Уолстрийт пада тежко. Най-накрая!

Уолстрийт пада тежко. Най-накрая! | StandartNews.com

Световните капиталови пазари губят почва вече четвърти ден, като вторник по обед 4 трилиона долара се изпариха от рекордните стойности, достигнати само преди една седмица.

Индексите Дау Джонс и SP500 паднаха със 4.6 и 4.1% в понеделник, което беше техният най-лош резултат от август 2011 г. Това беше и най-големият дневен спад на "Дау Джонс" за всички времена. Европейският регионален индекс STOXX 600 спадна най-много за последните 6 месеца. Напрежението се отрази върху търговската активност, като почти 90% от средния дневен търговски оборот на германския DAX се изтъргува до 10.30 часа сутринта. Движенията на пазарите в Азия копираха останалия свят – японският Nikkei изгуби 4.7% /4- месечно дъно/, Хонгконгският Hang Seng спадна с 4.2%.

Включително

Българската фондова борса към вторник по обяд губеше около 2.75%

„Официалният" импулс за резките разпродажби на акциите по световните пазари беше силното повишение на доходността на американските държавни книжа от миналата седмица, след като данни удостоверяваха устойчиво повишение на заплатите в американската икономика и то с бързина, най-голяма от 2009 г. насам. Парадоксално, но факт - добрите данни накараха инвеститорите да повярват в потенциалното и скорошно увеличение на лихвенните нива. Много често се нуждаем от обяснение, колкото и да е абсурдно. Факт е обаче, че Федералният резерв твърдо заявявше вече втора година, че

програмата за количествени улеснения /неограничено печатане на пари/ спира

И ще сме свидетели на обратен тренд на увеличение на лихвите и намаляване на средствата в обращение. Такова развитие ще бъде болезнено за капиталовите пазари, които през последните 8 години „се наслаждаваха" на неограничените парични стимули от страна на централните банки. Може би за това инвеститорите не искаха да приемат на 100% тези заявки на Централната банка.

В резултат всички инструменти, които измерват волатилност, скочиха, което е

ясен индикатор за напрежение и увеличен риск

Възможно е да сме свидетели и на промяна на тренда при държавните ценни книги, които се радваха дълго време на много високи цени и ниска доходност.

Инвеститорите продължиха да търсят намаляване на риска и да затварят и други позиции в разнородни активи.  Петролът също спадна с 0.4% дневно. Така модерната разпродажба на долари срещу евро и други валути от последната една година също намали темпо.

Като цяло

считам наблюдаващите спадове за здравословни, дори закъснели

Не трябва да забравяме, че американските капиталови пазари се радват на възходящи цени през последните 7 години, а 2017-а беше рекордна във всички отношения. Редица финансови инструменти поскъпнаха в пъти спрямо разумни финансови съотношения и тяхната базова фундаментална стойност. Ето защо: без паника, „американската мечта" на бързи и лесни печалби има нужда от малко почивка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай