За кожата на един пенсионер

За кожата на един пенсионер | StandartNews.com

Най-сетне работещите българи може да не бъдат крепостни селяни на частните фондове

Национализация! Експроприация! Грабеж! Катастрофа! Оставка! Кански вой се вдигна на жълтите павета, откакто Народното събрание набързо даде право на работещите да избират къде да държат личните си вноски - в частните универсални пенсионни фондове (УПФ) или изцяло да заложат на солидарната система на Националния осигурителен институт.
ГЕРБ финтира всичките си коалиционни партньори и прокара поправката в Кодекса за социално осигуряване с помощта на ДПС и част от БДЦ, докато Реформаторският блок, "Атака", Патриотичният фронт, БСП и АБВ се обявиха против.
Промяната, инициирана от ГЕРБ, премахва една порочна и тежка несправедливост, заложена при самото създаване на втория стълб преди 15 години от кабинета на Иван Костов.

Всички родени след 31 декември 1959 г. българи, които имат сключен трудов договор, са закрепостени да плащат 5% от доходите си на частни пенсионни фондове, които разиграват парите им на капиталовите пазари. От 2017 г. принудителната вноска към УПФ ще скочи на 7%. В същото време при пенсионирането си осигуряващите се ще получат само 65 на сто от пенсията си от НОИ, останалите 35 на сто

ще стискат палци да получат от частното си дружество

Противоконституционният абсурд "задължителна вноска за частен пенсионен фонд" беше натрапен на страните по Източна Европа в края на 90-те по указания на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Напоследък обаче една по една държавите се откачват от схемата - Унгария и Словакия вече практически ликвидираха "втория стълб", а от началото на годината в Полша е налице същият вариант като при нас - човек може да избере дали да се осигурява в частно дружество или изцяло да премине към общественото осигуряване. В Естония, Литва и Латвия също се върви към минимизиране на капиталовия стълб в пенсионното осигуряване.

Основната причина за ограничаването им е, че докато държавата принуждава гражданите си да наливат пари в частни фондове, общественото осигуряване пропада във все по-космически дефицити, които се налага да бъдат покривани от съответния данъкоплатец. У нас например НОИ е с 5 млрд. лева на червено, а същевременно държавата принуждава работещите да наливат в сметките на частните фондове 800 млн. лв. годишно. (Раздуването на дефицита на НОИ се дължи отчасти и на двойното намаление на осигуровките при управленията на Сакскобургготски и Станишев).

Отделно земетресението на капиталовите пазари през 2008 г. потопи много от пенсионните фондове и изяде печалбите на останалите играчи. Разклатена бе централната догма, че капиталовите пазари и националните икономики са

осъдени на вечен растеж и благоденствие

които пък автоматично ще трупат тлъсти партиди за осигуряващите се. В кризисната 2008 г. българските УПФ финишираха с отрицателна доходност, варираща от минус 19 до минус 30 процента, а Българската фондова борса се срина с 80 на сто.
Дори и най-върлите защитници на статуквото признават за наличието на "гнили ябълки" във бранша.

"Универсалните пенсионни фондове не са решението на проблема, защото те се управляват непрофесионално, мърляшки и резултатът е минус 3% реална доходност средно за 2002-2013 г. Минус 3% означава, че парите на хората се топят", заяви вчера пред БНР бившият подуправител на БНБ Любомир Христов.

Дори и да изключим вероятността за нови борсови крахове пак е твърде съмнително, че след 2022 г. пенсионерите от идните поколения ще могат да получат от УПФ приличен месечен доход, достатъчен да компенсира намалената с 35% пенсия от НОИ. Сметките показват, че след време т. нар. държавна пенсия ще бъде не само по-сигурна, но и по-изгодна, тъй като се базира на годишния осигурителен доход, който се вдига непрекъснато.

От 2000 г. държавата насам практически превърна работещите граждани в крепостни селяни, за да захрани частните пенсионни фондове, чиито общи активи понастоящем са 6,4 млрд. лв. Затова и

отварянето на вратичката на клетката

през която осигуряващите се могат да се промъкнат в НОИ, се натъква на огромна съпротива.
Десницата заплашва с парламентарна криза и алармира, че се "извършва национализация на пенсиите на хората". Всъщност няма нищо подобно - всеки осигуряващ се ще може и занапред да остане в частния си пенсионен фонд, стига само да желае. За първи път обаче се дава изконното право на онези, които не желаят да затъват в схемите на лихварския капитал, да разполагат със собствените си пари и да ги вложат в солидарния фонд на НОИ. Тези пари няма да бъдат "откраднати", нито "изядени", а ще отидат за мизерните месечни издръжки на сегашните старци - нашите майки и бащи, баби и дядовци. Да не забравяме, че всички някой ден ще остареем, ще се пенсионираме и на свой ред ще почнем "да грабим" и "да изяждаме закуската на бъдещите поколения". Освен ако някой някъде не готви таен план за всеобща евтаназия на пенсионерите като мярка за премахване на дефицита на НОИ и в подкрепа на капиталовите пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай