40 години от победа номер 1 в клубния ни футбол /СНИМКИ/

На този ден през 1982 година ЦСКА отстрани Ливърпул

40 години от победа номер 1 в клубния ни футбол /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Днес се навършват точно 40 години от един паматен мач. На този ден през 1982 година в огромна драма ЦСКА отстрани световния футболен гигант Ливърпул на 1/4 финал за Купата на европейскикте шампиони. 

С оглед на изключителната класа на съперника в този момент, това е най-големият клубен успех на български футболен отбор. ЦСКА побеждава след продължения с 2:0, като и двата гола са на сегашният треньор на "червените" Стойчо Младенов. 

Снимка 567113

Близо 70 000 зрители стават свидетели на невероятния триумф на момчетата на треньора Аспарух Никодимов. Успехът е грандиозен, но не и чак толкова изненадващ, тъй като по това време ЦСКА е страшилище за всичките си съперници на Стария континент и глава пред българите прекланят редица именити грандове. Това е поредната среща, в която те защитават прозвището си "Убиец на шампиони".

В края на продълженията, когато Ливърпул стисна в жесток обръч "червените", Джони Велинов правеше чудеса на вратата, жени пищяха от напрежение по трибуните, а генерали хвърлаха шапките си във въздуха от радост!

Снимка 567114

На стилна церемония ръководството на клуба уважи героите от славната победа. Покани бяха изпратени на абсолютно всички от действащите лица в незабравимата мартенска вечер, независимо от клубната им ангажираност към момента. Изпълнителният директор Филип Филипов приветства сърдечно легендите, които бяха поздравени с емоционална реч и от генерал-майор Явор Матеев.

Юбилейната 40 годишнина от успеха събра в музея на "Армията" голмайстора Стойчо Младенов, асистиралите му за двете попадения Методи Томанов и Никола Велков, непробиваемия страж Георги Велинов и всеотдайния бранител Александър Александров.

Поради лични ангажименти не можаха да присъстват Пламен Марков и Георги Илиев, както и живеещите в чужбина Цветан Йончев и Марио Вълков.

Специални плакети за приноса си заслужено ще бъдат връчени на Радослав Здравков, Спас Джевизов, Ружин Керимов и на наследниците и близките на немалкото червени бойци, които за съжаление вече не са сред нас - Красимир Досев, братята Георги и Динко Димитрови, Красимир Безински, Ангел Калбуров и Альоша Димитров.

Всички присъстващи отдадоха огромно уважение към архитектите на този отбор - наставника Аспарух Никодимов и помощниците му Димитър Пенев и Стоян Йорданов.

Феновете също отбелязаха подобаващо паметната дата с транспарант в сектор "В" по време на срещата срещу Царско село, който красноречиво гласеше: "О, нещастен Ливърпул, тежък беше жребият за теб ... 40 г. славен европейски ЦСКА!".

След този мач ЦСКА отиде на полуфинал за КЕШ, където отпадна от Байерн Мюнхен също след драматични моменти. " Винаги ще съжаляваме, че тогава не играхме на финала, а можехме да станем и европейски шампиони", казваше много пъти след това славния треньор Аспарух Никодимов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай