Атлетите ни останаха 26-и в Европа

Атлетите ни останаха 26-и в Европа | StandartNews.com

Българските атлети завършиха на 26-о място с 14 т. от всички 50 страни, участвали на 22-ото европейско първенство по лека атлетика в Цюрих. Номер 1 по точки (дават се до 8-о място) е Русия с 215 т. По медали първа е Великобритания с 12 златни, 5 сребърни, 6 бронзови.

От 21 национали имаме две пети места, по едно шесто, седмо и осмо, и две дванайсети. Класирането на българите е малко преди мястото, където сме по икономика в ЕС. Иначе по брутен вътрешен продукт на глава от населението сме 37-и в Европа.

"На пръв поглед има диспропорция в тези 9 финала и липсата на медал, но на нашето положение е и една доказана сила в атлетиката като Румъния, с която винаги се съпоставяме и в спорта, и в икономиката", коментира за "Стандарт" президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. - "Ако преди европейското ми бяха казали, че ще имаме 9 финала, щях да дам отлична оценка. Но сега за цялото ни представяне това не може да се каже, защото нямаме медал. Само лаиците могат да кажат, че времето не е оправдание за Ивет Лалова. Точно времето на финала, в който имаше насрещен вятър и дъжд е причината ние да нямаме медал на 100 м. Да, времето бе еднакво за всички, но атлетите като физика и килограми не са еднакви и за това времето им влияе различно. Сега има горчивина заради липсата на медал. Трябва да се радваме, че именно младите състезатели като Габриела Петрова, Тихомир Иванов, Румен Димитров и Митко Ценов показаха големи възможности, а от последния очаквахме повече, защото загатна за това в квалификациите. Габи показа, че е боец, заради това, че се завърна след тежка контузия и на финала си направи личен рекорд. При тези обещаващи млади състезатели очакванията са ни за медали още на следващото европейско първенство. Добри думи заслужава и Ваня Стамболова, която в тази нова за нея дисциплина не се предаде, а бяга финал и завърши на престижното шесто място. Силвия Дънекова също показа потенциал в квалификациите, но не го реализира на финала". В качеството си на шеф на Жури д'Апел Карамаринов бе сред хората с най-много работа на европейското, като той и екипът му получиха отлична оценка от Европейската атлетика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай