Железница за крадене

Апашите нямат страх, а държавата губи милиони

Железница за крадене  | StandartNews.com

София. Дизелов локомотив и седем жп цистерни дерайлираха в петък вечерта между гарите Яна и Мусачево край София. Причината - скрепленията на около 170 метра от жп линията са били откраднати явно час-два преди това. Слава Богу, че товарната композиция с 18 цистерни вече се е връщала празна от гара Кремиковци, където е разтоварила голямо количество пропан-бутан. Това е и основната причина да няма пострадали.
"Не кради!" - гласи осмата Божа заповед.

А десетата: "Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му; нито робинята му; ни вола му; ни осела му; нито някакъв негов имот - нищо, което е на ближния ти."
Да, не пожелавай нищо - дори железницата му! Защото освен на ближния тя е и твоя!
Умът ми не го побира! Да откраднеш неколкостотин болта и пружини и да ги продадеш за стотина лева, с което да съсипеш цяла жп линия, локомотив и вагони за милиони и да поставиш на карта живота на хора - колко трябва да си невеж,

колко трябва да си оскотял, за да извършиш всичко това?!

Каква трябва да е причината за тази идиотия Глад? Но нима трябва да убиеш, за да ядеш?!
Затова е прав транспортният министър Данаил Папазов да твърди, че "посегателствата върху железопътната инфраструктура трябва да се приемат като тежко престъпление", а петъчният инцидент "като опит за убийство на двамата машинисти". Прав е и да иска още днес да предложи промени в Наказателния кодекс, който точно сега се обсъжда в Народното събрание.

Защото да беше само това посегателство върху ошушканата ни железница - да махнеш с ръка.
Мейлът ми е задръстен от съобщения, които пристигат почти всеки ден - за кражби на кабели и всякакви елементи от жп мрежата, на носещото въже и дори на самите жици на контактната мрежа, които са под напрежение 27 киловолта! И няма край вече четвърт век!

Само за 2013 г. посегателствата върху жп мрежата са 480, а загубите за НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) - 1 млн. лв.
Съвсем отделно са набезите върху композициите на двата превозвача на "Холдинг БДЖ". Като използват ниската скорост на влаковете по разнебитените линии,

крадците се мятат във вагоните

досущ като своя любим герой Токай-ито от соцуестърните и изхвърлят край линията каквото им попадне - каноши с храна, резервни части и дори черна и бяла техника. Те вече така са се изпедепцали, че свалят от спрените по товарните гари и депата композиции калодките (б.а. - "накладките" на спирачните системи на вагоните), с което на практика ги оставят без спирачки.

От десетина години държавната железница иска да издигне около 700 м обезшумителна стена край жп линията, която пресича ромския кв. "Факултета" в София. С това тя ще реши три проблема. Първо - ще спре любимото развлечение на малките ромчета, които по цял ден мятат камъни по преминаващите влакове и трошат и стъклата на вагоните и главите на пътниците в тях. Второ - ще лиши местното мургаво население от възможността да използва линията като квартално сметище и да я затрупва денонощно с всякакви битови и пр. отпадъци. И трето - ще намали най-сетне шума за живеещите роми, които са изградили незаконно къщите си на 3-4 метра от линията. В НКЖИ отлежава готов проект за изграждането на стената, финансирането също беше неколкократно осигурявано, но не би. Ромите от "Факултета" категорично отказаха да им бъде спрян достъпът до любимата железница, като в Комисията за защита от дискриминация дори беше образувана преписка за това. В жалбата намерението на НКЖИ беше окачествено като "недопустим дискриминационен акт на етническа сегрегация"! Значи - да трошиш стъклата на новите мотриси на "Сименс Дезиро" и главите на пътници не е дискриминация, а да мяташ камъни, да засипваш линията с боклуци и да крадеш от влаковете - е?!

И така набезите срещу железницата продължават!

А държавата застава срещу железницата в подкрепа на кражбите на срещу нея. Нищо, че всяка година вади от бюджета над 300 млн. лева, които дава на същата железница като компенсации и пр., за да не фалира. Явно - и, за да бъде крадена!

Дали обаче промяната, която този път може и да бъде направена в Наказателния кодекс, ще промени нещо? Едва ли! Управляващите ще я отчетат като свършена работа - и толкоз! Защото истината е, че както за кражбата от петък, така и за повечето посегателства срещу железницата следствията се водят срещу "неизвестен извършител". Е, като го обявите за "престъпник", "неизвестният извършител" ще си го премести от единия в другия крачол и ще продължи да си краде!

Не е ли по-редно да се увеличи контролът върху инфраструктурата? Както и да се осигурят товари и да се привлекат пътници, за да може интензитетът на влаковото движение сам да пази инфраструктурата? Когато в България се движеха над 3500 влака в денонощие, крадците нямаха време да направят каквото и да било, просто защото щяха да бъдат прегазени. А сега има "прозорци" от 4-5 часа в денонощието, когато по цели участъци от жп мрежата не минава никакъв влак! Идеално време за крадците да си крадат на воля!

Да, хубаво е в Наказателния кодекс да се направят промени срещу кражбите по железницата, но още по-хубаво ще е някой да ги прилага! Иначе полза няма да има!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай