като първите три отбора в шампионата бяха наградени с екипи, а отборът-победител - и с купа. Проведе се и женски турнир по тенис на токчета. Имаше също демонстрации по бойни изкуства (карате, таекуондо), бокс, ръгби и художествена гимнастика. Демонстрация имаше и от представители на Алпийска експедиция за подготовката и покоряването на популярни шест хилядни върхове. Своя танцова програма изнесоха децата от „Роберта балет". Маратонът на София тази година e част от кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 година. XXXI-ят Маратон на София ще се проведе на 5 октомври 2014 г.

Организатори на най-голямата спортна проява за годината в София бяха Столична община, Български олимпийски комитет,
„Асикс" и Асоциация спорт в свободното време.

На дистанцията 18 км първа при дамите и Милица Мирчева, а при мъжете Ахмед Насеф (Мароко).

Призьорите на 18 км и 42 195 км бяха наградени от: Станимир Василев, председател на Съвета на директорите на генералния спонсор – Изи Кредит и участник в тазгодишния Маратон на София в дистанцията 18 км; Любо Ганев, вицепрезидент на волейболната федерация и представител за България на „Асикс" и Станимир Ненов, победител от първия Маратон на София през 1983 г. Специална награда имаше за най-младия участник в ХХХ-тия Юбилеен Маратон на София – 4-годишната Елинда Джоунс от Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай