Не е време за баланс между свободата и сигурността

Не е време за баланс между свободата и сигурността | StandartNews.com

Имаме нужда от политически лидери, които да стоят здраво на земята

Вицепрезидентът Маргарита Попова произнесе реч при откриването на международна конференция на тема за баланса между основните права на гражданите и националната сигурност в съвременния свят, организирана в резиденция "Бояна" по случай 25-годишнината от създаването на Конституционния съд. Предлагаме акцентите от нея.

Днес имаме нужда от политически лидер, който да защитава политическата стабилност на страната, от която зависят и свободата и сигурността. Политическата система се нуждае от стабилност, за да има и едното и другото. Само, че днес, в този свят и в този ден, въпросът съвсем не е за баланс между сигурността и свободата. Тези неща ги знаем, ние работим с тях вече четвърт век. Въпросът днес е да кажем, че всичко това, което се случва, множеството огнища на напрежение, гладът, бедността, насилието, които станаха съпътстващи в нашия живот от сутрин до вечер, изискват да си кажем, че трябва да стъпим здраво на земята и да си кажем защо стигнахме дотук, кои са причините, кой и как е в състояние да ги отстрани. И веднага искам да кажа, че една държава - сама, нито една блокова структура - сама - не може да се справи днес с предизвикателствата и с ужасите, които всеки ден изпитваме, за които чуваме новини - непрекъснати радикализации, екстремизми, които стоят в предверието...

И когато има толкова тежък живот и толкова много предизвикателства и заплахи, можем ли ние спокойно да говорим за баланс между свободата и сигурността? Това е хубав въпрос и за един Конституционен съд, но в един по-друг живот. Днес имаме нужда от политически лидери и от политическа система, които да са в състояние, когато се наложи, макар и като временна мярка, да кажат, че имаме нужда да засилим мерките за сигурността, за да гарантираме свободата и правата на гражданите. Това ни се иска днес - във високопрофесионални дискусии ясно и категорично да прозвучи. Иначе ние 25 години продължаваме да говорим за права и свободи, народиха се много неправителствени организации, харчат се планини от финансови средства за конференции, които са се посветили на правата и на свободите, и някак си плахо и със страх говорим, че днешният напрегнат свят изисква малко повече професионална мисъл за защита на правата и на свободите чрез укрепване на националната сигурност на върха, на която да застанат просветени лидери, можещи и знаещи, хора, които да гледат във всички посоки на този свят и за които да е ясно, че нито една държава сама със своята национална сигурност, нито една блокова структура, не могат да се справят с предизвикателствата на днешния ден. За мен е особено приятно, че наши гости днес са толкова много делегати от различни страни, и от различни блокове, различни структури. Престъпността и нарушенията на правата и свободите на гражданите нямат граница, те преливат от държава в държава и от континент в континент. И ако ние, всички заедно, не застанем като щит, като стена срещу тези предизвикателства, нито институции, нито политическа система, нищо няма да бъде в състояние да защити правата и свободите на гражданите на света, не на една или на друга държава. Това е въпросът днес - политическа система - здрава и стабилна, лидери, които гледат напред в бъдещето, широко скроени, образовани с висока култура и които не гледат света с капаци, както казваме ние. Светът е широк и нашият поглед трябва да бъде широк, трябва да бъде изпълнен с кураж. Имаме нужда от политически лидери, които да стоят здраво на земята и да могат да се изправят с чест пред народа си и, когато се наложи, да кажат, че са готови да поемат на плещите си повече отговорност, отколкото могат да носят в свободни времена. А днес живеем със много заплахи и свободата е под опасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай