Скелетът "Белене"

Ако някой иска и има пари да строи "Втора атомна", нека започва

Скелетът "Белене" | StandartNews.com

"Ще строим АЕЦ "Белене"". "Спираме проекта"". "Няма пари за "Белене"". "Появи се инвеститор". "Белене" във фризера". "Втора Атомна възкръсва".

Откакто Симеон Сакскобургготски тръгна да размразява проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", ни втръсна да четем и слушаме заглавия от този тип.

Кой знае, ако Бомарше беше наш съвременник - дали вместо "Севилския бръснар" нямаше да напише "Белене" тук, "Белене" - там!

Ето и лидерът на БСП пак измъкна скелета на АЕЦ "Белене".

Той логично заяви, че към проекта трябва да се подхожда прагматично, но веднага странно го обвърза с някакво решение, което трябвало да вземе обществото ни "дали има нужда от ядрена енергетика". Та обществото ни е казало "Да" на ядрената енергетика (независимо дали това е станало доброзорно) още в средата на 60-те години на миналия век. И както неведнъж коментирах - няма нито един енергетик, още по-малко - политик, който да може логически да обвърже бъдещето на ядрената енергетика у нас единствено с проекта "Белене". Няма! Защото развитието й зависи преди всичко от удължаването на срока на експлоатация на V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй", отколкото от проекти като "Белене" или изграждането на VII блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". И причината за това е проста - вместо да гоним дивото, по-добре е да се погрижим за питомното, нали?!

Друга новина от вчера е,че към британската банка консултант по проекта HSBC е подадена невярна начална информация. Срокът на гаранцията за "Белене" е 40 години, а на банката било съобщено, че е 20, което променило икономическите параметри.

Дори и така да е, това не прави проектът "Белене" повече необходим на българската енергетика. Защото всички видяхме, че няма какво да правим произведения ток дори от наличните към момента мощности. Следва въпросът кой ще търси пазар на допълнителните 2000 МВт, ако проектът някой ден бъде реализиран, независимо на каква цена.
Всъщност, отговорът е ясен - инвеститорът. Може. Само че всичките негативи от една нова ядрена мощност ще остават у нас, нали така!

Едно е безспорно - към казуса "Белене" трябва да се подходи прагматично. Затова нека по примера на героя на Даниел Дефо Робинзон Крузо отпреди 300 години - експертите да разделят страницата на две части, като напишат на лявата "Добро", а на дясната "Лошо" и да оценят обективно всичките параметри на проекта "Белене".

След което да решат какво да правят.

Тъй като няколко десетки пъти досега съм анализирал и коментирал всички "за" и "против" проекта, тук няма да губя отново времето на читателите за някакви си сметки. Който има мерак, да отвори интернет и да чете!
Само ще кажа, че вече е крайно време политиците да не ни пълнят главите с въпроси като АЕЦ "Белене"!
Имаме си достатъчно проблеми и без това!

Защото казусът "Белене" може да се реши съвсем просто: ако има частен инвеститор, който иска да строи един или два хилядника на площадката на "Белене", но без изобщо да ни занимава колко ще му струва проектът, нито пък да натиска държавата да сключи дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията от нея по подобие на договорите "ала Костов" от двата ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток" - нека заповяда.

Независимо дали този инвеститор е руски, американски или Бог знае какъв. Щом има пари - нека строи. Нека ангажира наши експерти и строители, за да живне регионът край Белене.

Наистина вече е крайно време картата "Белене" да не бъде размахвана в българо-руските отношения - било то икономически или политически. България и Русия имат стабилни връзки във всички аспекти - включително и човешки, повече от 11 века, и няма да ги нарушат заради които и да е родни политици.

Затова който иска да строи "Белене" - нека я строи. А ако няма такъв - нека повече не ни занимават с този изкуствен въпрос!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай