Новите играчи ще прекроят парламента

Новите играчи ще прекроят парламента | StandartNews.com

ГЕРБ пак ще е първа сила, интригата са Марешки и Слави

Проф. Михаил Константинов, изборен експерт

Очевидно ще има предсрочни парламентарни избори. Пред държавата обаче предстоят няколко суперважни задачи - да се приеме бюджет 2017, да се промени избирателната система и да се подготвим за председателството на ЕС.

Ако нищо не се случи с бюджета, започваме да ползваме по 1/12 от стария. Новият проектобюджет обаче е с 3 млрд. лв. по-висок.

Ако не бъде приет, започваме да губим по 250- 300 млн. на месец. А това са пари за инвестиции, за армията, за социални нужди и т.н.

Предстои на 1 декември 2018 г. България да поеме председателството на ЕС, едно събитие, което се случва на 15 години. В този случай това събитие е изключително критично, след 13 месеца съюзът ще бъде нещо съвсем различно. Предстоят избори в 12 държави, членки на ЕС, включително избори за президент в Австрия, парламентарни избори във Франция, Германия и на още няколко места. Тази вълна дето удари България, преди няколко дни удари Щатите, съвсем скоро ще друсне и Европа. А това си е цунами от най-чист вид. България поема изключително критична роля в този случай.

От референдума стана ясно, че хората искат мажоритарна система у нас, а такава промяна не става от днес за утре. Какво правим при мажоритарна система с районите в чужбина? Как правим районирането. Какво прави парламентът? В момента не ми е ясно дали парламентът изобщо е работоспособен. Значи от утре, вместо да си седнем на задника да бачкаме, започва нова вълна на политическа нестабилност.

Но вотът на българския народ трябва да бъде уважаван. Това, което се случи навсякъде по света, се случи и у нас. Хората искат промяна, защото им е писнало. Няма значение вече кой какво е направил или не е направил. Видя се, че като се съберат традиционните партии, остават под 50 на сто от всички гласували.

Политически кризи се решават по два начина - с калашници и с избори. Дай, боже, да ги решим с бюлетини. Изборите имат една единствена функция. Тя е трансфер на властта и решаване на кризите. Предсрочните избори обаче не могат да станат преди 4-5 месеца.

След тях ГЕРБ ще си остане най-голямата партия. БСП ще има малко повече депутати. Обединените патриоти показват много по-добър резултат и ще увеличат квотата си. Ще се появят обаче много нови играчи. Веселин Марешки събра над 10% сега, Слави Трифонов, ако направи партия, също ще е фактор. Чакат ни интересни времена, което според китайците не е много за препоръчване. При евентуални мажоритарни избори ще има ляв блок, десен блок плюс регионален блок или напълно неясно поведение около патриоти и играчи като Марешки и Слави Трифонов.

Записа Антония Кюмюрджиева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай