Не се втурвайте да купувате долари

Не се втурвайте да купувате долари | StandartNews.com

Вносът на китайски, американски и руски стоки става неизгоден, печалбите от житото ни скачат

Въпросът как ще се отрази поскъпването на щатския долар на световните финансови пазари, и на българската икономика в частност, е възниквал хиляди пъти и получава винаги един и същи отговор. Това е един от валутните курсове и има съответните механизми, с които се регулира международната търговия и световните финансови отношения. Това движение на валутните курсове стимулира износа от Европейския съюз. Счита се, че това повишение на износа е един от механизмите, който подпомага възстановяването на баланса между валутите. При увеличаване на износа на еврозоната се очаква в един момент да се постигне баланс между валутите, тъй като се увеличава притокът на чуждестранна валута в еврозоната. Механизмът не е толкова прост, за да се обясни с няколко думи, но общо взето, за това става дума. То и затова се прави - стимулира се икономиката в еврозоната чрез тази политика на поевтиняване на еврото.

Европейската централна банка очакваше това вдигане на лихвите в САЩ и миналата седмица обяви продължаване на политиката на снабдяване на пазара в еврозоната с евтини пари. Последици от поскъпването на долара ще има, но няма как да преразкажа половината финансова теория в няколко думи. Последиците, които касаят България, са свързани с това, че

българският износ към страните от доларовата зона става по-изгоден

от днес. Той дори вече е по-изгоден. Дали обаче ще може да се реализира или не това предимство, не мога да кажа. Сред последиците за нас е и това, че вносът на китайски стоки става по-неизгоден, както и този на всякакви американски и руски стоки. Петролът става относително по-скъп, но от друга страна има и противодействащ фактор, тъй като той е на исторически най-ниското си ниво от години назад. Последиците са много и те настъпват веднага. Това означава и че нашите зърнопроизводители ще вземат повече пари за износа на зърно, тъй като той, като всяка борсова стока, минава през съответните световни пазари и разплащанията са базирани на договорни сили. Така че в резултат от поскъпването на долара и поевтиняването на еврото родните зърнопроизводители ще вземат много повече левове. Разбира се, ще настъпи разместване на световните капиталови потоци. Естествено е

да се предпочитат вложения в долари

тъй като доларът носи лихва, а еврото - загуба. Всички тези последствия ще настъпят, но от тях има и обратно въздействие, тъй като ще нарасне търсенето на долари. Но пък в бъдеще при обратното движение ще се увеличи търсенето и на еврото, когато някой ден тези пари тръгнат да се репатрират обратно. Не съветвам хората да последват призивите да купуват долари и да продават еврото си. Всеки би трябвало да си направи сметката и да държи спестяванията си във валутата, която харчи. Тъй като при нас основната част от разходите са предимно в левове, това би било едно безкрайно необмислено поведение, след което хората ще пропищят. Така, както пропищяха онези, които си взеха кредити в швейцарски франкове. Огромна и груба грешка! Отдавна се очакваше да настъпи поскъпването на щатския долар. Не мисля, че то ще продължи и догодина.

Принципът винаги е, че се купуват очакванията, а се продават фактите

След като очакваното отдавна увеличение на лихвите вече е настъпило, от този момент нататък по-скоро очаквам насищане на този процес и връщане обратно. Според мен пазарът твърде надцени ефекта на това покачване на лихвите и сега ще има обратното действие, винаги така се получава.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай