Събота,

Автомобилни клубове с писмо до Радостин Василев. Какво искат

От: Агенция Стандарт -
259
Автомобилни клубове с писмо до Радостин Василев. Какво искат
A
A
A

Открито писмо до министъра на младежта и спорта Радостин Василев изпратиха 42 автомобилни клуба в България с въпроси относно бъдещето на автомобилния спорт в страната, предаде БНР. 

Цялата общност е обезпокоена от административния натиск, който оказва към Автомобилната федерация на България. След срещата на 30 клуба от цялата страна в Стара Загора в събота се разбра и за политически натиск с обслужване на лични цели и реваншизъм. 

В откритото писмо клубовете искат отговори, защото сезонът им е пред провал, заради което са засегнати ангажиментите към общини, спонсори и състезатели. 

Предстои по въпроса да бъде сезиран и премиерът Кирил Петков, както и всички партии в управляващата коалиция.

Настроенията сред автомобилната общност са, че ако не получат отговори и сезонът се провали, те са готови да тренират на жълтите павета.

От вчера в социалните мрежи стартира и "Петиция за спасяването на моторспорт в България през 2022", като за един ден са събрани над 500 подписа.

"Г-н Василев, 

На 26 февруари в Стара Загора се проведе среща на автомобилни състезатели и организатори от цялата страна. Срещата бе инициирана от местния клуб АСК "Стара Загора" и Автомобилната Федерация на България. Наболелият проблем преди старта на сезона е заповедта на бившия служебен министър Андрей Кузманов за спиране на автомобилните състезания, която въпреки порочността си (установена от инспектората на МС), Вие до настоящия момент не сте отменили и обричате автомобилния сезон 2022 година и всичко, което e инвестирано в организация, подготовка и машини.

Освен представители на над 30 клуба от страната, присъстваха и представители на БФАС (предишната федерация за автомобилен спорт с отнет през 2019 г. лиценз), които, според думите на председателя Румен Дунев, също желаят стартиране на сезона. Генералният секретар на АФБ Калоян Станчев запозна всички с предисторията на събитията подкрепен с документи за комуникацията си с ММС, съдебни решения по казуса БФАС и анализира ситуацията в момента. След тази среща в нас възникнаха много въпроси, на които се надявам Вие да отговорите, защото се оказа, че от Вас зависи ще има ли състезателен сезон тази година.

Въпросите ни са следните:1. Водите ли разговори с БФАС (нелицензирано в ММС сдружение) за предоставяне на лиценз за автомобилния спорт, въпреки че такъв е издаден на АФБ? На срещата ни направи впечатление, че г-н Дунев е добре запознат с подаваните до ММС от страна на АФБ документи и тяхното съдържание, моля да ни бъде дадено обяснение откъде лицето има достъп до подаваните от АФБ жалби?2. Вярно ли е че, по думите на Румен Дунев, Вие сте ги посъветвали да не жалят последното съдебно решение, което са загубили, за да са "чисти" и да кандидатстват за лиценз. 3. През изминалата 2021 година подавани ли са документи за лицензиране на БФАС като национална федерация управляваща автомобилния спорт и какъв е статуса на заявлението на БФАС към момента?4. Защо в рамките на няколко дни след вписването им в Регистъра на спортните клубове към ММС бяха заличени от Регистъра на спортните клубове към ММС 3 клуба, членове на Автомобилната Федерация на България, при условие че за вписването им са изпълнени всички изисквания по Закона за физическото възпитание и спорта? 5. Назначена е поредната проверка на АФБ, на основание Ваша заповед, цитирана е с дата 28.01.2022 в описа на документи, които изисквате, но същата не е връчена и не фигурира в изпратеното уведомление за назначена проверка. Защо искането за проверката е изпратено на 15.02.2022 в 17:00 ч. в АФБ със срок за представяне на изискуемите документи 25.02.2022 ? Защо все още на федерацията не е предоставена цитираната като приложена заповед?6. Както всички разбрахме на срещата, целта Ви е отнемете лиценза на АФБ и да се даде национален спортен лиценз на БФАС, това няма ли да противоречи на ЗФВС в чл. 21.6? Има ли държавна намеса в националния и международния интерес, каквото публично изказване направи пред нас г-н Дунев? 7. Политическа или личностна е саморазправата с АФБ, защото на срещата се повдигна въпроса за действията и коментарите от страна на Димитър Илиев, съветника по спорта към  Премиера и сериозното лоби, което той има във Ваше лице.    За нас, състезатели и организатори, ще бъде важно да чуем и Вашата позиция, защото мотивите, с които временно бе преустановена дейността по одобряване и организиране на спортни състезания от АФБ, а именно открити грешки в организацията на състезанията, са неуместни и безпочвени и това ще установи съда, като проверките за извършени от свързани именно с БФАС лица. Но докато траят съдебните битки, ще пострада спортът ни, а това ще рефлектира сериозно върху състезателите, които са инвестирали време и средства в подготовка за сезон 2022. Именно поради това настояваме за незабавно вдигане на наложените на АФБ мерки.

Спортът ни се развива отлично през последните три години и това е видно от броя на състезателите, организираните състезания и спечелените международни отличия и домакинства. Ние няма да мълчим докато се унищожава спорта и докато с такава лекота се заличават нашите усилия от последните години. Ние със сигурност ще се борим срещу всяка несправедливост, но за съжаление подобни действия от страна на ММС, както и погазването на нормативната уредба, ще доведат до сериозен ущърб на автомобилния спорт в национален и международен план. Ние сме лицензирани и активно участващи и развиващи автомобилния спорт в България автомобилни спортни клубове.  Регистрирани сме в регистъра на спортните клубове в ММС и с общо 620 лицензирани състезатели за 2021 г.

Каним Ви на пресконференцията, която организираме на 8 март от 11:00 часа на стадион "Васил Левски", в очакване на честен отговор пред 42 автомобилни клуба, състезатели, организатори и фенове на автомобилния спорт", се казва в откритото писмо на Автомобилната федерация на България до министъра на спорта Радостин Василев. 


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички