Сряда,

Ну, погоди, Банев!

От: Администратор -
Ну, погоди, Банев!
A
A
A

Пази, Боже, комсомолец да стане капиталист !

Казали са го хиляди работници, имала малшанса да се трудят за Николай Банев. Пръскащ лукс и
арогантност богаташ, вече години наред с постоянно присъствие в родния хайлайф.

Тези дни обаче се оказа в окото на бурята заради класическата измама с източването на завод "Полимери" в Девня. След като докара до фалит предприятието и го продаде за скрап, той остави цъкаща екобомба със складирани тонове отрови. А сметката от 15 млн. лева за обезвреждането им завеща на държавата, в смисъл на всички нас, данъкоплатците.

Но това е само върхът на айсберга от далавери на бившия инструктор в Окръжния комитет на Комсомола в Хасково. Тръгнал от заводска организация, за да стигне до Централния комитет на ДКМС.

Чудно е, че чак сега се вдигна шум каква нагла кражба е извършвана

през годините на прехода у нас. Голямата драма на България е, че схемата с "Полимери" е масовият модел на т. нар. комсомолски бизнес. Глезените деца на партията майка получиха без пари или срещу жълти стотинки най-успешните предприятия, без да имат грам идея как да ги стопанисват или развиват. Но и без да им пука за бизнеса и работниците, които са получили наготово.

Голямото разграбване започна още с масовата приватизация. "Дайте си боновите книжки, ще ви плащаме дивиденти, а веднага получавате две кила брашно и маратонки". Така звучи популярна оферта в гладните години в началото на 90-те.

С този евтин трик бяха взети боновете на милиони българи. А след това "бизнесмените" докопаха и най-апетитните компании.

Сред най-дейните герои на новото време беше и Николай Банев. Основаният от него през 1990 г. фонд „АКБ Форес" (по-късно „АКБ Форес – Българска инвестиционна група" АД) притежаваше акции и дялове в повече от 130 търговски дружества на територията на България, Русия, Швейцария, Холандия и Македония. В един момент крачещият смело напред с обувки от крокодилска кожа "Господин Приватизация"

имаше състояние, което се оценяваше на близо милиард лева

Чрез фонда Банев придоби дялове в дружества като "Декотекс" - Сливен, "Елма" - Троян, "Изида", "Полимери" - Девня и др.

Сложи ръка и на курорта "Русалка", една от перлите на Северното Черноморие в годините на соца.

След големия възход обаче неизбежно започна и голямото падение. Придобитите на кило предприятия на Банев започнаха да фалират един след друг, досущ като спукани балони.

Комсомолецът капиталист постоянно се забъркваше в скандали. Той и свитата му бяха обвинени за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Застрояването на защитената област Иракли и съсипването на футболен клуб "Берое" също лежат на неговата съвест.

Заведените срещу Банев дела за неизплатени заплати на работници и служители във многобройните му фирми са като лавина, която продължава да расте.

И напук на всички свои жертви милионерът продължава да води бляскав светски живот, да демонстрира луксозни лимузини, яхти и съпруги.

Просто Банев се оказа недосегаем за възмездието.

Темида се оказа твърде немощна, а държавата твърде милостива към него

Също като в любимия на милионера съветски анимационен филм "Ну, погоди !", в който заекът винаги се измъква от лапите на лошия вълк.

Въпросът е кой осигури тази шапка невидимка за греховете на комсомолеца с китара, който стана емблема на капитализма с нечовешко лице у нас.

Сега Банев отново е на прицел. Времето ще покаже дали пак ще се измъкне и всичко ще продължи според валидната за родните ширини повече от всеки закон поговорка: "Всяко чудо за три дни".

Или пък "случаят Банев" ще стане първата обеца на ухото на цялата шайка тарикати на прехода. А те са много. И всички ги знаят, но пък и винаги им се разминава. Времето е с тях и с всеки следващ ден отмива вината им по давност.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички