ФИФА разкри странен рекорд на световното в Катар

Имаше четири нулеви равенства в първите 16 мача, безпрецедентни 25% от всички изиграни двубои

ФИФА разкри странен рекорд на световното в Катар | StandartNews.com

Откровено предпазливият и дори страхлив подход от много отбори е причина за големия брой нулеви равенства, на които зрителите стават свидетели от началото на Световното първенство по футбол, стана ясно от анализ на Техническия комитет за развитие на играта към ФИФА. Данните от експертите бяха представени пред медиите на пресконференция днес.

Но те предвиждат, че срещите ще станат по-отворени откъм атаки и головете ще започнат да падат, след като отборите имат шанса да се класират за елиминациите или пък са изправени пред отпадане.

Имаше четири нулеви равенства в първите 16 мача, безпрецедентни 25 процента от всички изиграни двубои в началния етап в групите. А петият дойде снощи, когато Англия и САЩ завършиха при същия резултат в безизходица пред двете врати.

Рекордният брой мачове, които на Световно първенство са завършвали с резултата 0:0, е седем за целия турнир и се е случвало на четири предишни издания. А Катар 2022 е с пет само след 20 от планираните в програмата да се изиграят 64 срещи. На предишното Световно първенство по футбол в Русия се получи само един двубой без голове и това е при срещата на Франция и Дания в предварителната група.

"Ясно е, че отборите не искат да поемат прекалено голям риск. Изследване на много анализатори, а вероятно и в щабовете на отборите са обърнали внимание, че който загуби първата си среща в групата, на 70 % отпада от по-нататъшната борба. Отборите вероятно го знаят, коментира бившият нигерийски национал Сънди Олисех, който е част от Техническия комитет на Световната централа.

"Очевидно е, че много отбори на това първенство разчитат на предпазлив подход, допълва един от доайените в италианския футбол Алберто Дзакерони, който спечели шампионската титла у дома с Милан, а също така и купата на Азия с националния отбор на Япония. Имаше редица отбори, които подреждаха пред вратаря петима защитници, освен това играха много стегнато, събрано и с близки линии. Те искаха да си осигурят минимум точка от първия мач и ако се появи шанс, да го грабнат и така да спечелят. Но с напредването на турнира аз съм сигурен, че ще видим отбори, които ще бъдат по-смели".

Също така в доклада на комисията има няколко допълнителни елемента на футболната игра, които си струват да бъдат отбелязани. Първите мачове от групите са показали няколко интересни тактически тенденции, по-специално много повече контрапреса с множество играчи и увеличен успех на атаките при центрирания от страни. 14 попадения до момента в Катар са отбелязани след центриране от фланга, докато по същото време в Русия са били вкарани само три по този начин.

Сънди Олисех добави, че очаква високият интензитет на игра да се запази и по-нататък в турнира, дори и това да изчерпи в известен смисъл силите на футболистите, които в групите трябва да играят на всеки четири дни.

"Това е много различно Световно първенство, тъй като играчите спят в едно и също легло всяка вечер и всеки отбор има своя собствена база. Няма пътуване от място до друго. Сякаш всички играят у дома. Те не са изправени пред умората, която идва от постоянното пътуване и смятам, че обичайното натрупване на умора ще се отложи и няма да се види скоро", добави още нигерийският анализатор и бивш национал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай