Нужна е крачка назад за съдебната реформа

Нужна е крачка назад за съдебната реформа | StandartNews.com

Широко дискутираната в последните месеци съдебна реформа е пред очевиден и пълен провал, а опитите тя да се афишира като единственото спасение за съдебната ни система са смехотворни и вече не звучат сериозно. Липсва единодействие, няма го необходимото съгласие.

Готвените промени в Конституцията, като например намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и забраната за тайно гласуване в единствения кадрови орган на Темида, грубо и недопустимо погазват конституционно прогласената и отстоявана през годините независимост на съдебната власт и цялата съдебна система. Наскоро проведената кръгла маса, посветена на конституционната реформа, показа непреодолими и твърде сериозни противоречия между всички парламентарно представени политически сили относно същността и начина на провеждането й, както и невъзможност към този момент да се намери изход и консенсус.

Дискусията бе разгорещена и като цяло смислена, но правосъдният министър бе остро критикуван, при това със солидни аргументи. Наложи се убеждението, че ако се реализира в този си вид, така наречената съдебна реформа ще блокира съдебната власт и ще й нанесе непоправими щети, като я превърне в политически зависима и трайно неефективно работеща. Опит за конструктивен дух внесе главният прокурор, който показа от началото на своя мандат, че над всичко трябва да стои законът и неговите предписания. От предлаганата реформа ще бъдат ощетени всички български граждани, а липсата на правосъдие ще повлече след себе си истински хаос. Доказани експерти в областта на конституционното право предупредиха, че скъсяването на мандата на ВСС "влиза в противоречие с Конституцията" и е напълно възможно оттук насетне всяко Народно събрание да избира "свой Висш съдебен съвет". С цената на нищо това не трябва да се допуска. Вече стана ясно, че фундаментално е сгрешена стратегията за реформиране, поради което е необходима крачка назад, вслушване в гласа на експертите и незабавно търсене на консенсус. Не е целесъобразно и демократично да отпадне тайното гласуване във Висшия съдебен съвет, то изразява свободата и независимостта на всяко волеизявление.

Съдебната власт в настоящия момент няма нужда от набързо прокарани експерименти. Управляващите не трябва и да си помислят за възможността да я подчинят на своите теснопартийни интереси. Политиците са длъжни да замълчат, ако искат да чуят гласа на експертите. Диалогът трябва да продължи, но смислено, реално и отговорно, за да се достигне до най-ефективните решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай