Здравен хаос вместо реформа

Здравен хаос вместо реформа | StandartNews.com

Промените на Петър Москов водят само към кошмар за лекари и пациенти

Д-р Илко Семерджиев, 
бивш министър на здравеопазването

Конституционният съд бламира текстовете на министър Петър Москов в Закона за здравното осигуряване, които предвиждаха отмяна на универсалното покритие с медицинска помощ за здравноосигурените лица и разделянето му в два пакета - основен и допълнителен. Изключително неправилна беше постановката, че за медицинска помощ от допълнителния пакет трябва да се влиза в листа на чакащи или да се плаща втори път, защото здравноосигуреният авансово си е платил чрез здравната вноска. Всъщност д-р Москов предложи сегрегация на коректните платци на здравни вноски на две категории - първата нарече социално значими според заболяванията им, а вторите се оказаха едва ли не социално незначими и по този начин дискриминирани според диагнозата. Абсурдно е един осигурен гражданин, който примерно се е осигурявал на максимален осигурителен доход и дава годишно над 2000 лв. в бюджета на НЗОК,

да бъде накаран да си плаща втори път

или да влиза в листи на чакащите - така се унищожава не само справедливостта, но и солидарността в здравното осигуряване. Лекарите прецениха, че въпреки по-големия бюджет за здравеопазване на НЗОК за 2016 г. с около 130 млн. лв. в сравнение с 2015 г. няма да подпишат НРД 2016 заради нормативния хаос и лошите правила, които министър Москов наложи. Например през март миналата година с Постановление на МС бяха регламентирани фиксирани бюджети за болниците, при което вместо да се заплаща за извършена дейност, започна да се финансира издръжката на структури. Така пациентите започнаха да търсят болница с неизчерпан бюджетен лимит, да бъдат връщани за следващия месец и в крайна сметка да не получават адекватно лечение. Това е нетърпимо както за пациентите, така и за лекарите. Има и много други причини за отказа на БЛС да легитимира нормативния хаос, който Москов създаде, но една от най-важните е и моралния отказ на съсловието да съучаства в снемането на пръстови отпечатъци от българите. Впрочем това застрашава не само личната, но и националната сигурност на България. Това е зловеща "идея" и не напразно БЛС отказа да се включи в реализацията й. При това надеждата, че с пръстови отпечатъци ще се упражнява някакъв контрол върху разходите е нелепа, даже напротив - с 500 000 цифрови кодове, които един биометричен контролер съхранява,

могат да се правят мащабни и лесни измами

Освен това в ЕС се работи с електронни здравни карти, а не със скенери за пръстови отпечатъци, което означава, че българите ще бъдат неразпознаваеми там и това ще ограничи две от основните ни свободи като страна членка - свободно движение на хора и услуги. Хората, които трудно се придвижват, пък ще се сблъскват с много проблеми най-общо казано. Министър Москов твърди, че ще има изключения, което всъщност отваря проблем и в основната му теза, че така ще се осъществява контрол, и едва ли не разпореждане от пациента към НЗОК за заплащане в аптеката или лечебното заведение. Това последното пък е опашата лъжа и недоумявам защо е необходимо по такъв начин да се заблуждават хората - в крайна сметка при първия досег с една такава система всички публично изговорени лъжи ще лъснат и тогава отново ще имаме ескалация на напрежението и повторение на онова, което видяхме да се случва с четците на лични карти. Ще бъдат търсени и поредните нови "идеи" за запушване на новите пробойни.

Хаосът вече е факт - министър Москов отмени старите регламенти, по които системата все пак работеше, но Върховният административен съд и КС отмениха новите регламенти и сега никой не знае какво да прави. В такава среда ще нараснат конфликтите, самоуправството, съответно и корупцията, но с това негативите няма да бъдат изчерпани. Тепърва предстои да започнат да се водят индивидуални дела срещу новите стари регламенти, които МЗ предвижда да повтори въпреки решенията на КС и ВАС, защото и дотук се видя, че те са необмислени и по-скоро вредни, отколкото полезни.

Националната здравната карта породи доста спорове в лекарската гилдия, защото зад нея стои една друга наредба, която определя критерии, по които НЗОК да сключва договори с лечебните заведения и която предпоставя, че много от тях ще изпаднат от договорния процес, съответно ще фалират. Всъщност министърът се опитва да отнеме от пациентите правото им на свободен избор при кой лекар и в кое лечебно заведение да се лекуват и ще прехвърли тази власт на администрацията. Така болниците ще бъдат заплашени от административна смърт, а пациентите, които се лекуват при тях, ще бъдат пренасочени към други структури. Така администрацията ще се намести в центъра на здравната система, а пациентът ще бъде изтласкан в периферията, след което лечебните заведения вместо да се конкурират за вниманието и избора на хората, ще се концентрират върху мотивиране на властимащите в момента. Със сигурност мога да кажа само едно - при Москов реформа няма да се случи в смисъла на подобрение на здравеопазването - промени има и ще има, но в посока влошаване. А какво би трябвало да се случи мога да кажа само с една дума - вместо рецентрализация и одържавяване, трябва да има децентрализация и овластяване на пациента чрез правото му сам да решава кой да го лекува и така на конкурентен принцип да определя кои лечебни заведения да просперират. В момента здравната система се занимава със себе си и с приумиците на министър Москов, включително със съдебни дела, а не с пациента. В този хаос за качество е пресилено да говорим.

Записа Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай