Неделя,

Не е време за баланс между свободата и сигурността

От: Администратор -
Не е време за баланс между свободата и сигурността
A
A
A

Имаме нужда от политически лидери, които да стоят здраво на земята

Вицепрезидентът Маргарита Попова произнесе реч при откриването на международна конференция на тема за баланса между основните права на гражданите и националната сигурност в съвременния свят, организирана в резиденция "Бояна" по случай 25-годишнината от създаването на Конституционния съд. Предлагаме акцентите от нея.

Днес имаме нужда от политически лидер, който да защитава политическата стабилност на страната, от която зависят и свободата и сигурността. Политическата система се нуждае от стабилност, за да има и едното и другото. Само, че днес, в този свят и в този ден, въпросът съвсем не е за баланс между сигурността и свободата. Тези неща ги знаем, ние работим с тях вече четвърт век. Въпросът днес е да кажем, че всичко това, което се случва, множеството огнища на напрежение, гладът, бедността, насилието, които станаха съпътстващи в нашия живот от сутрин до вечер, изискват да си кажем, че трябва да стъпим здраво на земята и да си кажем защо стигнахме дотук, кои са причините, кой и как е в състояние да ги отстрани. И веднага искам да кажа, че една държава - сама, нито една блокова структура - сама - не може да се справи днес с предизвикателствата и с ужасите, които всеки ден изпитваме, за които чуваме новини - непрекъснати радикализации, екстремизми, които стоят в предверието...

И когато има толкова тежък живот и толкова много предизвикателства и заплахи, можем ли ние спокойно да говорим за баланс между свободата и сигурността? Това е хубав въпрос и за един Конституционен съд, но в един по-друг живот. Днес имаме нужда от политически лидери и от политическа система, които да са в състояние, когато се наложи, макар и като временна мярка, да кажат, че имаме нужда да засилим мерките за сигурността, за да гарантираме свободата и правата на гражданите. Това ни се иска днес - във високопрофесионални дискусии ясно и категорично да прозвучи. Иначе ние 25 години продължаваме да говорим за права и свободи, народиха се много неправителствени организации, харчат се планини от финансови средства за конференции, които са се посветили на правата и на свободите, и някак си плахо и със страх говорим, че днешният напрегнат свят изисква малко повече професионална мисъл за защита на правата и на свободите чрез укрепване на националната сигурност на върха, на която да застанат просветени лидери, можещи и знаещи, хора, които да гледат във всички посоки на този свят и за които да е ясно, че нито една държава сама със своята национална сигурност, нито една блокова структура, не могат да се справят с предизвикателствата на днешния ден. За мен е особено приятно, че наши гости днес са толкова много делегати от различни страни, и от различни блокове, различни структури. Престъпността и нарушенията на правата и свободите на гражданите нямат граница, те преливат от държава в държава и от континент в континент. И ако ние, всички заедно, не застанем като щит, като стена срещу тези предизвикателства, нито институции, нито политическа система, нищо няма да бъде в състояние да защити правата и свободите на гражданите на света, не на една или на друга държава. Това е въпросът днес - политическа система - здрава и стабилна, лидери, които гледат напред в бъдещето, широко скроени, образовани с висока култура и които не гледат света с капаци, както казваме ние. Светът е широк и нашият поглед трябва да бъде широк, трябва да бъде изпълнен с кураж. Имаме нужда от политически лидери, които да стоят здраво на земята и да могат да се изправят с чест пред народа си и, когато се наложи, да кажат, че са готови да поемат на плещите си повече отговорност, отколкото могат да носят в свободни времена. А днес живеем със много заплахи и свободата е под опасност.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички