Всеки втори сигурен за президент от ГЕРБ

Всеки втори сигурен за президент от ГЕРБ | StandartNews.com

В битката на левите Радев изостава след Калфин и Дончева, твърди "Екзакта"

Независимо кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ, той ще е следващият президент. В това са убедени 51% от участниците в национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп". То е проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната от 5 до 12 септември.

Според данните две трети от избирателите ще подкрепят фаворита на своята партия, без значение на личните му качества.
Месец преди старта на президентската кампания, ГЕРБ води убедително с 25.4% подкрепа. БСП е втора с 15.3%, а Реформаторският блок е трети с 6%, ДПС и Патриотичният фронт са изравнени с по 4.5%, а АБВ получава 3% .

Малко повече от половината от имащите право на глас българи са категорични, че ще отидат до урните. С 10 % по-малко са желаещите да дадат вота си на референдума. Готовността да се гласува в момента обаче е твърде условна величина. Все още не са отчетени ефектите от задължителното гласуване, коментират от „Екзакта". Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно (президентски избори и референдум).

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата. Готовността за участие във вота расте заедно с възрастта. Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ. Едва 38% от българите обаче са на мнение, че вотът на 6 ноември е много важен лично за тях. Поради липсата на номинирани кандидати от всички партии, "Екзакта" е измерила одобрението към досега заявените кандидатури, но с изричното уточнение, че те не могат да играят ролята на прогнозен дял за предстоящата надпревара. Това ще стане възможно след началото на изборната кампания. Сред левите кандидати за президент най-висок рейтинг на одобрение има Ивайло Калфин – 35% (измерен в период, в който той не е номиниран за президент), следван от Татяна Дончева с одобрение от 27% и ген. Румен Радев – с 25%. Близо половината от българите все още нямат впечатления от Радев, но той се харесва на 70 на сто от привържениците на БСП.

Решението на лидера на БСП Корнелия Нинова да прекрати едностранно преговорите с АБВ за обща кандидатура на президентските избори се одобрява от 43% от социалистите, а 36% не го одобряват. Две трети от избирателите на АБВ не приемат решението на Нинова.

Дончева е одобрявана от 27% от българите, като най-често нейните привърженици са сред симпатизантите на партията й "Движение 21", на АБВ и на БСП. Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е одобряван от 16% от пълнолетните българи и от три четвърти от избирателите на Блока.

Красимир Каракачанов е одобряван от 76% от избирателите на ПФ и от 56% от тези на Атака.

"Екзакта" регистрира стабилизация и дори леко покачване на одобрението към основните държавни институции. Към 12 септември работата на правителството е одобрявана от 33% от българите, а тази на парламента – от 18%.

75% от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на кабинета. На фона на нарастващите страхове на хората, свързани със сигурността както в национален, така и в личен план, расте респектът към силовите ведомства – полиция и армия. Съдът за пореден път е институцията с най-малко симпатии.

За последните шест месеца работата на премиера печели 4 пункта подкрепа, като в момента одобрението към Бойко Борисов е по-висок дял от неодобрението (48%:42%). Най-високо оценените министри от кабинета са Лиляна Павлова (с 47% одобрение), Томислав Дончев ( 42%) и Вежди Рашидов (40%). Цветан Цветанов и Валери Симеонов пък са най-одобряваните председатели на парламентарни групи( 29% ), следвани от Корнелия Нинова с 26%.

В Топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември шестима са от ГЕРБ, като на първо място е столичният кмет Йорданка Фандъкова с 67% одобрение, следвана от Кристалина Георгиева – 53% и Бойко Борисов – 48%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай