Алонсо печели първа победа за сезона в Китай

Алонсо печели първа победа за сезона в Китай | StandartNews.com

Шанхай. Фернандо Алонсо доминира в третия пореден кръг на Формула 1, който се проведе днес в Китай, и заслужено спечели първата победа за Ферари за сезона.

Кими Райконен и Луис Хамилтън завършиха втори и трети след продължителна битка със световния шампион Себастиан Фетел, който остана четвьрти. Райконен изостана с 10,1 секунди, а Хамилтън с 12,3.
Джейсън Бътън от Макларън остана едва пети, макар че направи един стоп в бокса по-малко от своите основни противници.

Състезанието беше контролирано от стратегията за смяна на гуми и още от самото начало стана ясно, че Алонсо ще бъде основният претендент за подиума. Испанецът започна от трета позиция, но успя да задмине лотуса на Райконен на старта, а на петата обиколка изпревари мерцедеса на Хамилтьн.

Пилотът на "Лотус" също направи забележително състезание, успявайки да запази второто си място въпреки счупените аеродинамични детайли по предното му крило и пробития нос.

Хамилтън бе критичен към представянето на болида си, като заяви, че днес просто не е имал шанс срещу темпото на Фернандо Алонсо и Кими Райконен.

„Щастлив съм от подиума, но исках на спечеля. Не иска да правим стъпки назад. Трябва да запомним, че докато ние бележим прогрес, останалите не стоят на едно и също място. Трябва да удвоим усилията си", заяви британецът.

Ред Бул бяха преследвани от лош късмет през целия уикенд. Себастиан Фетел потегли от 9-ата позиция след лошото си представяне на квалификациите. Съотборникът му Марк Уебър, с който са в сериозен конфликт от предишния кръг, пък имаше втори кошмарен ден.

Той стартира от последната позиция, тъй като бе наказан заради гаф с горивото му при квалификациите. Днес не успя да завърши след поредица от неприятности. Първо след удар с Жан-Ерик Верн от "Торо Росо" австралиецът мина през бокса за ново предно крило, но в първата обиколка след това задната му дясна гума се разкачи.

Марк намали темпото и пробва да се добере до бокса, но при преминаване на един от бордюрите колелото се отдели и се разходи по пистата, с което състезанието на Уебър приключи.

„Изглеждаше, че нашата стратегия ще се получи. Знаехме, че е от ключово значение да караме без кола пред нас още от началото, но това не стана", отчете Фетел. „Бях зад Нико, а когато твърде дълго караш зад друг болид, е лошо за гумите. Трудно беше да вземем точните решения днес."

„Не мисля, че можех да спечеля днес. Фернандо бе твърде бърз. Той стартира от чиста позиция и завърши на такава. Аз не получих такъв шанс. Не виня никого, просто така става, когато стартираш по-отзад. Ако имахме повече чисти обиколки от началото, можеше и да имам шанс", завърши пилотът на Ред Бул.

Зад Бътън финишираха Фелипе Маса (Ферари), Даниел Рикардо (Торо Росо), Пол ди Реста (Форс Индия), Ромен Гросжон (Лотус) и Нико Хълкенберг (Заубер).

С втората победа в Шанхай в кариерата си Алонсо събра 43 точки във временното класиране, като пред него са Райконен с 49 и световният шампион Фетел с 52. Зад него останах Хамилтън с 40 точки, Маса с 30, Уебър с 26, Бътън и Розберг с по 12 и Грожан с 11. Следващият кръг е в Бахрейн след седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай