Ангелов не спи от напрежение

След световния връх идва ред на олимпийския, заканва се шампионът

Ангелов не спи от напрежение | StandartNews.com

Будапеща. Иво Ангелов триумфира със златото на Мондиала по борба в Будапеща. Перничанинът стана първият и единствен засега спортист с европейска и световна титла тази година. На финала в класическия стил българинът надделя над Иван Куйлаков (Рус) с 3:2 в кат. да 60 кг.

"След успеха от напрежение не можах да спя. Зад тази победа се крие много труд и пот. И много хора, които ми помагат. Затова искам да благодаря на Гриша Ганчев, на президента на федерацията Валентин Йорданов и на всички мои треньори. Благодарен съм и на моето семейство. Чух се със съпругата ми по телефона и тя ми каза, че се гордее с мен. А това, което аз правя, е за нея и дъщеря ми", сподели след триумфа Ангелов. Той обяви за следваща цел олимпийския връх в Рио 2014 и с болка си спомни отминалите Игри в Лондон.

"Силният човек обаче си вдига главата и продължава напред, въпреки че е тежко. На световното беше по-трудно, отколкото на олимпиадата. Имаше доста различни и силни противници", каза още националът.

България остана с три медала от световното първенство, след като във вчерашния последен ден от надпреварата нашите борци останаха капо.

Явор Янакиев (74 кг) бе спрян на четвъртфиналите от датчанина Медсън, пети от олимпийските игри Лондон 2012, с туш. Така скандинавецът взе реванш от нашия за загубата си на финала на първенството на планетата в Баку през 2007-а. В следващата среща Медсън падна от олимпийския шампион Роман Власов (Рус) и Янакиев не успя да продължи в репешажите.

Иначе Явор прегази гърка Мануйлидис, а след това срази и шведа Росингрен.

Близко до репешажите за бронза бе дебютантът Милослав Методиев. На старта при тежките до 120 кг той загуби от опитния унгарец Михайли Даек-Бардош с туш, който обаче падна на полуфиналите.

При 66-килограмовите Пламен Петров загуби на старта от арменеца Гамбарян с 0:8. Равносметката от българското участие в унгарската столица е злато за Ангелов и сребро за Владимир Дубов и Тайбе Юсеин в свободния стил.

В Перник си спомнят как малкият брат на Иво го ступал на тренировка. Малкият брат на световния шампион по борба Иво Ангелов - Лъчезар, преборил батко си на първата тренировка. За това си спомня дългогодишният деятел на борбата в Перник Антон Собков. Вчера 80-годишният ветеран черпеше приятели и познати в кафенетата на Перник за шампионската титла на своя любимец и разказваше на любопитните как момчето е проходило в спорта на пехливаните. Било в началото на 90-те години, когато в Перник се прави самостоятелен клуб по борба под името на родения в пернишкия квартал "Мошино" легендарен български борец Боян Радев. Закипява сериозна дейност и самият трикратен олимпийски шампион помага. В пернишките училища се събират отбори, а най-добрите борчета отиват да тренират в градския клуб. Така в залата по борба попадат Иво Ангелов, по-малкият му брат Лъчезар и по-големият от тях Николай. Треньорите пускат Иво и Лъчко един срещу друг, защото са в една категория. Иво е внимателен към малкото си братче и, докато се усети, то го тръшка на тепиха.

"После и двамата се разреваха и се скриха в различни ъгли на залата", спомня си старият спортен деятел. От над 50 деца, участвали в пернишкия отбор тогава, само Иво останал в борбата. След няколкото години на възход в клуба идва ново ръководство и продава целия кадетски тим, в който са Иво и Лъчезар, на клуба в Кюстендил, където по това време борбата е под крилото на братята Васил и Георги Илиеви. Пернишките кадети са републикански шампиони и носят пари на клубовете си. Това обидило Боян Радев и той настоял с писмо клубът вече да не носи неговото име. Борчетата от Перник остават да учат и да тренират в родния си град, но се състезават за Кюстендил.

Иво завършва спортното училище "Олимпиец" в Перник и едва след това става състезател от Ловеч, където се среща и със сегашния си треньор Армен Назарян. Дядо Тони разказва с вълнение историите за Иво и посреща нови слушатели на масата. Той не е пропуснал нито едни борби у нас, в които Иво е тръшкал противници на тепиха. Носи със себе си изрезки от вестници и стари снимки, които с охота показва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай