Новият кабинет да е с по-къс мандат

Новият кабинет да е с по-къс мандат | StandartNews.com

Юлий Павлов, социолог

Няма забавяне при съставянето на ново правителство, защото официалните резултати бяха обявени тези дни. Не можем да очакваме, че тези преговори ще завършат скоро при толкова сложна ситуация. В крайна сметка хората, въпреки декларираните от мнозина преди това настроения срещу политическата класа, вкараха в парламента всички стари муцуни. Има много противоречиви програми, несъвместими личностни отношения и т.н. И по тази причина сега ще трябва да се водят много сложни преговори. Проблеми възникнаха дори при политическите сили, които имат сродни програми, каквито са ГЕРБ и Реформаторският блок. От страна на по-малката коалиция, която е 4 пъти по-малка от партията на Борисов, се поставят абсурдни условия. Едва вчера част от тях бяха оттеглени. Освен това тези две политически сили нямат достатъчно депутати, за да направят мнозинство. Те трябва да привлекат и трета.

Брюксел няма да гледа с много добро око на включването на една откровено националистическа сила като Патриотичния фронт в едно бъдещо коалиционно правителство с участието на ГЕРБ и РБ. Все пак коалицията от тези три сили е единствената, която не е забранена. По ред причини нито БСП, нито ДПС могат да участват в управлението на страната. За "Атака" и "България без цензура" - да не говорим.

Една коалиция ГЕРБ, РБ и ПФ обаче няма да е стабилна. Тя ще се крепи на много крехки компромиси. Затова трябва да се помисли дали да не й бъде сложен един ограничен хоризонт във времето. Това си заслужава да бъде обсъдено и да бъде важен елемент от преговорите. Дали да не се сложи хоризонт догодина до местните избори, който съвпада с 300 дни толеранс на ДПС или пък да се направи по-амбициозна програма до 2016 г., т.е. до президентските избори. Но ще бъде трудно на една такава коалиция да издържи цял мандат. Би имало прекалено много несъвместимости в един такъв кабинет плюс резервите на Европа към една националистическа формация, участник в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай