Попиванов: Евровотът няма да е ясен преди април

Борис Попиванов, политолог, институт "Иван Хаджийски"

Попиванов: Евровотът няма да е ясен преди април | StandartNews.com

Мисля, че е още доста рано, за да говорим за точния електорален потенциал на АБВ. Твърде скоро след заявката на Първанов се появиха тези цифри от порядъка на 7,2% от гласовете на евровота. Освен това твърде много събития ни предстоят през следващите месеци. Не трябва да превръщаме в евродепутатски мандати данните от социологическите проучвания и да говорим кой ще има два, кой - три, кой - пет, и т.н. Защото това ще може да се види не и преди края на март и началото на април, когато вече ясно се очертае предизборната ситуация.

Тогава ще се ясни и листите, които са не по-малко важни. Защото въпросът не се състои само в партийни предпочитания, а и кои ще бъдат водачите и кои от тях имат шанс за място в Европарламента. Разпределението на евродепутатските мандати у нас зависи от много неща. Едното от тях и то с централно значение е дали заявката на АБВ ще подейства силно мобилизиращо на БСП, за да съберат социалистите избирателите си, които досега са имали известни разочарования, и да покажат, че когато са поставени пред заплаха отвътре, могат да постигнат много, или, напротив, това ще доведе до ерозия на червения електорат и силно колебание. Възможно е по принцип АБВ да отцепи гласове от БСП, но според мен това става все по-малко вероятно. Силната "анти-БПС" риторика на основните фигури в АБВ - Ивайло Калфин и Георги Първанов, по-скоро би отблъснала колебаещите се избиратели. Защото те не просто говорят против ръководството на соцпартията, а се изказват все повече за БСП като цяло - за нейното присъствие, резултати и възможности. АБВ може да разчита основно на избиратели, на които подхожда самият профил на Първанов като авторитет, който успява да въплъщава в себе си идеите за диалог, национално съгласие и спасение, за обединяване на нацията и политическия елит около приоритети. Можем да наречем тези избиратели патриотичен тип, но те не са електорат на БСП. На соцпартията й трябва позитивна кампания, в която да се занимава със своя основен политически опонент ГЕРБ, а не да затъва във вътрешни битки с АБВ.

При Реформаторския блок има голяма неизвестна, свързана с подредбата на листата му. Въпросът е дали тези политически сили, чиито представители не са на предни места в листата, ще се активизират на евровота. Защото РБ има достатъчен електорат за влизане в Европарламента, но ако той бъде мобилизиран. "България без цензура" показва стабилно, на моменти агресивно присъствие, което би могло да им спечели евродепутатско място. Но ако при тази мащабна и медиийна заявка това не се случи, то шансовете на партията на Бареков рязко ще се сринат. Разцепление при националистическия вот става все по-малко вероятно, защото НФСБ от няколко месеца не успява нито да диктува обществения ред, нито да се наложи по някакъв начин. Така че не виждам при тях движение нагоре, но всичко зависи от поведението на "Атака" и способността й да се справя добре със сложните си маневри. По-скоро смятам, че резултатите на партията на Сидеров ще се повишат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай