Петък,

Биография увековечава Кройф година след смъртта му

От: Администратор -
Биография увековечава Кройф година след смъртта му
A
A
A

Година след ненавременната смърт на Йохан Кройф излиза неговата биография. Славният холандец, икона на генерациите от 70-те и 70-те години е човекът, който промени футбола завинаги, се нарежда с Пеле и Марадона в славната троица на най-великите футболисти в историята

Кройф въплъщава бунтовната дързост на рок звезда и въвежда една модерна, бърза и вдъхновена игра – тотален футбол. Той налага смазващата си власт, собствени идеи и лични интереси на и извън терена, като внася дух и цвят във футбола и го превръща в суперспектакъл.

„Йохан Кройф – гений и деспот", продукт на издателство „Ера", е с редактор Румен Пайташев – дългогодишен спортен журналист. В книгата авторът – французинът Шериф Гемур от списание „So foot", очертава символично в 14 глави вечния спомен за митичния номер 14 и неговата кариера.

Гемур, който е специалист по холандски футбол, успява да състави един задълбочен, реалистичен и многопластов портрет на гениалния футболист и треньор, с неговите силни и слаби страни, с дарбите и недостатъците. „Йохан Кройф – гений и деспот" проследява жизнения път на Кройф, като разкрива и редица неизвестни факти от живота му. Авторът провежда множество разговори с хора от най-близкото му обкръжение и в продължение на години прави своето проучване.

С усет към детайла, четивно, с чувство за хумор и голям респект към Кройф, Гемур обрисува изключително изчерпателна картина на живота и кариерата му. Издателство „Ера" допълва цялостната визия на „Йохан Кройф - гений и деспот", като към всяка глава добавя uодове, които позволяват на читателите да гледат видеоклипове, свързани с най-ярките моменти от живота на Кройф.

 

Барселона се сбогува със Спасителя със закъснение

(откъс от книгата)

На 10 март 1999 г., по случай стогодишнината на ФК „Барселона" е организиран наред с другите празненства и приятелски мач в негова чест на „Камп Ноу": някогашният Дрийм тим от 1992 г. с него като треньор, срещу тогавашния „Барса", воден от Луис ван Гаал. „Състоя се през 1999 г., макар че бях напуснал през 1996 г. Този бенефис на „Камп Ноу" беше включен в договора ми, но „те" постоянно намираха извинения да го отложат. След уволнението ми от „Барса", те се опитваха да съсипят репутацията ми, но също така правеха всичко въззможно да омаловажат постигнатото от Дрийм тим", свидетелства той във филма "En un momento".

На това официално, но закъсняло сбогуване в Барселона трибуните са препълнени с фенове, които са все така верни на своя Спасител. Трогнатите Кулета не успяват да сдържат сълзите си. Но найнапред получават овации някогашните играчи на Дрийм тим, които излизат един по един на терена в ярко оранжевите екипи от 1992 г. Тук са (почти) всички: Бакеро, Куман, Лаудруп, Стоичков. Това очарова Йохан: „Най- голямата ми гордост е да видя, че днес дори онези, с които съм имал проблеми, като Лаудруп, Стоичков или Де ла Пеня, си дават сметка, че съм бил прав и го заявяват публично."

Огромен надпис на една от трибуните му желае „Benvingut a casa, Cruyff" („Добре дошъл у дома, Кройф"). На страничната трибуна се разгръща огромен негов портрет, когато обявяват на микрофона: „Ел Мистер Йохааан Крооойф!" Йохан тръгва по тунела, който води към терена, с тъмен костюм, обхванат от емоции, но сдържан както винаги.

„Запазих самообладание.. Но по-късно, когато го гледаш пак по телевизията или на видео..." Овациите са бурни. Дори от президентската трибуна, където балът на лицемерите е в разгара си: Гаспар и Нунес се усмихват и аплодират в унисон с възгласите на Кулетата. Йохан произнася кратко слово, застанал със спокойствие и достойнство в централния кръг. „Когато взех микрофона, шефовете затаиха дъх. Но защо да развалям такъв прекрасен момент, като ги нападна? Не съм с такъв манталитет." Но прави тъкмо това! „Един господ знае защо чакахме толкова за този фантастичен момент", заявява той, като обвинява косвено клана Нунес. След мача и след почетната обиколка играчите спонтанно се събират отново в централния кръг и заобикалят някогашния си треньор. Скандирания „Йо-хаааан! Йохаааан!!" ехтят от пълните трибуни на „Катедралата". Останалата непокътната популярност на Ел Салвадор подейства като шамар в лицето на Нунес. И това не убягва от погледите на Йохан и на неговите съюзници.


Всички новини от категория Световен футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички