За двойния аршин спрямо Сирия

За двойния аршин спрямо Сирия  | StandartNews.com

Тази година е година на избори. Най-популярна напоследък е може би кампанията за европейските избори. А тя засенчва в значителна степен едни други избори, в страна, която заемаше доскоро първи страници на вестниците, но сега за нея се мълчи най-вероятно поради промяната на политическата ситуация в нея.

Става въпрос за президентските избори в Сирия, които ще се състоят в началото на юни. Съгласно всички международни правила сирийските посолства зад граница, включително в София, са получили инструкции да поискат от съответните правителства разрешение за провеждането им на съответната територия. С този въпрос се занимава сегашното ръководство на ЕС. В Брюксел побързаха да ангажират бъдещото ръководство със задна дата със свое решение и то е, разбира се, отрицателно - просто защото отразява безпринципната антисирийска позиция предимно на САЩ, Франция, Англия и Германия и тя е - никакви сирийски избори на съответните територии! В момент, когато положението в Сирия постепенно започва да се нормализира, когато армията изгони антиправителствените ислямистки банди от най-големите градове Дамаск, Хомс и Алеп и са останали само отделни огнища на съпротива в Дераа и в Северна Сирия, когато се правят опити Сирия да се разцепи на няколко държавички, подобна европейска позиция, към която безпринципно се солидаризира България, е необяснима.

Известна е историята на благотворните взаимоизгодни българо-сирийски отношения и фактът, че в течение на десетилетия стотици и хиляди българи си вадиха хляба именно в Сирия, че стотици сирийци, които са завършили в България, днес правят всичко възможно за нормализиране на ситуацията в родината си. При това положение българската позиция не отговаря на интересите на нашата държава (така както и изтеглянето на нашето посолство в Дамаск, без формално скъсване на отношенията). Известен е и фактът, че миналата година Сирия въпреки влошените отношения, до които се стигна чрез субективните предложения на един посланик, претендиращ да е арабист, и реализирани от един неадекватен външен министър, въпреки липсата на посолство, разреши провеждането на подобни български парламентарни избори на своя територия. А България не разреши провеждането на сирийските президентски избори поне в сирийското посолство, което е сирийска, а не българска територия. И за да не изпадне в глупава ситуация, българското правителство дори не поиска провеждането на европейски избори за своите граждани в Сирия, с което лиши стотици българи от глас!

И при тези условия някои се опитват да оправдават необоснованите български действия с мним национален интерес!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай