Ну, погоди, Банев!

Тарикатът на прехода съсипа куп заводи и излъга хиляди работници, но винаги остава недосегаем

Ну, погоди, Банев! | StandartNews.com

Пази, Боже, комсомолец да стане капиталист !

Казали са го хиляди работници, имала малшанса да се трудят за Николай Банев. Пръскащ лукс и
арогантност богаташ, вече години наред с постоянно присъствие в родния хайлайф.

Тези дни обаче се оказа в окото на бурята заради класическата измама с източването на завод "Полимери" в Девня. След като докара до фалит предприятието и го продаде за скрап, той остави цъкаща екобомба със складирани тонове отрови. А сметката от 15 млн. лева за обезвреждането им завеща на държавата, в смисъл на всички нас, данъкоплатците.

Но това е само върхът на айсберга от далавери на бившия инструктор в Окръжния комитет на Комсомола в Хасково. Тръгнал от заводска организация, за да стигне до Централния комитет на ДКМС.

Чудно е, че чак сега се вдигна шум каква нагла кражба е извършвана

през годините на прехода у нас. Голямата драма на България е, че схемата с "Полимери" е масовият модел на т. нар. комсомолски бизнес. Глезените деца на партията майка получиха без пари или срещу жълти стотинки най-успешните предприятия, без да имат грам идея как да ги стопанисват или развиват. Но и без да им пука за бизнеса и работниците, които са получили наготово.

Голямото разграбване започна още с масовата приватизация. "Дайте си боновите книжки, ще ви плащаме дивиденти, а веднага получавате две кила брашно и маратонки". Така звучи популярна оферта в гладните години в началото на 90-те.

С този евтин трик бяха взети боновете на милиони българи. А след това "бизнесмените" докопаха и най-апетитните компании.

Сред най-дейните герои на новото време беше и Николай Банев. Основаният от него през 1990 г. фонд „АКБ Форес" (по-късно „АКБ Форес – Българска инвестиционна група" АД) притежаваше акции и дялове в повече от 130 търговски дружества на територията на България, Русия, Швейцария, Холандия и Македония. В един момент крачещият смело напред с обувки от крокодилска кожа "Господин Приватизация"

имаше състояние, което се оценяваше на близо милиард лева

Чрез фонда Банев придоби дялове в дружества като "Декотекс" - Сливен, "Елма" - Троян, "Изида", "Полимери" - Девня и др.

Сложи ръка и на курорта "Русалка", една от перлите на Северното Черноморие в годините на соца.

След големия възход обаче неизбежно започна и голямото падение. Придобитите на кило предприятия на Банев започнаха да фалират един след друг, досущ като спукани балони.

Комсомолецът капиталист постоянно се забъркваше в скандали. Той и свитата му бяха обвинени за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Застрояването на защитената област Иракли и съсипването на футболен клуб "Берое" също лежат на неговата съвест.

Заведените срещу Банев дела за неизплатени заплати на работници и служители във многобройните му фирми са като лавина, която продължава да расте.

И напук на всички свои жертви милионерът продължава да води бляскав светски живот, да демонстрира луксозни лимузини, яхти и съпруги.

Просто Банев се оказа недосегаем за възмездието.

Темида се оказа твърде немощна, а държавата твърде милостива към него

Също като в любимия на милионера съветски анимационен филм "Ну, погоди !", в който заекът винаги се измъква от лапите на лошия вълк.

Въпросът е кой осигури тази шапка невидимка за греховете на комсомолеца с китара, който стана емблема на капитализма с нечовешко лице у нас.

Сега Банев отново е на прицел. Времето ще покаже дали пак ще се измъкне и всичко ще продължи според валидната за родните ширини повече от всеки закон поговорка: "Всяко чудо за три дни".

Или пък "случаят Банев" ще стане първата обеца на ухото на цялата шайка тарикати на прехода. А те са много. И всички ги знаят, но пък и винаги им се разминава. Времето е с тях и с всеки следващ ден отмива вината им по давност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай