127 спортисти представят България на Европейските игри

127 спортисти представят България на Европейските игри | StandartNews.com

България ще бъде представена от 127 спортисти на първите Европейски игри в Баку. Съставът на българската делегация бе утвърден днес по обед на заседание на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, в което участва и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Спечелилите квоти български спортисти са 67 мъже и 60 жени. Състезанията в азербайджанската столица от 12 до 28 юни. България ще участва в 23 спорта (от общо 30): стрелба с лък, бадминтон, плажен волейбол, бокс, кану, колоездене на шосе, скокове във вода, фехтовка, акробатика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, джудо, карате, самбо, спортна стрелба, плуване, синхронно плуване, тенис на маса, таекуондо, батут, триатлон, волейбол (мъже и жени) и борба. Мъжкият волейболен отбор ще се води от Николай Желязков, а женският от Драган Нешич.

"Делегацията ни се доближава по численост до съставите ни в най-успешните за българската спортна история олимпийски игри в Сеул и Барселона, дано и като представяне доближим тези олимпиади. Благодаря на правителството и министър Кралев за осигурената възможност за участие на всеки спечелил квота, вярвам, че спортисти и треньори ще оправдаят това доверие," каза председателят на БОК Стефка Костадинова.

В състава на делегацията личат както имена на легендарни шампиони, сред които най-титулуваната българка на олимпийски игри - спечелилата две титли и общо 5 медала Мария Гроздева, опитните Станка Златева, Тодор Алексиев, Николай Николов, братята Братоеви, Петя Неделчева, световни и европейски шампиони в борбата, художествена гимнастика и самбото, така и много дебютанти на подобни форуми.

Във връзка с Европейските игри бе създаден оперативен щаб, който се ръководи от Белчо Горанов, генерален секретар на БОК и включва представители на БОК, Министерството на младежта и спорта и Антидопинговия център.

Първите европейски игри ще се съберат в Баку повече от 6000 спортисти, представители на 50 държави. В 11 спорта ще се разпределят квоти за Олимпиадата в Рио 2016: стрелба с лък, лека атлетика, бокс, колоездене, стрелба, плуване, тенис на маса, таекуондо, триатлон, волейбол и борба. Игрите ще бъдат веднъж на 4 години и са са собственост и се ръководят от Европейските олимпийски комитети. Форматът ще следват модела на други подобни континентални формати – Азиатските игри или Панамериканските игри, които вече имат по 17 издания след дебюта им през 1951 г. Част от международните федерации обявиха, че първите европейски игри ще се зачитат за техни европейски първенства през 2015 г. Сред тях са джудото, борбата и леката атлетика (отборно).

На днешното си заседание Изпълкомът на БОК актуализира и утвърди състава на Дисциплинарната комисия с председател Николай Маринов. Обсъдена бе и подготовката за три приоритетни в програмата на БОК предстоящи събития: 33-ата сесия на Национална олимпийска академия в Несебър(5-8 юни), 8-ия Младежкия олимпийски фестивал в Албена с мото „Да открием олимпийските надежди на България"(8-11 юни) и честването на Международния олимпийски ден на 23 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай