Петък,

Вотът задължителен, за да не бъде купен

От: Failed to load user -
899
Вотът задължителен, за да не бъде купен
A
A
A

За пореден път и на тези избори станахме свидетели на скандали с летящи бригади от застъпници, на съмнителни улични банкети насред ромските - а и не само ромски - махали и на взаимните обвинения между партиите в купуване на гласове.

Мащабите на тази карикатура на принципа на всеобщото избирателно право стават все по-застрашителни. И компрометират самата идея на демокрацията. За съжаление, до урните обикновено не отиват по-образованата част от гласоподавателите. Хора, следили или дори активно участвали в политическия живот в първите години след 1989 г., но напълно разочаровани от крайния резултат.

Сигурно имат право. Но негласуването не е начин да се променят нещата. Защото най-лесно е да кажеш: "Всички са маскари", и да отидеш за гъби в деня на вота. И по този начин да оставиш съдбините на държавата на тези, които избират цифрата на бюлетината според цифрата, отбелязана върху дадената им банкнота.

Да не се гласува в древна Атина е било политическо престъпление. И отклонилият се от гражданския си дълг е бил лишаван от атинско поданство. Сигурно затова и в днешна Гърция, а и в някои други европейски страни гласуването е задължително.

Май че се налага и ние да се върнем към древна Атина. Или по-точно към днешна Гърция. Не че това е панацея за всички проблеми на политическа корупция. Но привържениците на задължителния вот са все пак прави. Едно такова решение, от една страна, до известна степен, би обезсмислило купуването на гласове. А от друга - в значителна степен би ги затруднило - просто защото средствата за това ще станат твърде големи.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички