Войната срещу ЕРП-тата продължава

Трябва да се закрие генераторът на хаос ДКЕВР и да се създаде независима комисия

Войната срещу ЕРП-тата продължава | StandartNews.com

Проф. Кръстьо Петков

Когато преди време писах в "Стандарт", че срещу енергоснабдителните дружества се води истинска война, представителите на държавата отрекоха да има подобна агресивна кампания.

Днес всичко е ясно: след административното сваляне на цените на тока последваха ултиматуми за плащане на "дължими" суми към НЕК от трите ЕРП-та. После откриха процедури за отнемане на лицензите. Като първа стъпка към финализиране на санкцията бяха извършени "регулаторни одити".
До сакралната дата 1 юли остава само месец, което означава, че или набедените виновници за кризата в елекроенергийния сектор ще капитулират безусловно, или ще бъдат лишени от мениджърски суверенитет. При първата хипотеза ЕРП-тата ще трябва да платят над 350 млн. на НЕК и оттук нататък ще играят послушно по свирката на ДКЕВР. При втората хипотеза - с отнети лицензиони права, ще запазят активите си, но мрежите и доставките ще бъдат управлявани от специално назначен оператор. Има и трети вариант: ЕРП-тата да се окажат прави, а ДКЕВР - не. Тогава оценката за него ще е еднозначна: провал и сбогом!
Такъв е предварителният извод, който може да се направи след необичайно острите изявления на г-н Еленко Божков пред в. "Стандарт" (22.5.2014). По-долу ще коментирам неговите тези и аргументи без да персонализирам спора.

Ценовият разгул: кой го предизвика?

Според говорителя на ДКЕВР, условията за разгулното ценово поведение на ЕРП-тата са зададени още с приватизационните договори, т.е. преди 10 г. Да приемем, че е така. Тогава възниква въпросът: кой е конкретният причинител на феномена, наречен "ценови разгул"? Ако са новите собственици на електроразпределителните мрежи, това означава, че при сключването на приватизационните договори те са наложили своя диктат - чрез лобита във властта, комисионни и други непозволени средства. Ако обаче собственикът -държава не е разчел добре нормите на възвръщаемост, не е калкулирал рисковете и т.н., тогава баш разгулниците трябва да се търсят в коридорите на властта.
Що се отнася до фиксирането на цените на еленергията през двата програмни периода 2007-2013 г. и след 1 юли 2014, това решение е право на ДКЕВР.

Одити без независими одитори!

Одитните доклади са три - по един за всяко ЕРП. Всеки, който се интересува, може да се запознае с резултатите, публикувани в интернет.
Оттук нататък възниква поредица от проблеми.
Първо, обвинените в ценови разгул и спекулативни счетоводни операции ЕРП-та вече подготвят възражения по одитните доклади. Второ, одитът е направен без предварително подготвена методика, а въз основа на утвърдени със заповеди тематични направления. Над 95% от извършителите на проверките са от чиновническия апарат на регулатора. Не е спазен принципът за паритетност - чрез участие на външни, независими експерти, специалисти по корпоративни финанси.
Трето, надделели са проверките по жалби и сигнали на клиенти. Обхватът на анализираните случаи е под 2% от общата съвкупност на дейностите в дружеството. Не са проверени инвестиционните обекти, ремонтните работи. Не са извършени алтернативни измервания на технологичните и търговските загуби на ЕРП-тата. Затова вероятното решение на спора ще се търси в съда или чрез алтернативен одит.
Селективните проверки, извършени от експерти на Съюза на икономистите в България /СИБ/ в населени места от североизточна България показаха, че технологичните загуби в мрежите са с над 30% по-високи от официално признатите от ДКЕВР. В цяла Северна България енергийната инфраструктура е от времето на ранната социндустриализация. С признатите от ДКЕВР норми на възвръщаемост, които са вече над 2 пъти по-ниски от първоначално договорените 16%, честните инвеститори няма откъде да акумулират ресурс за модернизация. И един фрапиращ факт: търговските загуби (разбирай кражбите) по трасето в активните сезони на места достигат до 25 % от доставяната енергия!

Последният ултиматум! После какво?

Спорът е за едни 350 млн. лева неплатени задължения на ЕРП-тата към НЕК. Прихващането, което ЕРп-тата са направили, е в отговор на пряко понесените щети, вследствие на едностранни и силови решения на ДКЕВР след 2012 г. Данните, с които разполагам, показват, че общият размер на преките и косвени финансови щети за мрежите и операторите поради неправомерни действия на регулатора надминават 450 млн. лева. Т.е. набедените длъжници ще предявят иск за значително по-големи суми, отколкото държавата към тях. Но да допуснем, че по някакъв начин се погасят взаимните плащания. После какво? След предстоящото административно намаление на цените ЕРП-тата ще продължат да акумулират загуби. Без промяна в ценовия модел в рамките на 2 г. трите енергодружества отново ще са на ръба на фалита. Същевременно общата сума на загубите и дълговете на НЕК надхвърля 3 млрд. лева. След наложените рестрикции на ВЕИ-тата и промените в договорните условия със задна дата, те и кредитиралите ги банки ще понесат загуби в размер на около 4 млрд. евро. Енергосистемата е в технически фалит - факт, признат и от премиера Пламен Орешарски. Затова и неговият призив в навечерието на изборите за публичен дебат относно състоянието на енергийния отрасъл е уместен.
Ако изходът от него е да се махат веднага сегашните управляващи, за да поемем управлението лниеы (т.е. , вътрешно разместване на Статуквото), техническият фалит ще се превърне в правно-счетоводен. Някой трябва да плати сметката. И това е българският данъкоплатец. Общо над 12 млрд. лева трябва да извади бюджетът, за да ребалансира енергосистемата. Или да вземе огромен външен заем, което е самоубийствен ход.
А може би целта на занятието е друга: фалит на НЕК и последваща приватизация по принуда и при договорени условия, т.е. без насрещни пари. При което материалните активи над 12 милиарда евро ще преминат в ръцете на....познайте кой?

Заключение

ДКЕВР и неговите надзорници започнаха война на всички фронтове - срещу ЕРП-тата, производителите на зелена енергия, синдикатите, чуждестранните инвеститори и консултанти. Настроиха ЕК срещу себе си и българската държава. Провокираха критики в европейските медии. Дадоха повод за съгласувана интервенция на чуждестранните посланици. Поражението е въпрос на време. Затова първата стъпка, която следва да направи едно правителство, ръководещо се от чувството за разум и следвайки икономическата логика, е да закрие генератора на енергийния хаос ДКЕВР, а на негово място да се създаде НКЕВР - Независима комисия за енергийно и водно регулиране - като реално автономен орган, без партийни квоти в него, с паритетно участие на независими експерти и представители на потребителите. Това ще успокои страстите и ще предостави технологично време за диалог, преговори и възстановяване на индустриалния мир. Едва тогава в средносрочен план изпълнителната власт може да приложи нова, антикризисна енергийна стратегия. Вариант на такъв документ, подготвен от експертна група, вече е предоставен на МИЕ. Защо се бави МС с публичното му обсъждане? Готови сме да участваме!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай