Неделя,

Войната срещу ЕРП-тата продължава

От: Failed to load user -
1388
Войната срещу ЕРП-тата продължава
A
A
A

Проф. Кръстьо Петков

Когато преди време писах в "Стандарт", че срещу енергоснабдителните дружества се води истинска война, представителите на държавата отрекоха да има подобна агресивна кампания.

Днес всичко е ясно: след административното сваляне на цените на тока последваха ултиматуми за плащане на "дължими" суми към НЕК от трите ЕРП-та. После откриха процедури за отнемане на лицензите. Като първа стъпка към финализиране на санкцията бяха извършени "регулаторни одити".
До сакралната дата 1 юли остава само месец, което означава, че или набедените виновници за кризата в елекроенергийния сектор ще капитулират безусловно, или ще бъдат лишени от мениджърски суверенитет. При първата хипотеза ЕРП-тата ще трябва да платят над 350 млн. на НЕК и оттук нататък ще играят послушно по свирката на ДКЕВР. При втората хипотеза - с отнети лицензиони права, ще запазят активите си, но мрежите и доставките ще бъдат управлявани от специално назначен оператор. Има и трети вариант: ЕРП-тата да се окажат прави, а ДКЕВР - не. Тогава оценката за него ще е еднозначна: провал и сбогом!
Такъв е предварителният извод, който може да се направи след необичайно острите изявления на г-н Еленко Божков пред в. "Стандарт" (22.5.2014). По-долу ще коментирам неговите тези и аргументи без да персонализирам спора.

Ценовият разгул: кой го предизвика?

Според говорителя на ДКЕВР, условията за разгулното ценово поведение на ЕРП-тата са зададени още с приватизационните договори, т.е. преди 10 г. Да приемем, че е така. Тогава възниква въпросът: кой е конкретният причинител на феномена, наречен "ценови разгул"? Ако са новите собственици на електроразпределителните мрежи, това означава, че при сключването на приватизационните договори те са наложили своя диктат - чрез лобита във властта, комисионни и други непозволени средства. Ако обаче собственикът -държава не е разчел добре нормите на възвръщаемост, не е калкулирал рисковете и т.н., тогава баш разгулниците трябва да се търсят в коридорите на властта.
Що се отнася до фиксирането на цените на еленергията през двата програмни периода 2007-2013 г. и след 1 юли 2014, това решение е право на ДКЕВР.

Одити без независими одитори!

Одитните доклади са три - по един за всяко ЕРП. Всеки, който се интересува, може да се запознае с резултатите, публикувани в интернет.
Оттук нататък възниква поредица от проблеми.
Първо, обвинените в ценови разгул и спекулативни счетоводни операции ЕРП-та вече подготвят възражения по одитните доклади. Второ, одитът е направен без предварително подготвена методика, а въз основа на утвърдени със заповеди тематични направления. Над 95% от извършителите на проверките са от чиновническия апарат на регулатора. Не е спазен принципът за паритетност - чрез участие на външни, независими експерти, специалисти по корпоративни финанси.
Трето, надделели са проверките по жалби и сигнали на клиенти. Обхватът на анализираните случаи е под 2% от общата съвкупност на дейностите в дружеството. Не са проверени инвестиционните обекти, ремонтните работи. Не са извършени алтернативни измервания на технологичните и търговските загуби на ЕРП-тата. Затова вероятното решение на спора ще се търси в съда или чрез алтернативен одит.
Селективните проверки, извършени от експерти на Съюза на икономистите в България /СИБ/ в населени места от североизточна България показаха, че технологичните загуби в мрежите са с над 30% по-високи от официално признатите от ДКЕВР. В цяла Северна България енергийната инфраструктура е от времето на ранната социндустриализация. С признатите от ДКЕВР норми на възвръщаемост, които са вече над 2 пъти по-ниски от първоначално договорените 16%, честните инвеститори няма откъде да акумулират ресурс за модернизация. И един фрапиращ факт: търговските загуби (разбирай кражбите) по трасето в активните сезони на места достигат до 25 % от доставяната енергия!

Последният ултиматум! После какво?

Спорът е за едни 350 млн. лева неплатени задължения на ЕРП-тата към НЕК. Прихващането, което ЕРп-тата са направили, е в отговор на пряко понесените щети, вследствие на едностранни и силови решения на ДКЕВР след 2012 г. Данните, с които разполагам, показват, че общият размер на преките и косвени финансови щети за мрежите и операторите поради неправомерни действия на регулатора надминават 450 млн. лева. Т.е. набедените длъжници ще предявят иск за значително по-големи суми, отколкото държавата към тях. Но да допуснем, че по някакъв начин се погасят взаимните плащания. После какво? След предстоящото административно намаление на цените ЕРП-тата ще продължат да акумулират загуби. Без промяна в ценовия модел в рамките на 2 г. трите енергодружества отново ще са на ръба на фалита. Същевременно общата сума на загубите и дълговете на НЕК надхвърля 3 млрд. лева. След наложените рестрикции на ВЕИ-тата и промените в договорните условия със задна дата, те и кредитиралите ги банки ще понесат загуби в размер на около 4 млрд. евро. Енергосистемата е в технически фалит - факт, признат и от премиера Пламен Орешарски. Затова и неговият призив в навечерието на изборите за публичен дебат относно състоянието на енергийния отрасъл е уместен.
Ако изходът от него е да се махат веднага сегашните управляващи, за да поемем управлението лниеы (т.е. , вътрешно разместване на Статуквото), техническият фалит ще се превърне в правно-счетоводен. Някой трябва да плати сметката. И това е българският данъкоплатец. Общо над 12 млрд. лева трябва да извади бюджетът, за да ребалансира енергосистемата. Или да вземе огромен външен заем, което е самоубийствен ход.
А може би целта на занятието е друга: фалит на НЕК и последваща приватизация по принуда и при договорени условия, т.е. без насрещни пари. При което материалните активи над 12 милиарда евро ще преминат в ръцете на....познайте кой?

Заключение

ДКЕВР и неговите надзорници започнаха война на всички фронтове - срещу ЕРП-тата, производителите на зелена енергия, синдикатите, чуждестранните инвеститори и консултанти. Настроиха ЕК срещу себе си и българската държава. Провокираха критики в европейските медии. Дадоха повод за съгласувана интервенция на чуждестранните посланици. Поражението е въпрос на време. Затова първата стъпка, която следва да направи едно правителство, ръководещо се от чувството за разум и следвайки икономическата логика, е да закрие генератора на енергийния хаос ДКЕВР, а на негово място да се създаде НКЕВР - Независима комисия за енергийно и водно регулиране - като реално автономен орган, без партийни квоти в него, с паритетно участие на независими експерти и представители на потребителите. Това ще успокои страстите и ще предостави технологично време за диалог, преговори и възстановяване на индустриалния мир. Едва тогава в средносрочен план изпълнителната власт може да приложи нова, антикризисна енергийна стратегия. Вариант на такъв документ, подготвен от експертна група, вече е предоставен на МИЕ. Защо се бави МС с публичното му обсъждане? Готови сме да участваме!


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички