Вицетата като буфери в кабинета

Вицетата като буфери в кабинета | StandartNews.com

Министрите на реформаторите може да се окажат първите бушони

Мира Радева, социолог

Новият кабинет не е особено долюбван и от самия мандатоносител ГЕРБ, и лично от Бойко Борисов. Причината е, че в партията победител разчитаха на много по-добър резултат на изборите. Надяваха се на 121 депутати и затова след 5 октомври в ГЕРБ бяха много притеснени и умълчани. Трябва да се оценят усилията на преговорния екип, който в крайна сметка успя да конструира правителство.

Ситуацията е много неудобна за новите управляващи, защото те нямат полезен ход. Но като цяло загуби ще се калкулират от цялата политическа класа. Все пак ГЕРБ запазиха достойнство и с цената на много компромиси успяха да сглобят кабинет. Най-големи компромиси бяха направени спрямо Реформаторския блок. При положение че имат четири пъти по-малко депутати от ГЕРБ, реформаторите получават една трета от министерските кресла и един вицепремиерски пост. На пръв поглед това е много голям успех за Блока, тъй като тази формация не е много стабилна, има сериозни вътрешни противоречия, а освен това не е утвърдена.

Реформаторският блок обаче с една ентусиазирана амбиция са се нагърбили с изключително тежки постове, за които не знам дали имат необходимата подготовка и психична устойчивост. Доста смущаващ е фактът, че всички най-болезнени обществени въпроси са оставени в ръцете на реформаторите - съдебната система, здравеопазването, образованието. Дано тяхната амбиция да консумират максимума от предоставените им възможности не им изиграе лоша шега. Поведението на ГЕРБ да им даде всички министерства, които са си поискали, може би не е толкова глупаво. Ако реформите в тежките сектори претърпят провал, ГЕРБ все пак ще останат с потенциал за втори кабинет с друга конфигурация, например с БСП. При това Борисов ще разполага с много удобно извинение: "Имахте всички възможности". От друга страна, всички министри са силно зависими от финансовия министър Владислав Горанов, който е на ГЕРБ. Вероятно реформаторите ще търпят редица упреци, без да имат инструменти за решаване на проблемите.

Включването на АБВ не е изненадващо. Те са удобен партньор, тъй като отношенията между Борисов и Георги Първанов винаги са били много добри. Според мен Борисов ще се оттегли публично и ще остави всичко в ръцете на вицепремиерите си и най-вече на Румяна Бъчварова и Томислав Дончев. При тези сложни отношения между и вътре в партиите изключително голяма отговорност ще носи Бъчварова. Тя е уникално дипломатичен човек и е далновиден ход на Борисов да я постави начело. Добро попадение е и изборът на Ивайло Калфин - също дипломатичен и добре подготвен политик.
Четвъртият вицепремиер - Меглена Кунева, също е дипломат, но за съжаление не успява да повлияе на Реформаторския блок в позитивен дух и не се знае дали ще съумее да контролира техните министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай