Шефът на "Уестингхаус" не си тръгна с пълна кошница

Шефът на "Уестингхаус" не си тръгна с пълна кошница | StandartNews.com

Ще има VII блок, щом политиците спрат да хвърлят камъни

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

У нас е очевидно, че всичко, свързано с големите инвестиционни проекти, е предимно политика, геополитика и най-накрая икономика. Основният проблем обаче е, че през последните няколко години големите инвестиционни проекти в енергетиката не са на основата на общонационален консенсус. А са място за остър политически сблъсък, който допълнително се модулира и от геополитически фактори. Шефът на "Уестингхаус" Дани Родерик е загрижен за състоянието на проекта за VII блок в АЕЦ "Козлодуй". Защото има една пътна карта, която вече започва да буксува заради промяната на политическата ситуация в страната.

Ако погледнем чл. 45 на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, ще видим, че доста неща трябва да бъдат извършени преди правителството да вземе окончателното решение. Кабинетът на Пламен Орешарски нямаше основание да приложи този член, защото не бяха изпълнени редица условия. Най-важното е, че реално няма одобрена Оценка за въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за VII блок. Така че това

правителство е взело много важното решение да не вземе решение

По-скоро посещението на Дани Родерик в София е да се ориентира докъде сме стигнали. Защото отговорността пада върху него. Между другото има няколко проекта, в които той се е провалил. И ако пак го направи, може би това ще бъде и край на неговата кариера.

Що се касае до това на каква фаза сме, ние реално сме доникъде. Има едно предложение за подписване на акционерно споразумение, т.е. да се структурира компанията. Но това не означава, че се вземат решения за самото строителство. Т.е. от подписването на това акционерно споразумение до евентуалната реализация на проекта има страшно много стъпки. Например първоначалната идея беше, че "Уестингхаус" изцяло ще финансира проекта. След това 30% участие трябваше да има "Тошиба". След това "Тошиба" прехвърли отговорността към "Уестингхаус", а след това "Уестингхаус" потвърди участие с 30%. Но по същество това 30% е стоков кредит. Т.е. оборудване, което ще достави американската компания. А останалите 70%? И се питам при тази "блестяща" икономическа ситуация как може държавата да издаде банкова гаранция и да търси кредитен ресурс по този дългосрочен проект? Малко е съмнително. Така че в момента не вярвам Родерик да се е върнал в САЩ с пълна кошница.

По-скоро с леко разочарование или евентуално с някакви очаквания, които не е ясно как ще се потвърдят. Защото ни предстоят много тежки решения. Първо, служебно правителство, след това дали след 5 октомври ще може да се създаде коалиционен или еднопартиен кабинет - никой не знае.

Влизаме в тежка политическа спирала

която силно влияе на икономическия климат. Аз лично не съм оптимист за скорошно решаване на този голям проект. И моето предложение беше за всички големи проекти да има сериозен политически консенсус. Докато той не бъде постигнат, нищо няма да се случи - нито "Белене", нито VII блок, нито "Южен поток". Крайно време е политиците да преминат във втората фаза и да престанат да хвърлят камъни, а да започнат да събират камъни. Докато политиците не седнат на масата да се разберат, ние нямаме шанс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай